Κόντρα δίχως τέλος για το Κοινωνικό Φαρμακείου του δήμου Λέσβου

11:47 23/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνέχεια στη διαμάχη σχετικά με τη λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου δίνουν ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου και η αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, αρμόδια για τη λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου, Αναστασία Αντωνέλλη.

Με έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος επισημαίνει ότι δεν υφίσταται θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία των Κοινωνικών Φαρμακείων

και όπως είχε δηλώσει στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν εκλείψει οι λόγοι λειτουργίας του, καθώς οι ανασφάλιστοι πολίτες πλέον έχουν δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη και μάλιστα οι δικαιούχοι πρόνοιας χωρίς συμμετοχή. Παράλληλα, κατηγορεί την κ. Αντωνέλλη, για «επιδίωξη πελατειακών σχέσεων και αποκόμιση πολιτικού οφέλους».

Στην αντεπίθεση πέρασε με νέα επιστολή της προς τον Φαρμακευτικό Σύλλογο η κ. Αντωνέλλη, με την οποία κατηγορεί και διερωτάται: «Επιτέλους πόσο φτωχοί είστε συναισθηματικά και πόσο άπληστοι ώστε να χρησιμοποιείται ψεύδη και συκοφαντίες, προκειμένου να μπεί στα ταμεία σας το 25% της συμμετοχής των φαρμάκων που καλούνται να πληρώσουν κάποιοι από τους ανασφάλιστους και εξαθλιωμένους πολίτες που αναγκάζονται να ζουν με 250 ευρώ το μήνα;». Παράλληλα τονίζει ότι το Κοινωνικό Φαρμακείο θα κλείσει μόνο με υπουργική απόφαση.

Στην επιστολή του ο ΦΣΛ επισημαίνει ότι το σύνολο των φαρμακοποιών του νησιού στάθηκαν αρωγοί στη συγκέντρωση φαρμάκων για το κοινωνικό φαρμακείο καθ’ όλο το προηγούμενο προβληματικό χρονικό διάστημα και το βοήθησαν με κάθε δυνατό τρόπο στην εκπλήρωση των σκοπών του. Παρόλα αυτά, επισημαίνει ότι ποτέ δεν εισακούστηκε από τον Δήμο «η πάγια πρότασή μας να το διευθύνει ο Σύλλογός μας, ως καθ’ ύλην αρμόδιος, όπως γινόταν σχεδόν σε όλους τους νομούς της χώρας όπου τα κοινωνικά φαρμακεία λειτουργούσαν υπό την εποπτεία και την ευθύνη των Φαρμακευτικών Συλλόγων, με εκ περιτροπής παρουσία φαρμακοποιών».

Παράλληλα, τονίζει ότι τα κοινωνικά φαρμακεία, έστω και παράτυπα, είχαν λόγο ύπαρξης και διατήρησης της λειτουργίας τους όταν υφίσταντο οι λόγοι αδυναμίας πρόσβασης των πολιτών στη φαρμακευτική περίθαλψη. Από τη στιγμή που όλοι οι ανασφάλιστοι, μηδενός εξαιρουμένου, με νόμο, έχουν το δικαίωμα να προμηθευτούν τα φάρμακα μέσω του ΕΟΠΥΥ από τα φαρμακεία με τους ίδιους όρους όπως και οι ασφαλισμένοι, και μάλιστα οι δικαιούχοι της Πρόνοιας χωρίς συμμετοχή, δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος συνέχισης λειτουργίας των κοινωνικών φαρμακείων.

Στη συνέχεια παραθέτει και έγγραφο- εγκύκλιο του υπουργείου ότι «στην ισχύουσα φαρμακευτική νομοθεσία δεν υφίσταται θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικών Φαρμακείων».

Τέλος, αναφέρει ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου θα συνεχίσει να είναι αρωγός «σε όλες τις πρωτοβουλίες της αυτοδιοίκησης και της πολιτείας που είναι προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, με την προϋπόθεση όμως ότι είναι σύμφωνες με την φαρμακευτική νομοθεσία με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Με την ελπίδα, ότι ο σεβασμός όλων μας απέναντι στα θετικά και αποτελεσματικά μέτρα, που ήδη έλαβε η Πολιτεία για την φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων και των απόρων, θα υπερισχύσει της επιδίωξης πελατειακών σχέσεων και αποκόμισης πολιτικού οφέλους από – ορισμένους μόνο – εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, μένουμε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση, πάντα βέβαια με κύριο γνώμονα τα συμφέροντα του ασθενή και τη νομιμότητα.»

Σε ιδιαίτερα έντονο ύφος η απάντηση της κ. Αντωνέλλη:

«Στην προσωπική επίθεση που δέχθηκα από τον κ. Βαλτά και τους συν αυτώ, γιατί αρνούμαστε να κλείσουμε το Κοινωνικό μας Φαρμακείο- θέση και της ΚΕΔΕ άλλωστε , το οποίο επαναλαμβάνω λειτουργεί εντός θεσμικού πλαισίου υλοποίησης αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Προγράμματος, απαντώ: Αιδώς Αργείοι!

6 χρόνια προσπαθείτε με διάφορους τρόπους-για τους οποίους έχω αποδείξεις- να κλείσετε το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου μας, με μόνο στόχο να αυξήσετε την πελατεία σας. Επιτέλους πόσο φτωχοί είστε συναισθηματικά και πόσο άπληστοι ώστε να χρησιμοποιείται ψεύδη και συκοφαντίες, προκειμένου να μπεί στα ταμεία σας το 25% της συμμετοχής των φαρμάκων που καλούνται να πληρώσουν κάποιοι από τους ανασφάλιστους και εξαθλιωμένους πολίτες που αναγκάζονται να ζουν με 250 ευρώ το μήνα;;;Γιατί περί αυτού πρόκειται. Γιατί περί αυτών πρόκειται, αφού αυτούς εξυπηρετεί το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου μας. Το οποίο θα κλείσει ΜΟΝΟΝ εάν υπάρξει Υπουργική απόφαση όπως προείπαμε σε άλλη ανακοίνωση μας. Διότι ευτυχώς, όπως και πάρα πολλά άλλα Κοινωνικά Φαρμακεία που λειτουργήσαμε με Ευρωπαϊκά Προγράμματα και όχι «με την συμπαράσταση των Φαρμακευτικών Συλλόγων» δεν αναγκαζόμαστε να κλείσουμε την δομή μας αυτή-όπως συνέβη σε μερικά που τα λειτουργούσαν Φαρμακευτικοί Σύλλογοι. Και λέμε ευτυχώς, γιατί δυστυχώς ακόμα- παρά τα θετικά βήματα της Κυβέρνησης στον τομέα αυτό- η ανάγκη υπάρχει και καταγράφεται από τις Κοινωνικές μας Υπηρεσίες καθημερινά. Αλήθεια που ζείτε σε άλλη Χώρα;;;; Ή μήπως η σκοπιμότητα σας, σας οδηγεί σε συμπεράσματα Μαρίας Αντουανέτας;;

Σε ότι με αφορά: οι προσωπικές επιθέσεις ξεκινούν εκεί που δεν υπάρχουν επιχειρήματα. Πάγια μέθοδος των λαϊκιστών για όσους παράγουν έργο και δεν είναι χειραγωγούμενοι οικονομικών ή κομματικών συμφερόντων. Και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνομαι στόχος. Σας ευχαριστώ λοιπόν για τα ψέματα και τις συκοφαντίες σας… Μου επιβεβαιώνουν ότι κάνω σωστά την δουλειά μου: υπηρετώ την ανάγκη και το συμφέρον των πολιτών και όχι των εκάστοτε συντεχνιών ή κομμάτων. Και αυτό θα συνεχίσω να κάνω μιας και είμαι σίγουρη ότι είναι ο μόνος σωστός δρόμος.

Όμως επειδή τα προβλήματα της κοινωνίας είναι τεράστια και εμείς έχουμε δουλειά να κάνουμε γι αυτά, είναι η τελευταία φορά που ασχολούμαι με τον διακαή πόθο σας να κλείσετε το Κοινωνικό Φαρμακείο. Άλλωστε εάν νομίζετε ότι έχετε δίκιο….υπάρχει και η δικαιοσύνη. Θα είμαι εκεί για να υπερασπιστώ την ανάγκη των πολιτών. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται.»

Keywords
Τυχαία Θέματα