Κομοτηνή: Βήματα μπροστά από τους Μηχανικούς του Δημοσίου

09:26 17/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Ανέλαβα την προεδρία γιατί αποτελεί πρόκληση την παρούσα χρονική στιγμή να συμμετέχω και να αναδείξω το ρόλο και την ευθύνη του Μηχανικού στο Δημόσιο. Ο Μηχανικός σήμερα καλείται να πράξει ένα ουσιαστικό έργο σε όλες τις βαθμίδες της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, συμμετέχει στο σχεδιασμό, προγραμματισμό, παραγωγή, διαχείριση, υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων και κατέχει θέσεις επιτελικές στη δημόσια διοίκηση» δηλώνει η νέα πρόεδρος της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, (ΕΜΔΥΔΑΣ)

Θράκης, κα Τάνια Βεζυριαννίδου. Μισό χρόνο μετά την ανάληψη της προεδρίας έχει ήδη πετύχει ένα εντυπωσιακό άνοιγμα στα μέλη αυξάνοντας τον αριθμό στα 250 εγγεγραμμένα μέλη (από τα 40 που ήταν το Μάρτιο). «Κάναμε προσπάθεια κι αγώνα για να επιτευχθεί αυτό το άνοιγμα και η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί» υπόσχεται.

«Προσπαθούμε να ξαναποκτήσουμε ως κλάδος την αξιοπιστία μας»

Όπως σημειώνει η κα Βεζυριαννίδου «σήμερα βλέπουμε ότι η δημόσια διοίκηση έχει χάσει την αξιοπιστία της κι αυτό γιατί δεν είναι αποτελεσματική απέναντι στον πολίτη. Συνηθίζω να λέω ότι η δημόσια διοίκηση είναι το πρόσωπο του κράτους. Όπως κάθε πρωί ξυπνάμε και πλένουμε το πρόσωπό μας και θέλουμε να το έχουμε καθαρό, έτσι οφείλουμε και ως δημόσια διοίκηση να λειτουργούμε και να είμαστε αποτελεσματικοί απέναντι στον πολίτη. Σήμερα έχουμε μια δημόσια διοίκηση χαοτική, γραφειοκρατική, ασυντόνιστη, ανοργάνωτη. Υπάρχει μια έλλειψη σε όλες τις βαθμίδες κι αυτό έχει συνέπειες σε όλους τους κλάδους, πόσο μάλλον στον Μηχανικό. Προσπαθούμε να αποκτήσουμε ξανά ως κλάδος την αξιοπιστία μας.»

Γι αυτό το λόγο προγραμματίζεται μια καμπάνια ενημέρωσης αρχικά των μελών της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης και εν συνεχεία όλων των Μηχανικών. Πιο συγκεκριμένα, δρομολογείται μια σειρά σεμιναρίων προς τους Μηχανικούς του Δημοσίου. Πρώτη δράση έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο, με θέμα τον νέο πειθαρχικό κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων από αξιόπιστους νομικούς. Αλλά και σεμινάριο για τη νέα Νομοθεσία σχετικά με τις προμήθειες στα έργα και στις υπηρεσίες. «Όλα τα θέματα θα είναι επίκαιρα και θα αποσκοπούν στην επιμόρφωση των συναδέλφων. Θα υπάρξει και ένα άνοιγμα με ένα δεύτερο κύκλο σεμιναρίων που θα απευθύνονται προς τους ιδιώτες μηχανικούς σε συνεργασία με το ΤΕΕ Θράκης» δηλώνει σημειώνοντας ότι προγραμματίζεται επίσης η προβολή εκείνων των έργων της Θράκης στα οποία συμμετέχουν Μηχανικοί από το σχεδιασμό μέχρι την κατασκευή σε όλες τις δομές της Διοίκησης, όπως το σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι στην Ξάνθη. «Πρόκειται για ένα άνοιγμα προς την κοινωνία για να αναγνωρίσει το ρόλο και τη θέση του Μηχανικού στο Δημόσιο».

Ανάδειξη Ιστορικού Κέντρου

Πρόεδρος και του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής η κα Βεζυριαννίδου και της ζητάμε ένα σχόλιο της για το σχέδιο ανάδειξης του ιστορικού κέντρου που προτείνει ο δήμος. «Θεωρώ ότι είναι ένα πάρα πολύ έξυπνο σε σύλληψη concept. Ένα σχέδιο που δεν θα τελειώσει άμεσα, με προοπτική στο χρόνο. Νομίζω ότι θα πετύχει. Το έχει αναλάβει προσωπικά ο δήμαρχος. έχει όραμα, σχεδιασμό, βούληση , συμβούλους και θα πετύχει» δηλώνει. Παράλληλα, σπεύδει να προσθέσει «Η Κομοτηνή έχει ιστορική ταυτότητα και μένει να αναδειχθεί μ’ αυτό το σχέδιο. Σιγά –σιγά όλα αυτά τα ιστορικά μνημεία θα αναδειχθούν σε μια σύντομη διαδρομή».

Όσον αφορά στον γενικότερο σχεδιασμό για τον Δήμο Κομοτηνής και τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά τον Καλλικράτη, η κα Πρόεδρος επισημαίνει ότι απαιτείται σχεδιασμός σε όλο τον δήμο. «Σχεδιασμός για την επόμενη εικοσαετία, για το πώς θέλω να είναι ο Δήμος. Δεν το γνωρίζουμε τώρα. Η Κομοτηνή δεν είναι πλέον μόνο το αστικό κομμάτι, έχουμε ένα τεράστιο πλούτο να προγραμματίσουμε και να υλοποιήσουμε».

Αν η αρχιτεκτονική του σήμερα είναι πολιτιστική κληρονομία του αύριο, τότε τι είναι που «δίνει» η εποχής μας στην επόμενη γενιά; ρωτάμε την κα Βεζυριαννίδου και απαντά προβληματισμένη «Τι δίνουμε; Έχουμε ευθύνη για το τελικό αποτέλεσμα. Τι να πω;» Κληθείς δε να σχολιάσει την εικόνα της Βενιζέλου σήμερα με τη συγκέντρωση τόσο πολλών cafe απαντά «Δείχνει την εποχή μας».

Επιλογές για το καλό του τόπου
Τέλος, με αφορμή μια παλαιότερη της μελέτη για την Δημοτική Αγορά της Κομοτηνής, που παραμένει αναξιοποίητη την ρωτάμε για την σημερινή της εικόνα και απαντά «με πονά πάρα πολύ. Η μελέτη δεν υλοποιήθηκε, δεν ξέρω γιατί. Οι επιλογές οι οποίες γίνονται, εύχομαι να γίνονται για το καλό του τόπου. Έτσι βλέπω τα πράγματα. Όταν ζυγίζεις και παίρνεις αποφάσεις να κοιτάζεις το καλό του τόπου. Κανένα προσωπικό κέρδος δεν θα είχα από την προβολή μιας τέτοιας δουλειάς. Για ποιο λόγο δεν επιλέχθηκε δεν θα το πω εγώ. Η απόφαση θα κριθεί στο χρόνο».
Φώτο:Τάνια Βεζυριαννίδου, πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα