Μ. Στρατάκης: Δεν θέλουν τον ENISA στην Κρήτη (audio)

18:33 24/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το 2003, επί Ελληνικής Προεδρίας αποφασίζεται η εγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο.

Η επιλογή γίνεται εξαιτίας της διεθνώς αναγνωρισμένης προσφοράς του ΙΤΕ και των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων του νησιού στους τομείς

της καινοτομίας και τεχνολογικής και ερευνητικής αριστείας, αλλά και εξαιτίας της μεγάλης πρωτοβουλίας του τότε υφυπουργού και βουλευτή Ηρακλείου Μανώλη Στρατάκη.

Από την πρώτη στιγμή, διάφοροι «μνηστήρες», με πρωταγωνιστές τη Γερμανία και άλλες χώρες του κραταιού συμπλέγματος του Βορρά, δυσανασχέτησαν αφού αποζητούσαν την λειτουργία του Οργανισμού στα εδάφη τους. Διαχρονική ήταν και η δυσαρέσκεια μεγάλων πολυεθνικών, εξειδικευμένων σε προϊόντα δικτύων και ασφάλειας, αφού η αποκεντρωμένη λειτουργία του ENISA σε μια πόλη της Κρήτης, τους αποστερούσε σε δυνατότητες «άμεσης επιρροής».

Σήμερα, χάρη στη διαχρονική ανεπάρκεια της Ελλάδας να καλύπτει εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις της –στη συγκεκριμένη περίπτωση τη λειτουργία ευρωπαϊκού σχολείου κλπ- είναι παραπάνω από ορατή η πιθανότητα μεταφοράς του από την Κρήτη.


Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Στρατάκης. Ακούστε τη συνέντευξή του:

Ποιος είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), είναι ένα ευρωπαϊκό κέντρο εμπειρογνωσίας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Ο ENISA βοηθά την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να εξοπλίζονται και να προετοιμάζονται καλύτερα ώστε να προλαμβάνουν, να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν προβλήματα που αφορούν την ασφάλεια των πληροφοριών.

Τι κάνει
Ο ENISA παρέχει πρακτικές συμβουλές και λύσεις σε φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα των χωρών της ΕΕ, καθώς και στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Συμβάλλει ειδικότερα στα εξής:

•ανάπτυξη πανευρωπαϊκών ασκήσεων αντιμετώπισης κρίσεων στον κυβερνοχώρο
•ανάπτυξη εθνικών στρατηγικών ασφάλειας στον κυβερνοχώρο
•προώθηση της συνεργασίας μεταξύ ομάδων αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στην πληροφορική, καθώς και της ανάπτυξης ικανοτήτων.
Ο ENISA δημοσιεύει επίσης εκθέσεις και μελέτες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Έχει εκπονήσει μελέτες σχετικά με:
•την ασφάλεια στο υπολογιστικό νέφος
•την προστασία των δεδομένων
•τις τεχνολογίες για τη βελτίωση της προστασίας του ιδιωτικού βίου & την εξασφάλιση αυτής της προστασίας στις νέες τεχνολογίες
•την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπίστευσης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές
•τον εντοπισμό απειλών στον κυβερνοχώρο
Ο ENISA συμβάλλει στον σχεδιασμό της πολιτικής και της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών, καθώς και στην οικονομική ανάπτυξη στην εσωτερική αγορά της Ευρώπης.

]

Δομή

Όπως ορίζεται στους κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 469/2004 και αριθ. 526/2013EN σχετικά με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών, στα όργανα του οργανισμού περιλαμβάνονται ο εκτελεστικός διευθυντής, το διοικητικό συμβούλιο, η εκτελεστική επιτροπή και η μόνιμη ομάδα ενδιαφερομένων.

Πώς λειτουργεί

Οι καθημερινές δραστηριότητες του ENISA καθορίζονται στο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του Οργανισμού, το οποίο καταρτίζεται κάθε έτος μετά από ευρείες διαβουλεύσεις με το Διοικητικό και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ENISA.
Ο ENISA έχει επίσης αναπτύξει ένα ισχυρό δίκτυο ενδιαφερόμενων φορέων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα με σκοπό να επιτύχει τα εξής:
Εμπειρογνωσία: να προβλέπει τις νέες προκλήσεις για την ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών και να βοηθά την Ευρώπη στην αντιμετώπισή τους, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στο ψηφιακό περιβάλλον
Πολιτική: να βοηθά τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ στην ανάπτυξη και εφαρμογή των πολιτικών που είναι αναγκαίες για την τήρηση των νομικών και κανονιστικών απαιτήσεων της εθνικής ασφάλειας πληροφοριών
Ενίσχυση ικανοτήτων: να βοηθήσει την Ευρώπη στην ενίσχυση των ικανοτήτων της στον τομέα της ασφάλειας των δικτύων και των πληροφοριών.
Κοινότητα: να ενισχύσει τη συνεργασία τόσο μεταξύ των κρατών μελών όσο και μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων ασφάλειας των πληροφοριών
Ο ENISA συνεργάζεται στενά με την Ευρωπόλ ENκαι το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Εγκλήματα στον ΚυβερνοχώροEN για την ανάληψη κοινών δραστηριοτήτων έρευνας και επικοινωνίας.
Ο οργανισμός βοηθά επίσης τους παρακάτω οργανισμούς της ΕΕ σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο:
•τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κατάρτιση στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου (EAA),
•τον Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC),
•τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τη Λειτουργική Διαχείριση Μεγάλων Πληροφοριακών Συστημάτων στον Χώρο της Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης (eu-LISA),
•τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας – EASA
Ποιοι ωφελούνται
Ο ENISA απευθύνεται κυρίως σε φορείς του δημόσιου τομέα, συγκεκριμένα:
•στις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ
•στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
Ο οργανισμός προσφέρει επίσης υπηρεσίες:
•στον κλάδο των ΤΠΕ (τηλεπικοινωνίες, πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου και εταιρείες ΤΠ)
•στην επιχειρηματική κοινότητα, ιδίως στις μικρές επιχειρήσεις
•σε ειδικούς για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών, όπως ομάδες αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στην πληροφορική
•στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα
•στους πολίτες.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου – Ηλεκτρονική Επεξεργασία: Άρτεμις Κατράκη

Keywords
Τυχαία Θέματα