Κομοτηνή: Σαν να ήταν χθες

07:35 24/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Διπλά συγκινημένος από την λειτουργία του μουσείου της Μέσης δηλώνει ο πρώην δήμαρχος της Αιγείρου, εκπαιδευτικός στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ο κ. Βαγγέλης Λίτσος. Όχι τυχαία. Διπλά συγκινημένος γιατί κι εκείνος, όταν ήταν μαθητής, σ’ αυτό το σχολείο μάθαινε γράμματα με δάσκαλο τον κ. Τάκη Παπουλιά, που στη συνέχεια έγραψε την ιστορία του χωριού και την εξέδωσε με τη μορφή βιβλίου.

Έτσι, ήταν κι εκείνος παρών στην σεμνή, όμορφη τελετή των εγκαινίων έχοντας πολλά να θυμηθεί.
«Δεν θα μπορούσε να βρεθεί πιο κατάλληλος χώρος να στεγάσει ένα τμήμα του υλικού πολιτισμού αυτού του μικρού

οικισμού. Κι αυτό δείχνει», όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ότι «ακόμη και σε πολύ μικρούς οικισμούς, όπως η Μέση μπορεί να βρει κανείς «διαμάντια» της ζώσας ιστορίας.» Πολλά από τα αντικείμενα- εκθέματα πια, εκείνος, στα 48 του χρόνια σήμερα, τα πρόλαβε και τα είδε σε χρήση. «Είδα τους παππούδες και τις γιαγιάδες του χωριού να τα χρησιμοποιούν.» σημειώνει με συγκίνηση και νοσταλγία.

Σύμφωνα με τον κ. Λίτσο, τα εκθέματα του Μουσείου, οι εικόνες αυτές από το χθες, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν κι εκπαιδευτικά σήμερα για να βγάλει κανείς συμπεράσματα σε θέματα οικονομίας, οργάνωσης της κοινωνίας. «Βλέπουμε αντικείμενα που τα χρησιμοποιούσαν άλλα οι γυναίκες, άλλα οι άνδρες και άλλα και οι δύο μαζί. Θα δούμε πώς όλα αυτά κατάφεραν να βοηθήσουν μια κοινωνία να επιβιώσει σε εποχές πολύ δύσκολες. Τόσο στην πρώτη εγκατάσταση με την προσφυγιά, όσο και στη δεύτερη δοκιμασία, στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, τότε που ο οικισμός ήταν έδρα του Βουλγαρικού Τάγματος και πέρασε πολλά.» εξηγεί μιλώντας για χρήσιμα συμπεράσματα του χθες , αλλά και για το μέλλον του τόπου.
«Αξιοποιούσαν οι κάτοικοι τότε ό,τι ντόπιο υλικό είχαν. Αξιοποιούσαν ακόμη και τις ικανότητες των ντόπιων. Πολλά από αυτά τα μεταλλικά αντικείμενα έχουν κατασκευαστεί εδώ, από ντόπιους. Για παράδειγμα το αλέτρι, από τους ντόπιους σιδεράδες. Όλα δείχνουν μια αυτάρκεια. Κάθε κοινότητα αξιοποιούσε υλικά, ικανότητες, ανθρώπους, το περιβάλλον.» παρατηρεί καταθέτοντας ,ίσως, το πιο σημαντικό «μάθημα» που παραδίδει το Μουσείο.
Φώτο: Ο κος Βαγγέλης Λίτσος στην αυλή του Μουσείου της Μέσης ρεπορτάζ-κειμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα