Σάμος: Κινητοποίηση για τους πρόσφυγες από την κίνηση SOS

11:40 23/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το δικό τους μήνυμα έστειλαν στην ευρωπαϊκή ένωση αλλά και στην κυβέρνηση οι σαμιώτες που μαζί με πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Πυθαγόρα στην εκδήλωση που διοργάνωσε η κίνηση SOS για να ζητήσουν τον απεγκλωβισμό των χιλιάδων μεταναστών από τα νησιά καθώς και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Την δέσμευση ότι θα μεταφέρει τη φωνή της Σάμου στο Στρασβούργο εξέφρασε μιλώντας στην κεντρική συγκέντρωση ο ανεξάρτητος βουλευτής Νότης Μαριάς ζητώντας παράλληλα την άμεση μεταφορά των μεταναστών από τα νησιά στις χώρες της Ευρώπης

που επιθυμούν.

Χαρακτήρισε ως ξενοφοβική την Ε.Ε που κλείνει τα σύνορα και δεν δέχεται τους μετανάστες και δεν τους επιτρέπει να πάνε στις χώρες που επιθυμούν. «Κανείς δεν έχει δικαίωμα να εγκλωβίζει μετανάστες στα νησιά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαριάς.

Από την πλευρά της Ομάδας SOS μίλησε ο πρώην Δήμαρχος Πυθαγορείου Νίκος Μάρκου ο οποίος αναφέρθηκε στην μέχρι σήμερα πορεία και δράση της κίνησης που όπως είπε έχει μόνο κίνητρο την αγάπη για την Σάμο. «Η κίνηση θα συνεχίσει την δράση της με ειρηνικές ενέργειες για να πετύχει τον στόχο της που είναι η αποσυμφόρηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου» .

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια των ομιλιών οι μετανάστες διέκοπταν με συνθήματα όπως “ NO SAMOS” θέλοντας να δείξουν ότι ούτε οι ίδιοι επιθυμούν την παραμονή τους στο νησί.

Τέλος το λόγο πήρε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Α.ΚΙ.Σ Αντώνης Σίμος ο οποίος διάβασε την απόφαση που δια βοής ψήφισαν οι παρευρισκόμενοι με την οποία ζητούν να κλείσει το ΚΥΤ στο Βαθύ, να δημιουργηθεί ένα χωριτικότητας 200 ατόμων όπου οι μετανάστες θα φιλοξενούνται σε 72 ώρες.

Μετά τις ομιλίες διαβάστηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρουν:

«ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Την αποτελεσματική προστασία, επιτήρηση και φύλαξη των θαλασσίων συνόρων από την frontex και τον ελληνικό Στρατό, πρωταρχική πράξη αποτροπής και μείωσης των μεταναστευτικών ροών.

Την μεταφορά κατά προτεραιότητα των ευπαθών προσφυγικών ομάδων σε οργανωμένα κέντρα της ενδοχώρας, αναγκαία πράξη ανθρωπιστικής διάστασης εν όψει και του επερχόμενου χειμώνα.

Την αποσυμφόρηση του νησιού μας με άμεση μεταφορά του υπεράριθμου μεταναστευτικού πληθυσμού, σε δομές της ενδοχώρας, και ολοκλήρωση των διαδικασιών παροχής ασύλου εκεί, πράξη δίκαιης και αναλογικής κατανομής του μεταναστευτικού βάρους.

Την ενεργοποίηση των απελάσεων και των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία, πράξεις νόμιμες σύμφωνα με την συνθήκη ΕΕ-Τουρκίας, και εθνικής ευθύνης για το σταμάτημα της παράνομης μετανάστευσης στο άμεσο μέλλον.

Την άσκηση πίεσης προς τις Ευρωπαϊκές χώρες , και επαναδιαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να ισχύσουν νέες συμφωνίες μετεγκαταστάσεων με αναλογική πληθυσμιακή κατανομή προσφύγων και μεταναστών, πράξη εθνικής ανάγκης ως χώρας ισότιμης με τα ευρωπαϊκά κράτη.

Την άμεση εποπτεία των Μ Κ Ο, και τον συνεχή έλεγχο του τρόπου λειτουργίας και χρηματοδότησής τους από τις ελληνικές υπηρεσίες και αρχές, πράξη αναντίρρητα επιβεβλημένη για την διαφάνεια.

Την πλήρη στελέχωση όλων των Υπηρεσιών και των σωμάτων ασφαλείας πράξη ουσίας για την κρατική υπόσταση και την προστασία της κοινωνίας μας.

Την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης, σίτισης και υγειονομικής περίθαλψης στους μετανάστες, πράξη καταξίωσης της χώρας μας και ανάδειξης των αρετών φιλοξενίας και πολιτισμού μας.

Την ακύρωση κάθε ενέργειας και προγράμματος κατασκευήςνέων δομών Hotspot και φυλακήςπαραβατικών στο νησί μας, πράξη αναγνώρισης των δικαίων αιτημάτων μας, για ένα νησί που δεν αντέχει άλλο.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να αλλάξει άρδην την μεταναστευτική της πολιτική.

Καλούμε τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέσεις καθαρές. Να πιέσουν και να επιβάλουν στην ελληνική Κυβέρνηση, την αλλαγή της μεταναστευτικής της πολιτικής.

Να παραμερίσουν τις επιμέρους διαφωνίες τους ,και να συμβάλουν στην συγκρότηση Εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης τώρα και στο μέλλον για χάρη του εθνικού συμφέροντος.

Να εκπονήσουν διακομματικά σχέδια στη βουλή για ανάκαμψη και ανασυγκρότηση των πληγέντων νησιών της παραμεθορίου.

Αδιαπραγμάτευτη απόφασή μας είναι η Σάμος να αποτελεί γέφυρα και όχι φυλακή για τους μετανάστες. Το μόνο που δεχόμαστε ως άσκηση μεταναστευτικής πολιτικής είναι η ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ – ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ-ΠΡΟΩΘΗΣΗ»

Ρεπορτάζ: Χάρης Ζαβουδάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα