Κομοτηνή: «Η Κιβωτός των παιδιών » με τριακόσιες τρίτεκνες οικογένειες

08:44 1/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ενώνουν τις δυνάμεις τους οι τρίτεκνες οικογένειες της Ροδόπης και κάνουν τα δικά τους βήματα θέλοντας να στηρίξουν γονείς και παιδιά. Βήμα πρώτο, η ίδρυση Συλλόγου Τρίτεκνων με τίτλο «Η Κιβωτός των παιδιών». Βήμα δεύτερο, το «άνοιγμα» του Συλλόγου σε επαγγελματίες, καταστηματάρχες και ιατρούς της περιοχής, ώστε να πετύχουν χαμηλές τιμές προϊόντων και υπηρεσιών για τα μέλη τους, τις ήδη τριακόσιες οικογένειες, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

Μαρία Κακουλόγλου: «Στη Ροδόπη υπάρχουν πολλές τρίτεκνες οικογένειας και βασικό είναι να μπορέσουμε να τις στηρίξουμε.»

«Προσπαθούμε να ενισχύσουμε

τον Σύλλογο με νέα μέλη. Ξέρουμε ότι στη Ροδόπη υπάρχουν πολλές τρίτεκνες οικογένειας και βασικό είναι να μπορέσουμε να τις στηρίξουμε γι αυτό τρέχουμε όλα τα μέλη μαζί.» δηλώνει η κα Μαρία Κακουλόγλου, ειδική γραμματέας του Συλλόγου, ώστε, όπως λέει, να μπορέσουν όλες οι οικογένειες να έχουν οφέλη. Στην προσπάθεια αυτή συμπαρίσταται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, αλλά και 50, μέχρι στιγμής, καταστηματάρχες που στηρίζουν εμπράκτως τις τρίτεκνες οικογένειες. «Θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε αυτές τις παροχές που παίρνουμε από πολλούς» υπόσχεται σημειώνοντας πως παράδειγμα τέτοιο αποτελεί η μείωση κατά 25% των εισιτηρίων από το ΚΤΕΛ Ροδόπης, και 50% των εισιτηρίων από τα Αστικά Λεωφορεία για τις τρίτεκνες οικογένειες.

Δήμητρα Γιαννακίδου: «Θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν εδώ, να μεγαλώσουν εδώ και να δουλέψουν εδώ.»

Κάθε Τρίτη από τις έξι μέχρι τις οκτώ στο 2ο όροφο του Πολυλειτουργικού Κέντρου τα μέλη του Συλλόγου Τριτέκνων ενώνουν δυνάμεις με στόχο την αντιμετώπιση των δυσκολιών. «Χρειαζόμαστε στήριξη για να μπορέσει να αντέξει η ελληνική οικογένεια. Δεν κάναμε παιδιά για να μας δώσει λεφτά το κράτος. Είμαι περήφανη που είμαι τρίτεκνη μητέρα. Θα ήθελα και άλλες πολλές δίτεκνες οικογένειες να αποκτήσουν κι ένα τρίτο παιδί γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας μας είναι το δημογραφικό.» δηλώνει η γραμματέας του Συλλόγου κα Δήμητρα Γιαννακίδου σημειώνοντας πως δεν θα ήθελε τα παιδιά να φύγουν στο εξωτερικό γι αυτό «ζητάμε δουλειές, όχι χρήματα. Δεν περιμένουμε προγράμματα χορήγησης τροφίμων από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες. Θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν εδώ , να μεγαλώσουν εδώ και να δουλέψουν εδώ.»

Μαρία Κασσέρη, κοινωνική λειτουργός: «Τα παιδιά ακόμη και ενός έτους διαισθάνονται την κατάσταση που υπάρχει στην οικογένεια.»

«Δυστυχώς η οικονομική κρίση έχει ταράξει συθέμελα την ελληνική οικογένεια » δηλώνει η κα Μαρία Κασσέρη, κοινωνική λειτουργός του Κέντρου «Ορφέας» σημειώνοντας πως για αυτό το λόγο το Κέντρο στέκεται δίπλα στις οικογένειες μέσω του προγράμματος «Κοινωνικής Υποστήριξης Οικογενειών» που υλοποιεί τα τελευταία δύο χρόνια. «Πρόκειται για οικογένειες που ποτέ δεν είχαν πρόβλημα και ξαφνικά η οικονομική κρίση άφησε τον έναν από τους δύο ή και τους δύο γονείς χωρίς δουλειά, χωρίς πόρους, εκτός εργασίας. Με αποτέλεσμα η πίεση, το άγχος, οι καβγάδες να επηρεάζουν την ψυχική υγεία των παιδιών. Τα παιδιά ακόμη και ενός έτους διαισθάνονται την κατάσταση που υπάρχει στην οικογένεια. Το Κέντρο πρόληψης είναι στη διάθεση των γονιών να τους στηρίξει ακόμη και σε ζητήματα που σχετίζονται με την εύρεση εργασίας, αλλά και σε ψυχολογικά ζητήματα δωρεάν.» δηλώνει η κα Κασσέρη σημειώνοντας πως είναι σημαντικό να σταθεί ο ένας δίπλα στον άλλον. «Υπάρχουν ήδη οικογένειες που έχουν βοηθηθεί κι αυτό είναι ευχάριστο , είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα.» σημειώνει προτρέποντας να καλούν το 25310 81750 για να δεχθούν την βοήθεια που χρειάζονται. Όσον αφορά στο μήνυμα που στέλνει ο Σύλλογος στις ελληνικές οικογένειες; «Να μην απογοητεύονται. Να είμαστε ενωμένοι. Να ακούγεται πιο δυνατά η φωνή μας.»
Φώτο: Οι κυρίες Μαριά Κακουλόγλου, Δήμητρα Γιαννακίδου και Μαρία Κασσέρη στο στούντιο της ΕΡΤ Κομοτηνής ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα