Κομοτηνή: Καλοκαίρι στα χωριά της Ροδόπης

07:53 24/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Βόλτες γύρω- τριγύρω . Σπόρια, τάβλι και πειράγματα. Γέλια και ξενύχτι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Κάπως έτσι κυλά το καλοκαίρι στο χωριό για τις έφηβες και τους έφηβους που το επιλέγουν για τις διακοπές τους. Μετρούν τις μέρες πους τους απομένουν μέχρι να αρχίσουν και πάλι το «κυνήγι» της προετοιμασίας και την παρακολούθηση των μαθημάτων στα φροντιστήρια εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Είναι ημέρες ξεκούρασης, αλλά και συνάντησης με αγαπημένους φίλους. Είναι οι δικές τους μέρες

που έχουν μια στάλα… «summer wine».

«Περνάμε πολύ καλύτερα σε σχέση με την πόλη. Είναι καλύτερη η παρέα, είμαστε από μωρά μαζί. Από τότε που βγάζαμε τις κούκλες και τις πλέναμε στη δημόσια βρύση στην πλατεία.» δηλώνουν μην κρύβοντας τη χαρά τους που το καλοκαίρι οι φίλες και οι φίλοι σμίγουν και πάλι και οι παρέες μεγαλώνουν. Τι σημαίνει καλοκαίρι στο χωριό; ρωτάμε και σπεύδουν να το περιγράψουν απλά, αλλά ουσιαστικά, «διακοπές, θάλασσα, όχι διάβασμα και πολύ παιχνίδι στην παραλία».

Ατέλειωτος ελεύθερος χρόνος για ξενύχτι μέχρι πρωίας, μέχρι τις έξι και τις επτά το πρωί. «Χωρίς γκρίνιες από το σπίτι;» ρωτάμε για να απαντήσουν πως έχει προηγηθεί συζήτηση κι ενημέρωση στο σπίτι. «Οι γονείς μας ξέρουν τι θα κάνουμε και πού θα βρισκόμαστε, οπότε δεν υπάρχει ανησυχία. Άλλωστε, είναι λίγοι οι κάτοικοι σε ένα χωριό κι όλοι γνωστοί .» δηλώνουν προσθέτοντας πως υπάρχει εμπιστοσύνη. «Είμαστε παιδιά, θέλουμε να βγούμε, να περάσουμε καλά» προσθέτουν μην παραλείποντας να μιλήσουν και για τις απουσίες. «Έχουν φύγει τα περισσότερα παιδιά. Σε σχέση με παλαιότερα είμαστε το 1/5 ίσως και πιο λίγα. Λόγω της κρίσης δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν μεταναστεύσει ψάχνοντας το καλύτερο.»

Καλοκαιράκι στην ακρογιαλιά, στην πλατεία, στις βεράντες, στις αυλές ή και στους δρόμους. Ζωντανεύουν με τις φωνές τους και με τα γέλια τους τα χωριά, προσφέρουν κάτι που στις υπόλοιπες εποχές του χρόνου απουσιάζει, την ζωντάνια.
Φώτο: Νεαρά κορίτσια απολαμβάνουν τις διακοπές τους στο χωριό ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα