Μακρόν: Οι πλούσιες χώρες να μεταφέρουν το 3 έως 5% των εμβολίων στην Αφρική

14:25 19/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν πρότεινε, οι πλούσιες χώρες να μεταφέρουν το 3 έως 5% των εμβολίων Covid-19 που έχουν στη διάθεσή τους στην Αφρική καθώς η ήπειρος αντιμετωπίζει επί του παρόντος έλλειψη δόσεων εμβολίων. Σε συνέντευξη του στην βρετανική εφημερίδα Financial Times , ο Μανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε ότι θα υποβάλει την πρόταση στην εικονική συνάντηση των ηγετών της G7 που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, ενώ πρόσθεσε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα

Μέρκελ συμφωνεί με αυτήν την πρωτοβουλία.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι η διάθεση αυτή των εμβολίων δεν επηρεάζει τον ρυθμό της στρατηγικής για τα εμβόλια στις χώρες της Ευρώπης και είναι προς το συμφέρον των Γάλλων και των Ευρωπαίων καθώς οι χώρες τους φιλοξενούν περισσότερους από 10 εκατομμύρια πολίτες που έχουν οικογένειες στην άλλη πλευρά της Μεσογείου.

Σημείωσε πάντως πως είναι απαραίτητο, να ασκηθεί πολύ ισχυρή πίεση στις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες να αυξήσουν την παραγωγή εμβολίων. Εάν δεν συναινέσουν στην συνεργασία, το πολιτικό ζήτημα της πνευματικής ιδιοκτησίας θα προκύψει αναπόφευκτα σε όλες τις χώρες , όπως και η συζήτηση για τα υπερβολικά κέρδη σχετικά με την έλλειψη του εμβολίου. Στόχος της πρότασης Μακρόν είναι να συμπεριληφθούν όλοι οι Ευρωπαίοι και οι μη Ευρωπαίοι εταίροι, οι οποίοι αν δεν συμμετάσχουν, η Γαλλία θα δώσει το 5% των δόσεων είτε ως δωρεές είτε ως πωλήσεις σε χαμηλές τιμές.

Ενώ τω μεταξύ όπως ανακοινώθηκε χθες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα στηρίξει την παγκόσμια πρωτοβουλία εμβολιασμού Covax με έως και τέσσερα δις δολάρια. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την παραμονή της διαδικτυακής συνάντησης των επτά μεγάλων οικονομιών G7, ότι οι ΗΠΑ αρχικά θα προσφέρουν δύο δις δολάρια, ενώ θα αποδεσμεύσει άλλα δύο δις δολάρια τα επόμενα δύο έτη, εάν και οι υπόλοιποι συνεισφέροντες έχουν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους. Η παγκόσμια πρωτοβουλία Covax έδειξε ότι κανένα έθνος δεν μπορεί να ενεργήσει μόνος του ενόψει πανδημίας, δήλωσε ο Λευκός Οίκος και υπό αυτήν την έννοια ο Πρόεδρος των ΗΠΑ λαμβάνει τώρα μέτρα για να υποστηρίξει τους πιο αδύναμους στον κόσμο και να προστατεύσει τους Αμερικανούς από τον κορονοιό.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα