ΕΡΤ1 – Soundtracks: «Τα επεισόδια του Στόουνγουολ»

07:28 13/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 18:30, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1 έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν –σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση– το έκτο επεισόδιο της εξαιρετικής μουσικής σειράς ντοκιμαντέρ «Soundtracks: Songs That Defined History», παραγωγής ΗΠΑ 2017, που είναι αφιερωμένο στα επεισόδια του Στόουνγουολ.

Η μουσική πολλές φορές έχει συνδεθεί με μεγάλες ιστορικές στιγμές και έχει σημαδέψει τη συλλογική μας μνήμη.

Υπήρξαν μουσικές άρρηκτα συνδεδεμένες με τραγωδίες, θριάμβους και κινήματα. Από την Παρέλαση της Ουάσινγκτον μέχρι τις εξεγέρσεις στο Στόουνγουολ, από την προσελήνωση μέχρι τον τυφώνα Κατρίνα, η μουσική πάντα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στη γιορτή και στον πόνο και ήταν αναπόσπαστο κομμάτι συγκλονιστικών γεγονότων στη συλλογική μας Ιστορία.

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018, στις 18:30Επεισόδιο 6ο: «Τα επεισόδια του Στόουνγουολ» (Out, Loud & Proud)

Tο κίνημα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων άρχισε μια νύχτα του Ιουνίου του 1969 στο Γκρίνουιτς Βίλατζ στη Νέα Υόρκη σ’ ένα μπαρ ονόματι Στόουνγουολ Ιν. Όταν η αστυνομία έκανε επιδρομή, οι ομοφυλόφιλοι άντρες και γυναίκες που ζούσαν στα κρυφά και σε καθεστώς ντροπής αντιστάθηκαν στην αστυνομία και απαίτησαν να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους. Τα μπαρ και τα κλαμπ ήταν και είναι ακόμα καταφύγιο για τους ομοφυλόφιλους, ενώ η μουσική που ακουγόταν στα τζουκ μποξ από την Τζούντι Γκάρλαντ μέχρι την Γκλόρια Γκέινορ, υπήρξε σημείο αναφοράς για την ομοφυλοφιλική κοινότητα εδώ και 50 χρόνια. Ο αγώνας συνεχίζεται, αλλά οι καλλιτέχνες που είναι στο πλευρό τους, όπως η Lady Gaga, δίνουν δύναμη και έμπνευση με την τεράστια δύναμη της μουσικής.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα