Κομοτηνή:14-9-2018 Πρωινή Ενημέρωση

07:12 14/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολιτική
Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση με το ΔΣ της ΚΕΔΕ
Tην πρώτη συνάντηση εργασίας με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, είχε χθες το μεσημέρι ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου

Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης.

O Υπουργός Εσωτερικών επισήμανε στους Δημάρχους ότι ο «Κλεισθένης Ι» αποτελεί πλέον νόμο του κράτους και πρέπει να εφαρμοστεί, σημειώνοντας ότι η μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση εκτός από τον εκλογικό νόμο, περιλαμβάνει και άλλα πολύ σημαντικά θέματα, όπως είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους, με παράλληλη μεταφορά πρόσθετων πόρων και η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, που θα πρέπει να προχωρήσουν με κοινή προσπάθεια και συνεργασία. Ο κ. Χαρίτσης τόνισε στους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τις θέσεις που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 8.500 εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας των Δήμων.

Παιδεία
45% αυξήθηκε ο προϋπολογισμός των Πανεπιστημίων

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

«Για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια, αυξήθηκε φέτος κατά 45% ο προϋπολογισμός των Πανεπιστημίων. Το αναγνωρίζουν όλοι αυτό. Αυτές είναι ενδείξεις και ότι βγαίνουμε από το πολύ δύσκολο οικονομικό πλαίσιο των προηγούμενων ετών και ότι η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να κανονικοποιήσουμε τη ζωή στα πανεπιστήμια και στις φοιτητικές εστίες», τόνισε o Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Τάσσου με θέμα την κατάσταση στις φοιτητικές εστίες.

Βιβλία στα μειονοτικά σχολεία
Για πρώτη φορά τα βιβλία των δημόσιων δημοτικών σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μπαίνουν στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία της Θράκης. Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπ. Παιδείας, τα μειονοτικά σχολεία θα παραλάβουν τα βιβλία και στο εξής θα είναι στη διακριτική ευχέρεια των εκπαιδευτικών του ελληνόφωνου προγράμματος να τα χρησιμοποιήσουν αν κρίνουν ότι είναι καλύτερα για τους μαθητές.

4ο Συνέδριο νεοελληνιστών
Το ενδιαφέρον επιστημόνων από όλη τη βαλκανική αναμένεται να συγκεντρώσει το «4ο Συνέδριο των νεοελληνιστών των βαλκανικών χωρών» που διοργανώνει το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου 2019 στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας. Θέμα του Συνεδρίου είναι «Ελληνισμός και Βαλκάνια – αμφίδρομες σχέσεις: γλώσσα, ιστορία, λογοτεχνία, πολιτισμός (1453-2019)».

3o Θερινό Σχολείο «Αρχαίο Ελληνικό Δράμα 2018»
Το 3ο Θερινό Σχολείο «Αρχαίο Δράμα 2018 – Το αρχαίο ελληνικό δράμα ως παραστατική τέχνη» με τη συνεργασία επιστημόνων (φιλολόγων, θεατρολόγων και σκηνοθετών) διοργανώνει το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας – Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σε σύμπραξη με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Την Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 19.00 στο «Θρακικό Πνευματικό Κέντρο – Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής» θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης των εργασιών, στην οποία περιλαμβάνονται η επίσημη παρουσίαση εργασιών των φοιτητών, στρογγυλό τραπέζι: «Αποτίμηση του θερινού σχολείου 2018» και η επίδοση βεβαιώσεων στους συμμετέχοντες.

Εργαστήριο Μηχανολογικού Σχεδιασμού – Medilab©
Οι επιχειρήσεις οι οποίες επιθυμούν να συμμετέχουν σε δράσεις ανοιχτής καινοτομίας για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών μπορούν να πάρουν μέρος στο Εργαστήριο Μηχανολογικού Σχεδιασμού που αποτελεί μια πρωτοβουλία του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Δ.Π.Θ.. προκειμένου να υποστηρίξει, την ανάπτυξη μιας καινοτόμου επιχειρηματικής κουλτούρας στους νέους ανθρώπους, στους νέους επιστήμονες, αλλά και στους υφιστάμενους επιχειρηματίες με έμφαση στο σχεδιασμό νέων προϊόντων και υπηρεσιών η οποία επιτυγχάνεται μέσω της δικτύωσης και της εξωστρέφειας. Όσοι τελειόφοιτοι ή απόφοιτοι μεταπτυχιακού επιπέδου επιθυμούν να συμμετέχουν στις ομάδες εργασίες θα πρέπει να συμπληρώσουν έως 10 Οκτωβρίου 2018 τη Φόρμα Συμμετοχής:

Σχολείο δεύτερης ευκαιρίας
Το «Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας» είναι δημόσιο σχολείο και απευθύνεται σε ενήλικες,18 ετών και άνω, που τελείωσαν το Δημοτικό Σχολείο και δεν φοίτησαν καθόλου στο Γυμνάσιο ή το εγκατέλειψαν. Η διάρκεια της φοίτησης σ’ αυτό είναι 2 χρόνια. Φέτος Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ξάνθης λειτουργεί για έκτη χρονιά και στεγάζεται στο κτίριο του 5 ου Γυμνασίου Ξάνθης στη Νεάπολη (Εκτενεπόλ). Επιπλέον λειτουργούν τμήματα στον Κένταυρο και τη Μύκη. Για περισσότερες πληροφορίες και για εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην παραπάνω διεύθυνση ή στο τηλέφωνο 2541084366, καθημερινά από 16:30 μέχρι 20:00.

Υγεία
Τι απαντά το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνή με ανακοίνωσή του παίρνει θέση στο θέμα της συνεργασίας που προέκυψε με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης (η οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Χ», ισχυρίστηκε ότι δεν κρίνεται ικανοποιητική), σε περιπτώσεις που θεωρείται απαραίτητη η φιλοξενία στις εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου παιδιών που στο οικογενειακό τους περιβάλλον υφίστανται κάποιας μορφής βία. Η συζήτηση προέκυψε μετά τον εντοπισμό ενός εννιάχρονου αγοριού τα μεσάνυχτα της προηγούμενης Πέμπτης να στέκει μόνο σε παιδική χαρά του κέντρου και να γίνεται αντιληπτό από έναν περαστικό, που ειδοποίησε την Αστυνομία. Το αγόρι δεν ήθελε να επιστρέψει σπίτι επειδή φοβόταν την βίαιη συμπεριφορά του συντρόφου της μητέρας του, επειδή δεν είχε καταφέρει να συγκεντρώσει χρήματα κατά την ολοήμερη επαιτεία. «Το Νοσοκομείο μας, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, έχει επανειλημμένα φιλοξενήσει και φροντίσει παιδιά και βρέφη που βρίσκονται σε κίνδυνο ενώ δεν είναι δομή παιδικής προστασίας αλλά β΄βάθμια δομή παροχής δημόσιας Υγείας.» αναφέρει σε ανακοίνωση του το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κομοτηνής και κάνει λόγο για πρόθυμο κι ευαισθητοποιημένο προσωπικό προτείνοντας μάλιστα, λόγω των πολλών περιστατικών, να λειτουργεί και ένα παράρτημα στην έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Κομοτηνή για την φιλοξενία των απροστάτευτων παιδιών.

Κόμματα Κινήματα
Δηλώσεις Ιλχάν Αχμέτ
Την καθυστέρηση που σημειώνεται στην έκδοση αποφάσεων στο Εφετείο της Θράκης, καθυστέρηση η οποία αγγίζει τον 1,5 χρόνο με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών επεσήμανε με δηλώσεις του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Ιλχάν Αχμέτ. «Όταν χάνεται το αίσθημα της Δικαιοσύνης από τον Έλληνα πολίτη, όλα τα υπόλοιπα περισσεύουν.» δήλωσε ο ο βουλευτής και μιλώντας για το κτίριο του παλιού δικαστηρίου της Κομοτηνής, ένα ιστορικό κτίριο, υποστήριξε πως είναι αφημένο στο έλεος του Θεού. Ενώ κατέληξε λέγοντας πως «Ανάπτυξη δεν μπορεί να έχει η Θράκη όταν δεν λειτουργούν σωστά οι υπηρεσίες, αυτή τη στιγμή για την έγκριση μιας πολεοδομικής άδειας απαιτείται 1,5 χρόνος.

Επιστολή του Πατριάρχη για το βιβλίο του Ε. Στυλιανίδη
Eπιστολή στον Επικ. Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, πρώην Υπουργό και τ. Βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη απέστειλε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος παρέλαβε το πρώτο ανάτυπο του νέου του βιβλίου του με τίτλο “Thrace: The Greek Model of an Open Democratic Society” των εκδόσεων Μίνωας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξάρει στην επιστολή του την πρωτοβουλία και τη σημασία της συγγραφής της συγκεκριμένης μελέτης για τη Θράκη στα αγγλικά και διαβεβαιώνει το συγγραφέα ότι, αφού και ο ίδιος τη μελέτησε, αποφάσισε να τη συμπεριλάβει στην Πατριαρχική Βιβλιοθήκη.

Οικονομία
Ικανοποίηση από την τουριστική κίνηση
«Η φετινή χρονιά ήταν δυνατή για τα περισσότερα ξενοδοχεία γιατί σε μεγάλο βαθμό είχαμε τον TAP για το πρώτο εξάμηνο » δηλώνει ο γνωστός Ξενοδόχος της Κομοτηνής, Γιώργος Χρυσοχοϊδης και σημειώνει πως το Καλοκαίρι πάντα στην Κομοτηνή σημειώνεται μια μικρή τουριστική πτώση καθώς δεν αποτελεί τουριστικό προορισμό. Με εξαίρεση το Φανάρι και τη Μαρώνεια που, όπως λέει, είχαν μια καλή περίοδο. «Ο κόσμος φαίνεται να στηρίζει το Φανάρι» δηλώνει και σημειώνει πως η κίνηση που σημειώθηκε ήταν ικανοποιητική.

Εκδηλώσεις
Δωρεάν τεστ μνήμης
Δωρεάν τεστ μνήμης θα χορηγηθούν σε άτομα άνω των 60 ετών από το επιστημονικό προσωπικό του «Καρέλλειου –Μονάδα Alzheimer» του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» με την συνεργασία την Μητρόπολη Ξάνθης & Περιθεωρίου στις 19η και 20 Σεπτεμβρίου στην Ξάνθη.

Εκδήλωση με το «Πολυδύναμο»
Εκδήλωση διοργανώνει το «Πολυδύναμο» φροντιστήριο το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου στις 18:00 στο αμφιθέατρο του ιδρύματος Παπανικολάου. Η είσοδος είναι ελεύθερη και σε αυτή ως κεντρικός ομιλητής θα παραστεί ο δρ. Χρήστος Ταουσάνης, διδάκτωρ ΑΠΘ, σύμβουλος σταδιοδρομίας, συγγραφέας του βιβλίου «επιλέγω σπουδές & επάγγελμα». Πρόκειται για μία διοργάνωση του φροντιστηρίου «Πολυδύναμο», με την επιστημονική υποστήριξη της Employ.

Πολιτισμός
Έκδοση της Μητρόπολης Ξάνθης για το Ορφανοτροφείο Θηλέων
Η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου προχώρησε στην έκδοση λευκώματος με θέμα το Εθνικό Ορφανοτροφείο Θηλέων Ξάνθης – Αγάπης Υπόμνησις. Το Λεύκωμα αναφέρεται στην πορεία του ιστορικού κοινωφελούς ιδρύματος το οποίο ιδρύθηκε με δαπάνη του μακαριστού Μητροπολίτου Ξάνθης Πολυκάρπου Ψωμιάδου, με φωτογραφικό υλικό από το αρχείο της αείμνηστης Σοφίας Γαβριηλίδου. Το Ορφανοτροφείο Θηλέων Ξάνθης άρχισε να λειτουργεί το 1923, επί μητροπολίτου Ξάνθης Πολυκάρπου, για να φιλοξενήσει τα ορφανά των προσφύγων της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης.

Alma Libre και δωρεάν μαθήματα χορού
Έως τις 24 Σεπτεμβρίου στις 21:00 ο πολιτιστικός και χορευτικός σύλλογος Alma Libre προσφέρει σε όλους δωρεάν μαθήματα γνωριμίας των χορών όλων των ειδών που θα διδαχθούν στο σύλλογο τη νέα σεζόν! «Σας προσκαλούμε να έρθετε να δοκιμάσετε και να διαλέξετε το χορό που σας ταιριάζει! Μπορείτε να παρακολουθήσετε salsa, tango, kizomba, bachata εβδομαδιαίως σωρευτικά ή και μεμονωμένα με μόλις 12,5 ευρώ το μήνα», αναφέρει η ανακοίνωση του συλλόγου.

Εγγραφές στον Ροδίτη

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Ροδίτη, ξεκινά τις εγγραφές το Σάββατο στις 15 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00 έως 20:30 στα παρακάτω τμήματα: 1) ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΎ ΧΟΡΟΎ – οποιαδήποτε επιπέδου και ηλικίας.
2) DANCE FITNESS 3) KARATE 4) ΖΩΓΡΑΦΙΚΉΣ 5)TAE KWON DO 6) ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΎ. ΔΩΡΕΑΝ θα λειτουργήσουν τα παρακάτω τμήματα: 1) ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ 2) ΣΕΜΙΝΆΡΙΑ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ.

Αστυνομικό δελτίο
Πτώση μη επανδρωμένου αερόχημα
Πτώση μη επανδρωμένου «αερόχημα» του Στρατού σημειώθηκε χθες σε καπνοχώραφο λίγο έξω από τον οικισμό Ασωμάτων Ροδόπης. Αμέσως σήμανε συναγερμός σε Στρατό, Πυροσβεστική και Αστυνομία. Δυνάμεις του Στρατού απέκλεισαν το γύρω χώρο διενεργώντας έρευνες για τα αίτια της συντριβής, ευτυχώς σε αγροτική περιοχή με τον ιδιοκτήτη του αγροκτήματος να απουσιάζει από το χώρο την ώρα της πτώσης. Το Μη επανδρωμένο Αεροχήμα (ΜΕΑ) είναι εξοπλισμένο με κάμερες, έχει δυνατότητα ανίχνευσης ανθρώπου,οχήματος, οπτικού ζουμ υπό καλές συνθήκες μέρας. Επιπλέον, παρέχει τη δυνατότητα μετάδοσης δεδομένων στοιχείων σε πραγματικό χρόνο, ανίχνευσης καπνού κα.

Σύλληψη 49χρονου ημεδαπού κατηγορούμενου για παράβαση των νόμων περί ζωοκλοπής, περί εθνικού τελωνειακού κώδικα και περί όπλων
Συνελήφθη χθες (13-9-2018) το πρωί, στο νομό Ροδόπης, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, 49χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για παράβαση των νόμων περί ζωοκλοπής, περί εθνικού τελωνειακού κώδικα και περί όπλων. Ειδικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, οι αστυνομικοί εντόπισαν σε πρόχειρη μεταλλική κατασκευή που διατηρεί ο 49χρονος σε αγροτική περιοχή της Κομοτηνής, δέκα (10) κυψέλες μελισσοκομίας, τις οποίες όπως προέκυψε είχε αφαιρέσει, μαζί με τις μέλισσες, το χρονικό διάστημα Μάιος – Αύγουστος του 2018, από διάφορες περιοχές του νομού Ροδόπης. Επιπλέον στο χώρο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, 2 στολές μελισσοκόμου, 1 ζευγάρι γάντια, 2 εργαλεία μελισσοκομίας και 67 καρτελάκια με αριθμούς μητρώων.

Αθλητικά
Το 1ο ατομικό πρωτάθλημα Rapid διοργανώνει στην πόλη μας ο Σκακιστικός Όμιλος Κομοτηνής, σε συνεργασία με το Εμπορικό Κέντρο Kosmopolis, προσκαλώντας όλους τους σκακιστές της πόλης, ανεξαρτήτου ηλικίας «να έρθουν να παίξουμε σκάκι για την έναρξη του νέου εκπαιδευτικού έτους». Οι αγώνες θα διεξαχθούν την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου στον κεντρικό στεγασμένο χώρο του Εμπορικού Κέντρου Kosmopolis. H προσέλευση και η εγγραφή συμμετοχής στους αγώνες θα γίνεται από τις 17:00 έως 17:30 στον χώρο διεξαγωγής αγώνων ή στο e-mail: [email protected].

Καιρός:
Λίγες νεφώσεις με τοπικές βροχές στα ανατολικά και στα ηπειρωτικά ορεινά και από το βράδυ στο Ιόνιο. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί, βορειοδυτικοί από 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, υφυπουργός εσωτερικών, Τελετή Λήξης, ιλχάν αχμέτ, ελλαδα, προυπολογισμος, ΚΚΕ, σχολεια, δπθ, δραμα, θεατρο, κυπρος, greek, tap, καλοκαιρι, τεστ, alzheimer, ξανθη, ΑΠΘ, νέα, tango, dance, fitness, kwon, δωρεαν, μεα, ζουμ, συλληψεις, ημεδαπός, rapid, kosmopolis, καιρος, ert, κινηση στους δρομους, βιβλια, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τραπεζα της ανατολης, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, υπουργειο δικαιοσυνης, σταυροι, Τελετή Έναρξης, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομικο τμημα, rapid, ημεδαπός, kosmopolis, αστυνομια, δπθ, δωρεαν, εδρα, εργαλεια, θεμα, θρακη, ιονιο, κυπρου, ξενοδοχεια, πλαισιο, προγραμμα, πυροσβεστικη, τεστ, τηλεφωνο, ωρα, mail, αγροτικη, αγωνες, αυγουστος, ελεος, αχμετ, βαλκανια, βιβλιο, βραδυ, γαντια, γινεται, γλωσσα, διαστημα, διευθυνση, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωσεις, δομη, εγγραφη, εγγραφες, ευρω, ερευνες, ερθετε, εσωτερικων, ετων, ζωη, ζουμ, υπηρεσιες, η τελετη, υφυπουργος, ιλχάν αχμέτ, ιστορικο, καμερες, κυβερνηση, κινηση, κρατικο, κτιριο, κυψελες, λευκωμα, λογοτεχνια, λογο, μαιος, μεμονωμενα, μπορειτε, παντα, ομιλος, παιδικη χαρα, παιδια, παρουσιαση, περιβαλλον, πρωι, σαββατο, σεμιναρια, συγκεκριμενα, συζητηση, σπιτι, σχολειο, ταλαιπωρια, τμημα, το αγορι, υπουργος παιδειας, υφυπουργός εσωτερικών, φαναρι, φορμα, φροντιστηριο, φορα, χρηστος, χρονος, χαρα, ωδειο, αγορι, dance, μποφορ, δημοτικα, ευχερεια, εμφαση, εθνικο, fitness, greek, ηπειρωτικα, kwon, κωστας, κυριακη, νοσοκομειο, ομαδες, πληροφοριες, tango, tap, θεματα, θερμοκρασια, θεσεις, υγειας, υλικο, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα