Λήγει το 3ετές ελληνικό ομόλογο-Σε αναμονή για την έξοδο στις αγορές

11:16 17/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το 3ετές ομόλογο αναφοράς του Ελληνικού Δημοσίου λήγει σήμερα, Δευτέρα, με την αγορά να αναμένει την εκκίνηση της διαδικασίας για την έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου μετά το μπαράζ επαφών κυβερνητικών παραγόντων με funds και άλλους ξένους επενδυτές το προηγούμενο διάστημα.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος είχε συναντηθεί με ξένους επενδυτές στο Λονδίνο προς τα τέλη Ιουνίου ενώ στην ίδια πόλη για επαφές βρέθηκε την προηγούμενη

εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Σε συνεχείς επαφές με ξένους επενδυτικούς οίκους και funds βρίσκονται υπηρεσιακοί παράγοντες εδώ και καιρό.

Στελέχη ξένων οίκων μας ανέφεραν αργά την Παρασκευή το απόγευμα πως περίμεναν το Δημόσιο να βγεί στις αγορές για πρώτη φορά απο το 2014 σήμερα, θεωρώντας πως ένα μέρος απο τα 2,09 δισ. ευρώ που θα πληρώσει το κράτος στους κατόχους των 3ετών ομολόγων που λήγουν σήμερα θα κατευθυνθεί στα νέα 5ετή ομόλογα.

Θεωρείται βέβαιο ότι το Δημόσιο θα καλέσει τους κατόχους των ομολόγων που λήγουν το 2019 και είχαν εκδοθεί τον Απρίλιο του 2014 να τα ανταλλάξουν με τα νέα 5ετή ομόλογα. Ομως, δεν είναι σίγουρο αν θα «ανοίξει» την έκδοση και σε άλλους δυνητικούς αγοραστές.

Υπενθυμίζεται ότι το 5ετές ομόλογο του 2014 φέρει κουπόνι 4,75% αλλά πωλήθηκε σε τιμή κάτω από το άρτιο με αποτέλεσμα η απόδοση μέχρι την λήξη να ανέλθει σε 4,90% στην έκδοση. Σήμερα το πρωί, η απόδοση του ομολόγου κυμαινόταν κοντά στο 3,8%.

Το 3ετές ομόλογο που λήγει σήμερα πουλήθηκε με απόδοση 3,5%. Περίπου το 70% των ομολόγων διατέθηκαν στην Ευρώπη, εξαιρουμένης της Βρετανίας, ενώ περίπου το 17% στη Βρετανία και περίπου το 13% στον υπόλοιπο κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα