Λήμνος Αρχαίο Πένταθλο 2016: Διεθνής αθλητική και πολιτιστική διοργάνωση

14:14 13/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η διεθνής αθλητική και πολιτιστική διοργάνωση «Λήμνος Αρχαίο Πένταθλο 2016», μια μεγάλη γιορτή για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, με τη συμμετοχή μαθητών- αθλητών από διάφορα μέρη της Ευρώπης, πραγματοποιείται από τις 7 έως τις 10 Ιουλίου στη Λήμνο, έναν τόπο που μυθολογικά συνδέεται με τη γέννηση του αρχαίου πεντάθλου.

Ο Δήμος Λήμνου σε συνεργασία με την Αθλητική Ένωση Λήμνου, τον Αθλητικό Όμιλο «Ηφαιστία» και με την υποστήριξη του ΣΕΓΑΣ

διεξάγει Ομαδικό Αγώνα Πεντάθλου με την ονομασία «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΗΜΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ 2016» και χαρακτηριστικό τίτλο «SPORTS AND HISTORY, LEMNOS ANCIENT PENTATHLON 2016».

Ο μύθος που προδίδει τη μεγάλη σημασία που έδιναν οι αρχαίοι έλληνες στους αγώνες πεντάθλου και συνδέει τη Λήμνο με τη γέννηση του αθλήματος ανήκει στον αργοναυτικό κύκλο και συγκεκριμένα στο πέρασμα των Αργοναυτών από το νησί κατά το ταξίδι τους από την Ιωλκό προς την Κολχίδα του Εύξεινου Πόνου.

Στο νησί του Ηφαίστου, η βασίλισσα Υψιπύλη φιλοξένησε τους αργοναύτες και τέλεσε αγώνες προς τιμήν τους με πλούσια βραβεία. Τότε ο Ιάσονας, αρχηγός της εκστρατείας, για να τιμήσει τον πατέρα του Αχιλλέα, τον Πηλέα, που βγήκε πρώτος στην πάλη και δεύτερος σε όλα τα άλλα, ένωσε τα πέντε αθλήματα κι έτσι ο Πηλέας ανακηρύχτηκε πενταθλητής για τις αθλητικές του επιδόσεις και την πολεμική του ανδρεία. Το αρχαίο πένταθλο υπήρξε προπομπός του σύγχρονου πεντάθλου, το οποίο αποτελεί άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Αναβίωση του Αρχαίου Πεντάθλου έλαβε για πρώτη φορά χώρα στη Λήμνο στις 7 και 8 Ιουλίου του 2015, με διοργανωτή το Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου Λήμνου και με την υποστήριξη της Επίτιμης Προξενικής Αντιπροσωπείας της Ιταλίας στη Λήμνο, του καθηγητή φυσικής αγωγής κου Καρύδη Νικολάου και του Δήμου Λήμνου.

Και φέτος, η τελετή έναρξης του αρχαίου πεντάθλου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Ιουλίου στο Δημαρχείο στη Μύρινα, ενώ η τελετή λήξης θα λάβει χώρα στο Δημοτικό Στάδιο Μύρινας το βράδυ του Σαββάτου 9 Ιουλίου.

Τα αγωνίσματα στα οποία θα συμμετάσχουν οι αθλητές είναι:

Δισκοβολία Παμπαίδων

Δισκοβολία Παγκορασίδων

Ακοντισμός Παμπαίδων

Ακοντισμός Παγκορασίδων

Άλμα σε μήκος Παμπαίδων

Άλμα σε μήκος Παγκορασίδων

Δρόμος 80μ Παμπαίδων

Δρόμος 80μ Παγκορασίδων

Πάλη στην Άμμο Παμπαίδων

Πάλη στην Άμμο Παγκορασίδων

Το αγωνιστικό τμήμα θα πλαισιωθεί από ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών και άλλων δραστηριοτήτων, στοχεύοντας στην επαφή των αθλητών και συνοδών τους με την ιστορία και τις παραδόσεις της Λήμνου, ενώ θα δοθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες μας να γνωρίσουν το νησί και τις ομορφιές του.

Keywords
Τυχαία Θέματα