Ροδόπη – Σ. Νταντανίδης: Ο Προσωπικός Βοηθός είναι δικαίωμά κατοχυρωμένο που όμως δεν εφαρμόζεται

13:47 19/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Για τον Προσωπικό Βοηθό με αφορμή Διαδικτυακή συζήτηση που διοργανώνουν τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου στις 19:00 μέσω της πλατφόρμας ZOOM ο σύλλογος  Ροδόπης «Περπατώ» και ο Οργανισμός Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» ο Κομοτηναίος Κινηματογραφιστής και μέλος του ΔΣ κος Σπύρος Νταντανίδης. Σκοπός της συζήτησης, όπως εξήγησε, είναι

να παρουσιαστούν οι βασικές αρχές της «Προσωπικής Βοήθειας» για ανθρώπους με κινητικές και νοητικές βλάβες, τόσο από την πλευρά των χρηστών με Αναπηρίες όσο και από αυτή των προσωπικών βοηθών.

Ο Κομοτηναίος Κινηματογραφιστής στο στούντιο της ΕΡΤ Κομοτηνής (φωτογράφος:Μαρία Νικολάου)

«Ο προσωπικός βοηθός είναι ουσιαστικά ένα «εργαλείο» ανθρώπινο το οποίο «χρησιμοποιούν» τα άτομα τα οποία δεν είναι αυτόνομα, δεν έχουν την δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησης ή πράξεων καθημερινών τις οποίες δεν μπορούμε να κάνουμε, όπως τις κάνει ο προσωπικός βοηθός για εμάς, σύμφωνα με τις εντολές και με το πώς πρέπει να γίνουν αυτές» ανέφερε ο κος Νταντανίδης.
Παράλληλα, σημείωσε ότι: «Ο ανάπηρος θα πρέπει να ξέρει πώς θα πρέπει να ζητήσει τι. Όλα, εκτός από τους βασικούς κανόνες εργασίας, καθορίζονται ανάλογα με το τι θέλει ο χρήστης, τι θέλει ο κάθε άνθρωπος που θα έχει ένα προσωπικό βοηθό μέσα στην καθημερινότητά του και το πώς θέλει να είναι εκπαιδευμένος, ποια σχέση  θέλει να έχουν. Για παράδειγμα, να πίνει τον καφέ του μαζί ή να τον πίνει μόνος του; Όλα αυτά είναι επιλογές του χρήστη, είναι όλα στην ευχέρεια του ανθρώπου που ουσιαστικά είναι εργοδότης».
Σύμφωνα με τον κο Νταντανίδη «βολεύει» πολύ τους ανθρώπους με κινητικές και νοητικές βλάβες να έχουν ανθρώπους όχι κολλητούς ως βοηθούς. Πάντα βέβαια βοηθά μια μικρή άνεση. «Πρέπει να ταιριάζεις με το βοηθό για να τους εξηγείς εύκολα και όχι περίπλοκα τι χρειάζεσαι» ανέφερε και σημείωσε «Η δική μου βλάβη για παράδειγμα μου στερεί και τα πιο απλά, για παράδειγμα να ξύσω την μύτη μου. Χρειάζομαι πολλά πράγματα, έτσι ο άνθρωπος που με βοηθά θα πρέπει να μπορεί να καταλαβαίνει τι λέω. Αν δεν έχουμε καλή επικοινωνία θα γίνεται η καθημερινότητά μου πολύ πολύ πιο δύσκολη από κάποιον που με καταλαβαίνει».
Όπως τόνισε το μέλος του Δ.Σ. του «ΠΕΡΠΑΤΩ» ο Προσωπικός Βοηθός είναι δικαίωμά κατοχυρωμένο το οποίο, όμως, δεν εφαρμόζεται, δεν γίνεται πράξη. «Υπάρχει ένα σχέδιο για να γίνει πιλοτικό πρόγραμμα και τα επόμενα δύο χρόνια, να θεσμοθετηθεί γιατί δεν είναι θεσμοθετημένο ως επάγγελμα. Ούτε ως θεσμός, ούτε χρηματοδοτείται ακόμη. Είναι βασική υποχρέωση της Ελλάδος, σύμφωνα με τη σύμβαση για τα Δικαιώματα των αναπήρων ανθρώπων, αλλά δεν έχει έρθει ακόμη σε πράξη μετά από επτά χρόνια που έχει υπογραφεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο κος Νταντανίδης τόνισε ότι: «Θα πρέπει να αντιληφθούν τι είναι , πόσο σημαντικό, ζωογόνο και απελευθερωτικό είναι , αναγκαίο και απαραίτητο» για να αναφέρει πάλι ένα παράδειγμα: « Δεν ζητάμε σοφέρ, ζητάμε κάτι πάρα πολύ βασικό, δηλαδή να μην χρειάζεται να έχουμε δικούς μας ανθρώπους να κάνουν τζάμπα δουλειές οι οποίες θα πρέπει να πληρώνονται». Όπως τόνισε ο κος Νταντανίδης: «Αυτό το δικαίωμα να έχουμε τις ζωές μας ισότιμες και να μην καταπιεζόμαστε, να μην χρειάζεται να κάνουμε ένα πλάνο το οποίο θα προετοιμάσω τρεις μέρες πριν για να πάω από εδώ έως τη Θεσσαλονίκη, αυτό το δικαίωμα μπορούμε να το διεκδικήσουμε όλοι μαζί, ανάπηροι και μη. Γιατί δεν θα κάνει κακό μόνο στα ανάπηρα άτομα, αλλά και στους συγγενείς και στην κοινωνία όλη».

Φώτο:Σπύρος Νταντανίδης ρεπορτάζ-κείμενο- φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα