Κομοτηνή: «Ζωντανεύουν» τα μοναστήρια της Ροδόπης

08:29 16/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Βαρύτητα στους θρησκευτικούς προορισμούς και τα θρησκευτικά προσκυνήματα στη Θράκη δίνει η Μητρόπολη Μαρωνείας & Κομοτηνής. Έτσι, εκτός από την συντήρηση: 71 Ενοριακών Ναών, 37 Παρεκκλησίων , 62 Εξωκκλησιών και 6 Ναών Κοιμητηρίων τον τελευταίο καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια να αποκτήσουν και πάλι ζωή οι Μοναστικές Κοινότητες, έχοντας γίνει ήδη βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Τρεις αδερφές στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος, η γερόντισσα Ιωάννα στα Εισόδια της Θεοτόκου στην Πάνδροσο, αλλά και οι άνδρες Μοναχοί και Ιερομόναχοι στον Άγιο Μάξιμο δίνουν τη δυνατότητα στους

κατοίκους της περιοχής να βλέπουν την Μοναχική ζωή η οποία, όπως σημειώνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, ο κος Παντελεήμων, μπορεί να δώσει απαντήσεις στις ανησυχίες του ανθρώπου.

«Τα Μοναστήρια τώρα λίγο ως πολύ λειτουργούν. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα. Το ζητούμενο ήταν να έρθουν αδελφότητες. Δόξα το Θεό, κάτι γίνεται. Με τη βοήθεια του Θεού σιγά – σιγά θα γίνονται και τα έργα που χρειάζονται.» δηλώνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μην κρύβοντας την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση του κόσμου. «Υπάρχει η δυνατότητα να πηγαίνουν οι άνθρωποι στα Μοναστήρια, να τα βρίσκουν ανοικτά, να προσκυνούν τις άγιες εικόνες κι αυτό να είναι μια πνευματική αναψυχή.» δηλώνει σημειώνοντας πως σ’ αυτή την προσπάθεια να ζωντανέψουν ξανά οι ιεροί τόποι θα υπάρξει και συνέχεια.

Από την αρχή της ενθρόνισής του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης τόνισε ότι στη Ροδόπη υπάρχουν πολλοί τόποι, οι οποίοι θα μπορούσαν να αναδειχθούν για θρησκευτικό ή περιηγητικό τουρισμό, όπως ο Άγιος Μάξιμος, ο Άγιος Δημήτριος στα Κασσιτερά, η Σύναξη της Μαρώνειας, το Παπίκιον Όρος «είναι χώροι που πρέπει να αναδειχθούν και να στηριχθούν ώστε να έλξουν στο μέλλον προσκυνητές, από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.» όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει.
Φώτο: Από την Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα