40ο Φεστιβάλ Δράμας: τα βραβεία και μια αισιόδοξη τελετή λήξης

18:22 24/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Από τη φετινή τελετή λήξης του 40ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας δεν έλειπε η φρεσκάδα. Την παρουσίασε ο Δραμινός Βασίλης Τερζόπουλος, φίλος του κινηματογράφου και γνώριμος των φεστιβαλιστών σε Θεσσαλονίκη και Δράμα. Αν και… χαμηλού προϋπολογισμού, όπως άφησε να εννοηθεί με τα έξυπνα τρικς του με τα δήθεν εφέ φωτισμού και ήχου

ο παρουσιαστής, η τελετή λήξης είχε τον επετειακό και εορταστικό χαρακτήρα που όφειλε. Και παρ’ όλο που διήρκεσε περίπου 2μιση ώρες – μέχρι να δοθούν όλα τα βραβεία- δεν της έλειπε η αισιοδοξία, η χαρά για τα 40 χρόνια δημιουργικής πορείας του Φεστιβάλ αλλά και το χιούμορ. Αυτή τη φορά σε ένα απολαυστικό βιντεάκι, συντελεστές και φίλοι του φεστιβάλ έγραφαν σε χαρτόνια αστεία μηνύματα για τα 40χρονα του φεστιβάλ αντλώντας έμπνευση από την κλασική πλέον σκηνή της ταινίας «Love actually».

Μια ευχή που ακούστηκε συχνά στη διάρκεια της τελετής ήταν «Καλά επόμενα… σαράντα» εννοώντας βέβαια να ευτυχίσει το Φεστιβάλ να «ζήσει» τουλάχιστον άλλα τόσα δημιουργικά χρόνια! Από το 1978, χρονολογία ίδρυσης του φεστιβάλ, έχουν προβληθεί 5.286 ταινίες. «Μόνη έγνοια μας η τέχνη του κινηματογράφου, και εσείς, οι νέοι κινηματογραφιστές», υπογράμμισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Αντώνης Παπαδόπουλος. «Έτσι γιορτάζουμε εμείς τα 40 χρόνια του φεστιβάλ».

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Ανέστης Τερζής, ανανέωσε το ραντεβού για του χρόνου θυμίζοντας στο κοινό πως «εγγυητές και στυλοβάτες του φεστιβάλ είναι το ΥΠΠΟ και ο Δήμος Δράμας», ενώ ο δήμαρχος Χριστόδουλος Μαμσάκος ευχαρίστησε τους προκατόχους του για την στήριξη του θεσμού όλα αυτά τα χρόνια.

Αναφερόμενος στην οικουμενικότητα του Φεστιβάλ Δράμας, ο κριτικός κινηματογράφου Νίνος Φένεκ Μικελίδης, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Προγράμματος, υπογράμμισε πως «το Φεστιβάλ ανήκει και στους Ελληνες, και στους ξένους, και στους Χριστιανούς, και στους μουσουλμάνους και στους άθεους, και στους γκέι και στους στρειτ…»

Ποιες ταινίες όμως βραβεύτηκαν; To «Play» του πρωτοεμφανιζόμενου Βαγγέλη Λυμπερόπουλου, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της διαφήμισης, κέρδισε το Χρυσό Διόνυσο του φετινού επετειακού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, σβήνοντας… τα 40 κεράκια του φεστιβάλ. Η ταινία είναι μια εντυπωσιακή παραγωγή, η οποία όπως δήλωσε ο σκηνοθέτης κόστισε πάνω από 120.000 ευρώ! Περιγράφει το άγριο παιχνίδι κάποιων στελεχών μιας επιχείρησης που ξεφεύγει από κάθε έλεγχο με τραγικές συνέπειες. Μια ταινία για την συλλογική ευθύνη όλων μας και για τις άγριες όψεις της παιδικότητας.

Ο ίδιος τόνισε πως «κάποιοι έλεγαν: έλα μωρέ, μην τρελαίνεσαι, μια μικρού μήκους είναι μόνο. Όμως οι ταινίες είναι ταινίες –είτε έχουν διάρκεια 5 λεπτά είτε 90 λεπτά. Δεν ξέρει ο κόσμος πόσο μεγάλη προσπάθεια απαιτείται για να γυρίσει κάποιος μια ταινία…».

Τον Αργυρό Διόνυσο κατέκτησε η ταινία «Κατάψυξη» του βετεράνου μικρομηκά Δημήτρη Νάκου με ήρωα έναν μακροχρόνια άνεργο πενηντάρη, πρώην καριερίστα, που θυσιάζει την προσωπική του αξιοπρέπεια για να μπορέσει να βρει μια κακοπληρωμένη δουλίτσα.

Ο Γιάννης Στάνκογλου και η Φωτεινή Μπαξεβάνη απέσπασαν τις τιμητικές διακρίσεις ερμηνείας για τις ταινίες «Η ζωή μετά» και «Ουρανία» αντίστοιχα. Και οι δύο αφορούν τις ανθρώπινες σχέσεις.

Σημαντική διάκριση στο διεθνές τμήμα για την ταινία του Γιώργου Τελτζίδη «Το φράγμα» που απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τα ΒΡΑΒΕΙΑ 40ου ΕΘΝΙΚΟΥ διαγωνιστικού τμήματος αναλυτικά:

ΧΡΥΣΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ: Ο Χρυσός Διόνυσος απονέμεται στην ταινία «Play» σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Λυμπερόπουλου. Το βραβείο συνοδεύεται από δύο έπαθλα: Η Φίνος Φιλμ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ και η ΕΡΤ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ

ΑΡΓΥΡΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ: Ο Αργυρός Διόνυσος απονέμεται στην ταινία « Κατάψυξη» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Νάκου. Το βραβείο συνοδεύεται από παροχές εργαστηρίου και εργασιών post production αξίας 2.500€ προσφορά της εταιρείας Stefilm

Βραβείο «Σωκράτης Δημητριάδης» για την καλύτερη ταινία της κατηγορίας ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: Το βραβείο απονέμεται στην ταινία « Testing Greta» σε σκηνοθεσία της Άμπι Λούκας. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 1.000€ Προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Βραβείο Ντοκιμαντέρ: Το βραβείο απονέμεται στην ταινία «Η μέθοδος» σε σκηνοθεσία του Χάρη Γιουλάτου. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.000€ προσφορά της ΕΡΤ.

Βραβείο Τώνια Μαρκετάκη για την καλύτερη γυναικεία σκηνοθετική παρουσία: Το βραβείο απονέμεται στην ταινία «Ουρανία» σε σκηνοθεσία της Δέσποινας Κούρτη.Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 1.500€ Προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Βραβείο Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας: Το βραβείο απονέμεται στην ταινία «Προφιτερόλ» σε σκηνοθεσία Χρυσάνθης Καρφή Κώη. Το Βραβείο συνοδεύεται από παροχές εργαστηρίου και εργασιών post production αξίας 2.500€, προσφορά της εταιρείας Stefilm.

Ειδικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. «ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ»: Το βραβείο απονέμεται στην ταινία «Προετοιμασία» σε σκηνοθεσία της Σοφίας Γεωργοβασίλη. Στην μνήμη του μεγάλου Έλληνα κινηματογραφιστή, η οικογένεια Κατσουρίδη συνεχίζει να χορηγεί το βραβείο που είχε αθλοθετήσει ο ίδιος πριν από 16 χρόνια και προσφέρει στον σκηνοθέτη πλήρη τεχνική κάλυψη για την παραγωγή της επόμενης ταινίας του.

Τιμητική Διάκριση Σεναρίου: Το βραβείο απονέμεται στον Δημήτρη Νάκο για το σενάριο της ταινίας «Κατάψυξη» την οποία και σκηνοθέτησε.

Τιμητική διάκριση Φωτογραφίας: Απονέμεται στον Παναγιώτη Κλειδαρά για την φωτογραφία στην ταινία «Χριστουγεννιάτικο Αντι-Παραμύθι» σε σκηνοθεσία του Ευθύμη Χατζή

Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας: Απονέμεται στην Φωτεινή Μπαξεβάνη για την ερμηνεία της στην ταινία «Ουρανία» της Δέσποινας Κούρτη

Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας: Απονέμεται στον Γιάννη Στάνκογλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Η ζωή μετά » του Χρήστου Σαγιά

Τιμητική Διάκριση Μοντάζ: Απονέμεται στον Θοδωρή Αρμάο για το μοντάζ της ταινίας «Μανέκι Νέκο» σε σκηνοθεσία του Μανώλη Μαυρή

Τιμητική Διάκριση Κουστουμιών:Απονέμεται στην Σάντυ Καραγιάννη για την ταινία «Play» του Βαγγέλη Λυμπερόπουλου

Τιμητική Διάκριση Σκηνικών: Απονέμεται στην Βενετία Δεδεμάδη για την ταινία «Καληνύχτα» του Θάνου Κερμίτση

Τιμητική Διάκριση Ήχου: Απονέμεται στον Βαγγέλη Ζέλκα για την ταινία « Το εισιτήριο» του Χάρη Σταθόπουλου

Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπης Μουσικής: Απονέμεται στον Σταύρο Γασπαράτο για την μουσική της ταινίας « Μανέκι Νέκο» του Μανώλη Μαυρή

Τιμητική Διάκριση Σχεδιασμού Ήχου: Απονέμεται στον Παναγιώτη Παπαγιαννόπουλο για την ταινία « Μανέκι Νέκο» του Μανώλη Μαυρή

Εύφημο Μνεία: Απονέμεται στην ταινία «Mad dogs» της Δανάη Παπαϊωάννου

Εύφημο Μνεία: Απονέμεται στην ταινία « Brazuca» του Φαίδωνα Γκρέτσικου για τον ταλαντούχο μικρό Μπόϊκο.

Βραβείο PITCHING LAB” Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: Το βραβείο απονέμεται στον Άρη Καπλανίδη για την ταινία «Από το Μπαλκόνι»

Διακρίσεις κίνητρα Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου: Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου βραβεύει νέους δημιουργούς, οι οποίοι βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα και τούς παρέχει το “ΚΙΝΗΤΡΟ” για να συνεχίσουν να δημιουργούν στον κινηματογράφο. Για τον λόγο αυτό το ΕΚΚ αποφάσισε να απονείμει τέσσερα (4) ισότιμα βραβεία, χρηματικού ποσού ύψους 2.000 Ευρώ το καθένα, ως ενίσχυση για την πραγματοποίηση της επόμενης ταινίας τους.

Τα βραβεία απονέμονται στους ακόλουθους δημιουργούς:

Για την ταινία ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ στον σκηνοθέτη-σεναριογράφο Θάνο Κερμίτση.

Για την ταινία MΑNEKI NEKO στον σκηνοθέτη και συν-σεναριογράφο Μανώλη Μαυρή.

Για την ταινία ΟΥΡΑΝΙΑ στην σκηνοθέτιδα-σεναριογράφο Δέσποινα Κούρτη.

Για την ταινία ΣΤΑΣΗ στην σκηνοθέτιδα, σεναριογράφο και μοντέρ Μαύρα Πεπονή.

Βραβείο PITCHING LAB” Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου: Στον Omer Capoglu για την ταινία Who shall we kill tonight ως οικονομική ενίσχυση με το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ για την παραγωγή της ταινίας.

Βραβείο Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών: Η Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών / Greek Society of Cinematographers (G.S.C.) στο πλαίσιο του 40ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θέλοντας και φέτος να επιβραβεύσει ένα νέο-νέα συνάδελφο στο ξεκίνημα του και επισημαίνοντας την καθοριστική συμβολή του Διευθυντή Φωτογραφίας σε όλη την παραγωγική διαδικασία μιας ταινίας, απονέμει έπαινο για την οπτική αφήγηση στον Μανού Τιλίνσκι την ταινία Μανέκι Νέκο του Μανώλη Μαυρή. Στη επιτροπή συμμετείχαν τα Μέλη μας Κατερίνα Μαραγκουδάκη και Γιώργος Φρέντζος.

Ο έπαινος συνοδεύεται από Χορηγία της εταιρείας Post Production Multivision για το color correction της επόμενης μικρού μήκους ταινία του βραβευμένου από το GSC στο φεστιβάλ Δράμας για νέο Έλληνα διευθυντή φωτογραφίας.

Βραβείο Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας: «Το εισιτήριο» του Χάρη Σταθόπουλου

Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου: Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου βράβευσε την ταινία «Ουρανία» της Δέσποινας Κούρτη.

Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας της Ένωσης Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης ΕΤΕΚΤ: Το Βραβείο απονέμεται στην ταινία «Play» του Βαγγέλη Λυμπερόπουλου

Η κριτική επιτροπή απένειμε τα βραβεία του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Grand Prix 2017: Απονέμεται στην ταινία “Imago” του Raymund Ribay Gutierrez από τις Φιλιππίνες. Σε μια ταινία όπου μέσα από δυνατές εικόνες, σοκαριστικές και συγκινητικές εικόνες απεικονίζει την εξαθλίωση και τη φτώχια μιας μη προνομιούχας τάξης. Το βραβείο συνοδεύεται από 4.000 ευρώ, προσφορά της εταιρείας Raycap.

Second Prize- Δεύτερο Βραβείο: Απονέμεται στην ταινία “Genaro” των Andres Porras και Jesus Reyes από την Κολομβία. Σε μια ταινία που απεικονίζει με τρομακτικές εικόνες την απανθρωπιά και τον κυνισμό ως αποτέλεσμα ενός εμφυλίου πολέμου.

European Film Awards Drama 2017 –Βραβείο EFA «ΔΡΑΜΑ 2017», της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου: Απονέμεται στην ταινία “The circle” (Ο κύκλος) της Ruken Tekes από την Τουρκία

Special Award TV5 Monde- Ειδικό Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής TV5 MONDE: Απονέμεται στην ταινία «Fugazi» του Laurent Michelet από το Βέλγιο-Γαλλία

Best Southeastern European Film- Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νότιoανατολικής Ευρώπης: Απονέμεται στην ταινία «Φράγμα» του Γιώργου Τελτζίδη από την Ελλάδα

Best Animation Film- Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων: Απονέμεται στην ταινία «The Shadow over Prague» του Marek Berger από την Τσεχία

Εύφημος Μνεία: Απονέμεται στην ταινία “Η ασήμαντη ζωή της Ελένης Παυλή” του Μιχάλη Χαπέσιη από τη Κύπρο.

Εύφημος Μνεία: Απονέμεται στην ταινία “A brief history of princess X” (Μια σύντομη ιστορία για την πριγκίπισσα Χ) του Gabriel Abrantes από την Πορτογαλία-Γαλλία-Ηνωμένο Βασίλειο.

Εύφημος Μνεία Ανδρικής Ερμηνείας: Απονέμεται στον Peder Holm Johansen για την ερμηνεία τους στην ταινία “Odd job man” (Μια περίεργη δουλειά) της Marianne Blicher από την Δανία.

Βραβείο FIPRESCI: Η κριτική επιτροπή της FIPRESCI αποτελούμενη από τους:Στράτο Κερσανίδη από την Ελλάδα, Roberto Tirapelle από την Ιταλία και Tonci Valentic από την Κροατία απονέμουν το Βραβείο της FIPRESCI στην ταινία “A brief history of princess X” (Μια σύντομη ιστορία για την πριγκίπισσα Χ) του Gabriel Abrantes από την Πορτογαλία-Γαλλία-Ηνωμένο Βασίλειο.

Βραβείο Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής των Ελλήνων: Ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων απονέμει φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε μια ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος, που αφηγείται με λιτότητα την πορεία ενός τραγικού ήρωα που αναζητά το γιο του μέσα στην αγριότητα του εμφυλίου πολέμου. Το βραβείο απονέμεται στην ταινία “Genaro”(Χενάρο) από την Κολομβία των Αντρές Πόρας και Χεζούς Ρέγιες .

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΥΑ ΚΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΥ

Keywords
Τελετή Λήξης, φεστιβαλ, θεσσαλονικη, δραμα, love, υππο, play, χρυσοσ, φιλμ, ΕΡΤ, προσφορες, μνήμη, mad, dogs, εκκ, ουρανια, omer, tonight, greek, color, ελλαδα, jesus, european, film, drama, award, tv5, monde, animation, shadow, κυπρος, history, princess, gabriel, job, roberto, βουλη, ευα, Γόνδολες της Βενετίας, σταυρος δημας, ντινος κατσουριδης, Καλή Χρονιά, γαλλια, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, νακος, tv5, μνήμη, γκει, βελγιο, βενετια, δανια, εικονες, ηνωμενο βασιλειο, ιταλια, μουσικη, ντοκιμαντερ, πλαισιο, ταινιες, φωτογραφια, αγριο, αισιοδοξια, αξιοπρεπεια, αστεια, αφηγηση, δαναη, δευτερο, δεσποινα, δημος, εφε, ευα, ευρω, εμπνευση, ευθυνη, τεχνη, ζωη, η τελετη, φιλμ, κροατια, λογο, μηνυματα, μικρο, μνεια, ξεκινημα, οικογενεια, πορτογαλια, ραντεβου, σεναριο, σκηνοθεσια, τμημα, υππο, φορα, χιουμορ, χριστοδουλος, χρυσοσ, χαρα, ωρες, αντρες, award, ανηκει, animation, βηματα, color, drama, εξυπνα, εκκ, ενωση, φιλοι, film, gabriel, greek, history, job, jesus, monde, omer, οψεις, ουρανια, παιχνιδι, princess, roberto, shadow, σκηνη, tonight, θανου, european
Τυχαία Θέματα