Κομοτηνή: Η καθημερινότητα ενός κουρέα

20:58 22/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

7,5 χρόνια τώρα έχει το δικό του κομμωτήριο αγωνιζόμενος με το ψαλίδι και την χτένα στα χέρια. Ο Αχμέτ Κοτζά Ριτβάν, όταν ήταν μικρός, έβλεπε το θείο του να κουρεύει στη γειτονιά όποιον δεν είχε χρόνο ή χρήματα για να πάει σε έναν κανονικό κουρέα. « Έτσι μεγάλωσα, μ’ αυτές τις παραστάσεις» δηλώνει και σπεύδει να καλωσορίσει τον επόμενο πελάτη.

«Σε μια τέτοια εποχή, αν ψάχνεις πολύ, δεν γίνεται. Παντού τα μεροκάματα είναι χαμηλά και τα έξοδα πολλά» δηλώνει προσθέτοντας ότι η κίνηση στην αγορά είναι περιορισμένη. «Όλη αυτή η κατάσταση γύρω σε προβληματίζει. Έτσι, και με τα λίγα που βγάζεις

νιώθεις ευχαριστημένος. » Μ’ αυτά τα «λίγα» όπως λέει μπορεί και πληρώνει το ενοίκιο του, 250 ευρώ το μήνα, την ασφάλεια του στο ΤΕΒΕ και τον λογαριασμό της ΔΕΗ. «Μεροκάματο για σένα μένει στην τσέπη;» ρωτάμε τον κ. Αχμέτ Κοτζά Ριτβάν «Ναι, δόξα το Θεό» λέει και συνεχίζει να δουλεύει επιδέξια με το ψαλίδι και τη χτένα στα χέρια.

Όσον αφορά στο προφίλ των πελατών του; «Μικροί και μεγάλοι, όλοι είναι καλοδεχούμενοι.» δηλώνει ο νεαρός κουρέας, που με έξι ευρώ το κούρεμα, τέσσερα ευρώ το ξύρισμα και δύο ευρώ το λούσιμο μπορεί κι εξασφαλίζει τα έξοδά του εδώ και 17 χρόνια, 7,5 στη δική του επιχείρηση και τα υπόλοιπα στο πλευρό άλλων κομμωτών. Σήμερα κούρεψε 15 πελάτες και ξύρισε τέσσερις. «Καλά είναι. Τα έσοδα από τους πέντε πρώτους πελάτες πηγαίνουν στην κάλυψη των εξόδων για τη λειτουργία του κομμωτηρίου και μετά ό,τι μείνει για τα άλλα έξοδα, της καθημερινότητάς μου» εξηγεί μην χάνοντας στιγμή το κέφι του. Παιδί αγροτών ο ίδιος, γνωρίζει από δύσκολες πραγματικά εργασίες κι έτσι νιώθει τυχερός που εξασκεί ένα επάγγελμα που το αγάπα και που δεν θα τον αφήσει, όπως λέει, να πεινάσει.
Φώτο: Ο κος Αχμέτ Κοτζά Ριτβάν Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα