Κονδύλια για τα πρώτα εργοστάσια αποβλήτων στην Κρήτη

12:42 5/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την έγκριση 70 εκ. € για τα πρώτα εργοστάσια διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Κρήτη με δημόσια χρηματοδότηση βάσει του Περιφερειακού σχεδιασμού της Περιφέρειας, του πρώτου στην Ελλάδα Σχεδιασμού, ανακοίνωσε χθες παρουσία των φορέων υλοποίησης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μετά τη συνάντησή που είχε στο Υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αλέξη

Χαρίτση.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης είναι τα πρώτα στην Ελλάδα εργοστάσια που εγκρίνονται με δημόσια δαπάνη σε ποσοστό σχεδόν 100% και πρόκειται για τις Μονάδες: Χερσονήσου, Αμαρίου, Αρχανών Αστερουσίων για τα οποία υπογράφηκε χθες η χρηματοδότησή τους (60 εκ. €), ενώ ήδη η ΔΕΔΙΣΑ στα Χανιά έχει χρηματοδοτηθεί με δημόσια δαπάνη 10εκ. € για τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου της, ο οποίος και έχει ολοκληρωθεί.
Ο κ. Αρναουτάκης επίσης ανακοίνωσε ότι τον επόμενο μήνα αναμένεται να εγκριθεί η χρηματοδότηση του ΧΥΤΥ Χανίων με ποσό περίπου άλλων 10 εκ. €, ενώ τα επόμενα έργα που αναμένεται να χρηματοδοτηθούν με δημόσια δαπάνη για την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Σχεδιασμού είναι οι Μονάδες διαχείρισης της Σητείας και της Ιεράπετρας, ενώ σε εξέλιξη είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τα έργα του Δήμου Ηρακλείου.
Ο Περιφερειάρχης, διευκρίνισε ότι, έχει ήδη διασφαλίσει επιπλέον χρηματοδοτήσεις από εθνικούς πόρους για τις απαλλοτριώσεις των έργων και τις αναγκαίες επεκτάσεις ΧΥΤΥ, ώστε την επόμενη τριετία να έχει ολοκληρωθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός με χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκούς πόρους.
Για την ανακοίνωση της έγκρισης χρηματοδότησης των εργοστασίων από τον Υπουργό, αλλά και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν, ο Περιφερειάρχης με τους συνεργάτες του είχε χθες συνάντηση με τους εκπροσώπους των Φορέων Διαχείρισης ΕΣΔΑΚ και ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας και τους Δημάρχους Χερσονήσου και Αρχανών Αστερουσίων.
Χαμόγελα ικανοποίησης
“Όλα τα έργα στην Ελλάδα γίνονται με ΣΔΙΤ, ενώ τα έργα της Περιφέρειας Κρήτης χρηματοδοτούνται σχεδόν 100% με ευρωπαϊκή και δημόσια χρηματοδότηση. Επομένως αυτό είναι μια σημαντική επιτυχία και απομένουν να γίνουν και άλλα σημαντικά πράγματα στο μεσοδιάστημα μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα αυτά και να παραδοθούν λειτουργικά στους φορείς και στη κοινωνία. Πρέπει να τρέξουμε και να προετοιμάσουμε τα τοπικά διαχειριστικά, να γίνουν τα μικρά και μεγάλα έργα, να οργανωθεί η διαλογή στη πηγή που είναι και το μεγάλο στοίχημα για τα επόμενα χρόνια”, επισήμανε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής.
Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης για το έργο της διαχείρισης απορριμάτων της περιοχής του, που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ. “ Αφορά ένα εργοστάσιο κομποστοποίησης προϋπολογισμού 5 εκατομμύρια ευρώ και έτσι δρομολογούνται οι λύσεις των προβλημάτων των απορριμμάτων για τα επόμενα είκοσι χρόνια στην περιοχή μας και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων”.
Σημαντική χαρακτήρισε την χθεσινή ημέρα και ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης που έχει στα χέρια του την έγκριση της μονάδας επεξεργασίας των απορριμάτων στο δήμο του, προϋπολογισμού 27 εκατομμυρίων με χρηματοδότηση κατά 97% από ευρωπαϊκούς πόρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα