Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας: Ταξίδεψε την παράδοση της περιοχής στην Πάτρα

10:44 18/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψε από την Πάτρα το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας.

Το Λύκειο Καβάλας μετά από σχετική πρόσκληση που δέχθηκε από το Λύκειο Ελληνίδων Πατρών πήρε μέρος στις διήμερες εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 40 χρόνων από την επανίδρυσή του. Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα 40 χρόνια του Λ.Ε. Πατρών παρουσία του Μητροπολίτη κ.κ. Χρυσόστομου και των τοπικών αρχών.
Εκατοντάδες μελών των παραρτημάτων των Λυκείων Ελληνίδων από πολλές πόλεις της Ελλάδος έφτασαν

στην Πάτρα, προκειμένου να συμμετάσχουν στους εορτασμούς.

Τα μέλη των κατά τόπους παραρτημάτων του Λυκείου Ελληνίδων επισκέφθηκαν την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου τον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, όπου τους υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος τέλεσε δέηση υπέρ υγείας των προσκυνητών και μετά την προσκύνηση της αγίας Κάρας, του Σταυρού του μαρτυρίου και του τάφου του Πρωτοκλήτου. Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την συγκίνηση και τον έπαινο του για το έργο το οποίο επιτελείται από το Λύκειο Ελληνίδων και τα κατά τόπους παραρτήματά του και για τον αγώνα που καταβάλλουν προκειμένου, όχι απλώς να διασωθεί η παράδοση και πνευματική ταυτότητα και ιδιοπροσωπία του τόπου μας.
«Μη χάσετε του τόπου μας τη λεβεντιά και χάρη» είπε προς όλους ο Σεβασμιώτατος, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του και τη χαρά του, για την παρουσία των εκατοντάδων επισκεπτών στην πόλη των Πατρών, ενδεδυμένων με τις κατά τόπους εθνικές ενδυμασίες.
Το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών υποδέχθηκε εννέα Λύκεια των Ελληνίδων από όλη την Ελλάδα (Λύκειο των Ελληνίδων Αργοστολίου, Γιαννιτσών, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καλαμάτας, Κιάτου, Ξάνθης & Σερρών).
Το βράδυ της ίδιας μέρας στον κατάμεστο πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου πραγματοποιήθηκε εντυπωσιακή παρέλαση. Οι χορευτές ξεσήκωσαν ευχάριστα με το πέρασμά τους τον κόσμο κερδίζοντας το θερμό τους χειροκρότημα. Ακολούθησαν χοροί και τραγούδια από τα χορευτικά συγκροτήματα όλων των παραρτημάτων στην καρδιά της Πάτρας, στην πλατεία Γεωργίου. Οι ήχοι, οι ρυθμοί, οι κινήσεις των χορευτών ταξίδεψαν το κοινό σε όλη την Ελλάδα. Το Λ.Ε. Καβάλας παρουσίασε χορούς της Θάσου.
Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου όλα τα μέλη των Λυκείων Ελληνίδων που συμμετείχαν στον εορτασμό παρακολούθησαν τη διάλεξη από τον καθηγητή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λάμπρο Λιάβα, στη Διακίδειο Σχολή Λαού, με θέμα: «Παράδοση και Φολκλόρ – Χρήση και καταχρήσεις στη διαχείριση της ελληνικής μουσικής και του χορού». Το βράδυ πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών η μεγάλη Χορευτική παράσταση με τίτλο «Η Ελλάδα σε κύκλο».
Το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας εντυπωσίασε το κοινό με τους χορούς του Πόντου που παρουσίασε. Χοροί και τραγούδια του αλησμόνητου Πόντου που ξύπνησαν στους θεατές συγκινήσεις και θύμισες μοναδικές, με την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Χρόνη Ιωαννίδη που δέχθηκε τα συγχαρητήρια από όλα ανεξαιρέτως τα παραρτήματα. Τους χορευτές συνόδευαν o Τάσος Σιγγιρίδης στην λύρα, ο Βασίλης Τρίγκας στο νταούλι και ο Γιώργος Ελευθεριάδης στο τουλούμ.
Η εκδήλωση έκλεισε με βραβεύσεις και παραλαβή αναμνηστικών δώρων από τα παραρτήματα. Τα δώρα του ΛΕΚαβάλας παρέλαβε η αντιπρόεδρος του Λυκείου Μαρίνα Φιλιππίδου, που πρόσφερε στο ΛΕΠατρών το βιβλίο – λεύκωμα με την ιστορία του Λυκείου της πόλης μας και αναμνηστικά δώρα του Δήμου Καβάλας. Ακολούθησε ένα επιτυχημένο γλέντι με την ορχήστρα του Νίκου Φιλιππίδη στην Παραλία Πατρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα