«Κολλημένο» με τη Χίο το Μουσείο Μαστίχας- εγκαινιάστηκε το Σάββατο

14:09 13/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στολίδι και σήμα κατατεθέν πλέον για το νησί, αποτελεί το Μουσείο Μαστίχας του δικτύου θεματικών μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς που εγκαινιάστηκε και είναι πλέον ανοικτό για το κοινό το μεσημέρι του Σαββάτου.

Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να πραγματοποιεί τα εγκαίνια και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο να κάνει τον αγιασμό, με τη συμμετοχή

του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, και την παρουσία βουλευτών (ιδιαίτερα πολυπρόσωπη η αντιπροσωπεία της ΝΔ), εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρηματιών, καλλιτεχνών αλλά και δημοσιογράφων (προσκεκλημένων από τον Όμιλο Πειραιώς) αλλά και δεκάδων μαστιχοπαραγωγών το Μουσείο Μαστίχας εντυπωσίασε με το σύγχρονο τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει την ιστορία της μαστίχας, την καλλιέργεια, αλλά και τα πολιτισμικά στοιχεία σε ανθρώπινο, φυσικό και δομικό περιβάλλον που έχουν άμεση σχέση με το «δάκρυ»- θησαυρό της νότιας Χίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων στην σύντομη ομιλία του

«Η πρωτοβουλία της δημιουργίας του Μουσείου Μαστίχας της Χίου συνιστά σημαντική συμβολή και στην εν γένει πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας. Πέραν τούτου αναδεικνύει μια πραγματικώς πρωτοποριακή αρμονική σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος, και δη σε μιαν εξαιρετικώς κρίσιμη συγκυρία για τον Τόπο και τον Λαό μας, πρωτίστως δε για την Χίο και τους κατοίκους της».

Μάλιστα στο τελευταίο βιωματικό στάδιο του Μουσείου, στον υπαίθριο χώρο δεν δίστασε να πάρει το κεντητήρι και να κεντήσει «το δέντρο που πληγώναμε» όπως είπε.

Ως «λάκτισμα» που μας βοηθά να κάνουμε κάτι πιο αισιόδοξο χαρακτήρισε το Μουσείο Μαστίχας, ο μακαριότατος, ενώ εξήρε την εργασία της Πρόεδρου του Πολιτιστικού Τμήματος Σοφίας Στάϊκου και των συνεργατών της.

Ο Υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης κ. Αποστόλου χαρακτήρισε «κιβωτούς διάσωσης των άυλων κυρίως αξιών» τα μουσεία, ενώ τόνισε ότι η αναγκαστικότητα της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου δεν πρόκειται να αρθεί.

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Πρόεδρος της ΕΜΧ Γιώργος Τούμπος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα