Κομοτηνή: Οι παραδοσιακοί χοροί έγιναν μόδα

08:52 25/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Διαχρονική αγάπη για την παράδοση χαρακτηρίζει πολλούς που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Πολιτιστικών Συλλόγων. Ωστόσο, ακόμη περισσότερους η χαρά της συμμετοχής τους έχει αγγίξει τον τελευταίο καιρό, τα χρόνια της κρίσης.

Στο Σύλλογο Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος», με μπροστάρη τον χοροδιδάσκαλο και αντιπρόεδρο του Συλλόγου, τον κο Στυλιανό Νικολάου, ολοένα και περισσότεροι μυούνται στα μυστικά της παράδοσης και γίνονται «φαν» των Ποντιακών χορών.

Οκτώ χορευτικές ομάδες, ένας Σύλλογος
Οκτώ χορευτικές ομάδες, μόνο σ΄αυτόν τον Σύλλογο, τα μέλη των οποίων

σταθερά αυξάνονται, αποτελούν απόδειξη της στροφής που σημειώνεται τα τελευταία οκτώ χρόνια της κρίσης προς τους χορευτικούς συλλόγους. «Είναι ένας φθηνός τρόπος διασκέδασης που ταυτόχρονα «μιλά» στην ψυχή» εξηγεί ο κ. Νικολάου σημειώνοντας πως η οικονομική κρίση ώθησε τον κόσμο να αναζητήσει τις ρίζες του και να έρθει κοντύτερα στον χώρο του Πολιτισμού.

Η Ραφαηλία και ο Κοσμάς

Κοντά του, όση ώρα μιλά,στέκουν η Ραφαηλία και ο Κοσμάς, αλλά και τα άλλα παιδιά, μαθητές του δημοτικού σχολείου ακόμη. Τον ακούν με προσοχή, μην κρύβοντας την αγάπη τους για το δάσκαλο τους. «Βρίσκω μεγάλη χαρά χορεύοντας ποντιακούς χορούς» δηλώνει η εννιάχρονη έτοιμη να ακολουθήσει τις οδηγίες του αγαπημένου της χοροδιδασκάλου. «Στο σπίτι χορεύουν όλοι, οπότε κι εγώ ακολουθώ τα βήματά τους.» Όπως σημειώνει εύστοχα ο κος Νικολάου δεν μπορείς να υποχρεώσεις ένα παιδί να κάνει κάτι, αν δεν το θέλει πραγματικά. «Όλα αυτά τα παιδιά αγαπούν την Παράδοση, τον Σύλλογο, τον αγκαλιάζουν και συμμετέχουν με χαρά στις εκδηλώσεις του. Μπορούμε να καυχηθούμε ότι δεν λείπουν από πουθενά, δεν χάνουν ούτε πρόβα, ούτε επίσημη εκδήλωση. Είμαστε πολύ περήφανοι για τα παιδιά της πόλης μας και για τη συμμετοχή τους στα πολιτιστικά πράγματα. Αυτό είναι ένα πολύ καλό μήνυμα για το μέλλον, αισιόδοξο, σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε. Θα πρέπει, όμως, όλοι οι γονείς να στείλουν τα παιδιά στους Πολιτιστικούς Συλλόγους, το κέρδος είναι πολύ μεγάλο.» καταλήγει ο έμπειρος χοροδιδάσκαλος υπενθυμίζοντας ότι ο ετήσιος χορός του Συλλόγου θα γίνει στις 3 Μαρτίου στο «Ποσειδώνιο», έναν χορό, που «ο κόσμος τον περιμένει πως και πώς.»
Φώτο: Στυλιανός Νικολάου με την Ραφαηλία και τον Κοσμά. Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα