Αλ. Τσίπρας: Όχι απλά λύση του ονοματολογικού αλλά στέρεες διμερείς σχέσεις

07:09 25/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Θετικά αποτιμά η Αθήνα την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, με πηγές της κυβέρνησης να κάνουν λόγο για ειλικρινή συζήτηση, στην οποία άνοιξαν όλα τα ζητήματα. Η κυβέρνηση υπογραμμίζει ιδιαίτερα πως το ζήτημα είναι να υπάρξει συνολική λύση που θα επαναθεμελιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Αγωνιζόμαστε να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας για να βρούμε λύση

σε αυτά που μας χωρίζουν, τόνισε ο πρωθυπουργός την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018 μετά την συνάντησή του στο Νταβός, με τον Σκοπιανό ομόλογό του, σημειώνοντας ότι «δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια, με αλληλοσεβασμό και καλή γειτονία».
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ο αλυτρωτισμός σε όλες του τις μορφές και ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων.

Δεν έχουμε εδαφικές αξιώσεις, τόνισε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου «Μ. Αλέξανδρος» και της λεωφόρου της χώρας, που καταλήγει στα σύνορα με την Ελλάδα, προκειμένου να δείξει η ΠΓΔΜ -όπως είπε- ότι είναι δεσμευμένη στην εξεύρεση λύσης.
Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν υπό την εποπτεία τους τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται υπό τον ΟΗΕ, στις οποίες αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών.

«Με την εξωτερική μας πολιτική βάζουμε τέλος στους αλυτρωτισμούς, ο λαός θα δει και θα κρίνει», διαμηνύει ο Νίκος Κοτζιάς.
Στην Αθήνα, αναμένεται στις 30 Ιανουαρίου ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος την επομένη θα μεταβεί στα Σκόπια.

«Δεν θα ανεχθώ να διχαστούν οι Έλληνες», δήλωσε στη χθεσινή Πολίτικη Επιτροπή της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επισήμανε ότι η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί σε μια άλλη συγκυρία.
Ο κ. Μητσοτάκης παρέδωσε τα κλειδιά στην ακροδεξιά συνιστώσα της ΝΔ, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα το Μαξίμου ζήτησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει αν συμφωνεί ή διαφωνεί με τη δήλωση Σαμαρά το 2009, για σύνθετη ονομασία για τη ΦΥΡΟΜ, ενιαίας για όλες τις χρήσεις.
Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού δήλωναν ότι δεν δέχτηκε ποτέ ονομασία με το όνομα της Μακεδονίας.
«Ηρεμία και αυτοσυγκράτηση και όλα θα πάνε καλά», συνιστούν στον κ. Σαμαρά κυβερνητικοί κύκλοι.

«Η εν κρυπτώ διπλωματία συνεχίζεται. Ο κ. Τσίπρας οφείλει τουλάχιστον να απαντήσει αν ανέλαβε δεσμεύσεις για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της ΠΓΔΜ χωρίς προηγούμενη λύση στο πρόβλημα», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, ενώ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόνισε ότι επιβεβαιώνει την πλήρη ακροδεξιά στροφή του και δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.

«Η βιασύνη της κυβέρνησης σχετίζεται με τις πιέσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Το προσφυγικό δεν είναι ελληνικό ή ιταλικό, αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα, τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες σε πάνελ του οικονομικού φόρουμ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η ΕΕ να λάβει γενναίες αποφάσεις , ενώ στηλίτευσε τη στάση ορισμένων κρατών – μελών και επισήμανε πως όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι η Ευρώπη δεν είναι α λα καρτ, αλλά έχει κανόνες που πρέπει να ισχύουν.

Η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια και το ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αναμένεται να συζητηθούν στη συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα με Λαγκάρντ και Μοσκοβισί.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σχετικές ειδήσεις: Στο κόκκινο η αντιπαράθεση για το Σκοπιανό (video)

Τσίπρας: Ρεαλισμός και υπευθυνότητα απέναντι στις διαφορές- Ζάεφ: Δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα