Η «ενισχυμένη εποπτεία» εδραιώνεται και ενισχύεται

Αρθρογράφος: Άκης Αδαμόπουλος

Στην Αθήνα βρέθηκε για μια ακόμη φορά το κουαρτέτο των «θεσμών» (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM) προκειμένου να κλείσουν τα «προαπαιτούμενα» της τέταρτης αξιολόγησης (Εργασιακά, δημοσιονομικά ζητήματα του κρατικού προϋπολογισμού, διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και πλειστηριασμών, Ενέργεια, αύξηση ΦΠΑ στα νησιά, ΕΝΦΙΑ,

κ.ά.) ώστε να οριστικοποιηθεί η «τεχνική συμφωνία».

Μαζί τους έφθασε στην Αθήνα και η πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, Ντ.Νουί, για να πιέσει ασφυκτικά την κυβέρνηση στην ταχύτερη πώληση «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds, αλλά και να εποπτεύσει την πρόοδο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που πρέπει να φτάσουν στις 130.000 ως το 2021.

Παράλληλα, πριν από λιγες μέρες συνεδρίασε και το ΕuroWorking Group για να εξετάσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, ενόψει του Eurogroup της 24ης Μάη, αλλά και να «συζητήσει» τους όρους της μεταμνημονιακής περιόδου για το Eurogroup της 21ης Ιούνη. Επιπλέον εξετάσθηκαν και οι όσο το δυνατόν αυστηρότεροι όροι του «εργαλείου» της «ενισχυμένης εποπτείας». Το πολυδιαφημιζόμενο «εθνικό αναπτυξιακό (ολιστικό) σχέδιο», (το οποίο κατά το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche μεταξύ άλλων φαιδρών προβλέπει και σημαντικές «επενδύσεις» στη φαρμακευτική κάνναβη, σύμφωνα με τη λαϊκή σοφία θυμίζει την παροιμία «Τι του λείπει του ψειριάρη; σκούφια με μαργαριτάρι») δεν αποτελεί προς το παρόν ούτε δευτερεύουσας σημασίας ζήτημα για τους δανειστές, ενώ από υψηλόβαθμο παράγοντα της Ε.Ε. επισημαίνεται ότι «οι προτάσεις δεν αξίζουν ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο γράφτηκαν»!

Ωστόσο, για τη διαβόητη «αναδιάρθρωση» του χρέους τηρείται «σιγή ιχθύος», με τη Γερμανία να βαδίζει στα χνάρια Σόιμπλε, απαιτώντας όσο πιο αυστηρή γίνεται την «ενισχυμένη εποπτεία». Το τι κρύβει ο όρος «ενισχυμένη εποπτεία» που προτείνει η Κομισιόν, το αποκαλύπτει ο κανονισμός 472/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτός προβλέπει για τη μεταμνημονιακή «ενισχυμένη εποπτεία», τα εξής: α) Συνεχείς αξιολογήσεις μέχρι να εξοφληθεί το 75 % των δανείων (Άρθρο 14). β) Νέα μέτρα, τα οποία τα προτείνει η Κομισιόν, επιβάλλονται άμεσα και θεωρείται εκ των προτέρων πως έχουν εγκριθεί και από το Eurogroup -εκτός αν συνεδριάσει μέσα σε 10 μέρες και με ειδική πλειοψηφία τα απορρίψει (Άρθρο 14), γ) Στην ψηφοφορία αυτή, δεν ψηφίζει η Ελλάδα!

Κι ενώ η τέταρτη αξιολόγηση καθυστερεί (μόνο 10 από τα 88 «προαπαιτούμενα»), οι δανειστές ήδη σχεδιάζουν πρώτα τη νέα «τεχνική συμφωνία» και στη συνέχεια τη μεταμνημονιακή συμφωνία (νέο «Μνημόνιο του χρέους» ή όπως αλλιώς το βαφτίσουν για επικοινωνιακούς λόγους), όπου ενσωματώνουν τα υπολειπόμενα «προαπαιτούμενα» και μαζί τους νέους όρους και προϋποθέσεις που αφορούν το χρέος. Σημειώνουμε ότι εδώ δεν θα υπάρξει νέο δάνειο, αλλά θα δίνεται ελάφρυνση του χρέους σε δόσεις εάν και εφόσον τηρούνται τα συμφωνηθέντα!

Οι άξονες του μεταμνημονιακού σχεδίου εστιάζουν: α) στα δημοσιονομικά μέτρα μέχρι το 2022, β) στις αναπτυξιακές προοπτικές, γ) στις ιδιωτικοποιήσεις, δ) σε μεταρρυθμίσεις στην Εκπαίδευση και τη διασύνδεσή της με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και ε) στους τρόπους και τα εργαλεία χρηματοδότησης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Κι όλ’ αυτά κάτω από τη αντιδραστική ρήτρα «μη αντιστρεψιμότητας» δηλ. την πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση των «μεταρρυθμίσεων» και των τριών Μνημονίων, χωρίς να επιτρέπονται ούτε και επουσιώδεις τροποποιήσεις.

Θυμίζουμε, ότι με τη λήξη του προγράμματος του τρίτου Μνημονίου τον Αύγουστο 2018, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει αυτομάτως δεσμευτεί στα εξής:

1) Ότι μέχρι το 2022 τα «πρωτογενή πλεονάσματα» θα διατηρούνται σταθερά στο 3,5% του ΑΕΠ, δηλ. περίπου 6,5 δις € το χρόνο και στη συνέχει και μέχρι το 2060 στο 2,5% του ΑΕΠ, δηλ. περίπου 4,5 δις €.

2) Ότι όλα τα προνομοθετημένα μέτρα του Μάη 2017 θα υλοποιηθούν έγκαιρα, και μέχρι κεραίας. Δηλαδή, α) κατάργηση από 1ης Γενάρη 2019 της «προσωπικής διαφοράς» στις παλιές καταβαλλόμενες συντάξεις, με περικοπές που θα φτάσουν το 18% σε κύριες και επικουρικές, και β) μείωση του αφορολόγητου ποσού του ετήσιου εισοδήματος στα 5.685 € από 1ης Γενάρη 2020 ή πιθανότατα από 1ης Γενάρη 2019.

3) Ότι θα εφαρμοστεί αυστηρά η «ρήτρα μη αντιστρεψιμότητας»,

4) Ότι θα κατατεθεί στα ιμπεριαλιστικά κέντρα αναλυτικό δεσμευτικό «στρατηγικό σχέδιο» της «Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ» (ΕΕΣΥΠ-«υπερταμείο»), που θα περιγράφει τον ετήσιο ρυθμό του ξεπουλήματος της περιουσίας του δημοσίου.

★★★

Είναι προφανές πως οι Γερμανοί εκτιμούν ότι οι κυβερνητικές φοροεισπρακτικές «υπερεπιδόσεις» σε συνδυασμό με την πλήρη –προς το παρόν- απουσία «επενδύσεων», μπορεί να ανατραπούν εν μία νυκτί. Σε αυτό συνηγορούν τόσο οι «Εαρινές Προβλέψεις 2018» της Κομισιόν, που κατέβασε τον πήχη της ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία στο 1,9% για τη φετινή χρονιά (από 2,5% στις «Χειμερινές Προβλέψεις») και στο 2,3% για το 2019 (από 2,5%), όσο και η γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή. Έτσι, οι Γερμανοί προκρίνουν μεν το «γαλλικό μηχανισμό» μέτρων «ελάφρυνσης» του χρέους ανάλογα με το βαθμό «ανάπτυξης», αλλά αυτός ο «μηχανισμός» να ενεργοποιείται υπό όρους. Αν μάλιστα η κυβέρνηση αποκλίνει σε κάποιο από τα συμφωνηθέντα να υπάρχει άμεση αναστολή των μέτρων «ελάφρυνσης» και παράλληλα η κάθε δέσμη μέτρων να εγκρίνεται πρώτα από τη γερμανική Βουλή, δηλ. η διαβόητη «ελάφρυνση» μπορεί να μη γίνει και ποτέ! Τονίζουμε πως με τη Γερμανία συντάσσονται τουλάχιστον δέκα ακόμη κράτη-μέλη του Eurogroup.

Πάνω σ’ αυτό το θέμα και στο πλαίσιο του τελευταίου Euro Working Group ξέσπασε οξεία αντιπαράθεση μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων Γερμανίας και ΔΝΤ, με το Ταμείο να απειλεί με αποχώρηση αν δεν υπάρξει αυτόματη εφαρμογή των μέτρων «ελάφρυνσης».

Έχοντας μετατρέψει τη χώρα σε νεοαποικία των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκλιπαρεί στα Eurogroup της 24ης Μάη και 21ης Ιούνη να αποσπάσει κάποιο κόκκαλο «ελάφρυνσης» του δυσθεώρητου χρέους που δημιούργησε η ξένη και ντόπια ολιγαρχία και που έχει φορτωθεί στις πλάτες του ο λαός μας. Όμως οι δανειστές-τοκογλύφοι αοριστολογούν προς το παρόν, αφήνοντας την κυβέρνηση έκθετη στις εξαγγελίες της.

Ο Άκης Αδαμόπουλος είναι στέλεχος του Μ-Λ ΚΚΕ

Ετικέτες: Άκης ΑδαμόπουλοςΜ-Λ ΚΚΕεποπτεία
Keywords
Τυχαία Θέματα