Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 8-6-2017

07:14 8/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Περιφέρεια
Συνάντηση των Περιφερειαρχών της Βόρειας Ελλάδας τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη για τα διόδια
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στη Βόρεια Ελλάδα για το θέμα της δημιουργίας νέων σταθμών διοδίων. Συνάντηση τη Δευτέρα 12 Ιουνίου και ώρα 2 το μεσημέρι, στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής

Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, θα έχουν οι τέσσερις Περιφερειάρχες της Βόρειας Ελλάδας, για το θέμα της δημιουργίας νέων σταθμών διοδίων, ανταποκρινόμενοι στην πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση θα συμμετέχουν οι Περιφερειάρχες Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος, με στόχο την αλλαγή της απόφασης της κυβέρνησης στο θέμα της δημιουργίας νέων σταθμών διοδίων.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δικαίωση για 47 συμβασιούχους

Μετά την θετική απόφαση επί της αίτησης προσωρινής διαταγής, οι 47 συμβασιούχοι των δήμων Κομοτηνής (28) και Αρριανών (19) κέρδισαν και τα ασφαλιστικά μέτρα. Συγκεκριμένα, με δύο αποφάσεις του το Ειρηνοδικείο Κομοτηνής υποχρεώνει τους δύο δήμους να καταβάλουν στους εργαζόμενους δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών (από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2017).

Υπενθυμίζεται ότι με αντίστοιχες αποφάσεις του λίγο πριν το Πάσχα το ίδιο Δικαστήριο είχε κάνει δεκτές τις δύο αιτήσεις προσωρινής διαταγής υποχρεώνοντας τους δήμους Κομοτηνής και Αρριανών να καταβάλουν το 40% των δεδουλευμένων για τους τρεις πρώτους μήνες του 2017.

Τώρα, με τις νεότερες αποφάσεις επί των ασφαλιστικών μέτρων, οι εργαζόμενοι θα λάβουν και το υπόλοιπο 60% για το πρώτο τετράμηνο του 2017.


Πολιτική

Αναβολή επίσκεψης Αναστάσιου Πετρόπουλου

Αναβάλλονται οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για τις 9 & 10 Ιουνίου του 1ου ΠΤ Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Ξάνθης και Έβρου με θέμα « Το Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα» με την παρουσία του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης κου Πετρόπουλου Αναστάσιου λόγω έκτακτων κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων, με βάση επιστολής του Υφυπουργού.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν αλλαγή του νόμου για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης καθώς και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης μαζί με άλλους 52, ζητώντας την επανεξέταση του καθεστώτος εγκατάστασης και λειτουργίας των σταθμών βάσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Στην ερώτησή τους αναφέρουν ότι η ελληνική δικαιοσύνη έχει δικαιώσει κατ΄επανάληψη τους πολίτες, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο, που διαμορφώθηκε στη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης δεν προστατεύει την υγεία των πολιτών ενώ μνημονεύουν αναφορές και γνωμοδοτήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων φορέων γύρω από την αναγκαιότητα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου.

Ανακοίνωση κάλεσμα του Κ.Κ.Ε. Ξάνθης

Με αφορμή την επικείμενη ομιλία του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε. Δημήτρη Κουτσούμπα το βράδυ (20.00) της Παρασκευής 9 Ιουνίου στην κεντρική πλατεία της πόλης, η Τομεακή Επιτροπή Ξάνθης του κόμματος εξέδωσε ανακοίνωση κάλεσμα. «Οι δυνατότητες να ζήσεις διαφορετικά υπάρχουν! Το πρόβλημα είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία και το κέρδος.» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση και σημειώνεται «Η μεγαλύτερη απάτη είναι να πιστεύεις πως όσο στην εξουσία είναι το κεφάλαιο τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Πάρε τη ζωή στα χέρια σου. Έλα με το Κ.Κ.Ε. στον αγώνα!»

Οικονομία

Ελληνοβουλγαρικές σχέσεις

Αύξηση των Βουλγάρων επισκεπτών αναμένουν την καλοκαιρινή περίοδο οι ντόπιοι επαγγελματίες της Ροδόπης προσδοκώντας ότι θα δοθεί έτσι μια μια ουσιαστική «ανάσα» στην τοπική οικονομία με την καλύτερη αξιοποίησή τους της διέλευσής τους από την περιοχή. Προς το παρόν πάντως βλέπουν τους ντόπιους να κάνουν τις αγορές τους στην στην βουλγαρική αγορά.
«Αυτό που ενδιαφέρει τους Έλληνες που πηγαίνουν στη Βουλγαρία είναι να περάσουν καλά» δηλώνει η κα Μαρία Μιχαήλοβα, Βουλγαρικής καταγωγής, κάτοικος τα τελευταία 28 χρόνια στην Κομοτηνή σημειώνοντας πως « Θεωρούν την επίσκεψη στη γειτονική χώρα μια ευχάριστη εκδρομή». Όσον αφορά στους Βούλγαρους επισκέπτες στην χώρα μας εκείνο που τους ενοχλεί, όπως λέει, είναι ότι περιμένουν 3-4 ώρες στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο. «Άρχισαν να με ρωτάνε για τα ξενοδοχεία, τις τιμές πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θέλουν και να μείνουν. Είναι ευχαριστημένοι πάρα πολλοί από τη θάλασσα, την κουζίνα και τη φιλοξενία.»

Παιδεία

22 σχολεία 38 υποψήφιοι

Έληξε η διορία που είχε δοθεί από το Υπουργείο Παιδείας για την υποβολή των αιτήσεων για τις διευθυντικές θέσεις των Σχολικών Μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ροδόπης. 22 συνολικά σχολεία και τριάντα οκτώ οι υποψήφιοι διεκδικούν διευθυντική θέση. Με βάση την Νομοθεσία δεν μπορούν και οι τριάντα οκτώ να κάνουν αίτηση και για τα 22 σχολεία θα πρέπει να οι εκπαιδευτικοί να έχουν διανύσει μια τριετία σε έναν Τύπο σχολείου ή να δύνανται να συμπληρώσουν και το 50% του υποχρεωτικού ωραρίου σ’ αυτό το σχολείο. Επίσης, στα διαπολιτισμικά σχολεία να διαθέτουν τίτλο γνώσης μιας ξένης γλώσσας.

«Ξεκίνησε η αποτίμηση των μορίων. Κάθε φάκελος ξεχωριστά. Ακολουθεί το Υπηρεσιακό Συμβούλιο το οποίο ελέγξει, θα αναρτήσει την αποτίμηση αυτών των μετρήσεων. Σε διάστημα τριών ημερών θα μπορεί κάποιος να υποβάλει την ένσταση του εγγράφως.» δήλωσε η κα Μαίρη Κοσμίδου, προϊσταμένη στη Δειυτεροβάθμια Εκπαίδευση στην ΕΡΤ Κομοτηνής σημειώνοντας ότι «Θα πρέπει οπωσδήποτε μέχρι τις 19 Ιουνίου να έχουν ολοκληρωθεί τα πάντα. Ώστε στις 20 Ιουνίου θα μπορούν οι Σύλλογοι να συνεδριάσουν και να δώσουν την αποτίμησή τους.»

Έκαναν το Μουσείο σπίτι τους

4000 μαθητές και μαθήτριες από όλη τη Θράκη συμμετείχαν στα 200 εκπαιδευτικά προγράμματα . Μια πλούσια χρονιά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κα Νάγια Δαλακούρα δηλώνει πολύ ευχαριστημένη, καθώς κάθε χρόνο, όπως λέει, ανταποκρίνονται όλο ένα και περισσότεροι στο κάλεσμα του Μουσείου για συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα. Ενδεικτικό είναι ότι στα φετινά εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου, περίπου 200 στον αριθμό, συμμετείχαν σχολεία από όλη τη Θράκη. 4.000 μαθητές και μαθήτριες όλων των Βαθμίδων έκαναν το Μουσείο «σπίτι» τους.

Συνέδριο –Σεμινάριο Μεταπτυχιακών

Συνέδριο μεταπτυχιακών φοιτητών εκκλησιαστικής ιστορίας στην Ιερά Μονή Οσίου Μαξίμου Καυσοκαλύβη Παπικίου Όρους της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής θα πραγματοποιηθεί από τις εννέα έως τις έντεκα Ιουνίου. Γενικό τίτλος : «Χριστιανική Θράκη». Το Συνέδριο θα φιλοξενηθεί στην Ἱερά Μονή Ὁσίου Μαξίμου Καυσοκαλύβη Παπικίου Ὄρους.
Στόχος του Σεμιναρίου, μεταξύ άλλων, είναι να γνωρίσουν οι νέοι τή Θράκη καί τή Ροδόπη και να αποκτήσουν εμπειρία Μοναστηριακής ζωής.

Μητρόπολη

Πρόγραμμα Μητροπολίτη

Την Κυριακή το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα ιερουργήσει στην Ἱερά Μονή Ὁσίου Μαξίμου Καυσοκαλύβη Παπικίου Ὄρους. Και την Δευτέρα το πρωί θα ιερουργήσει στο Ιερό Παρεκκλήσιο Ὁσίου Πέτρου τοῦ Ἁθωνίτου Κερασιᾶς.


Εκδηλώσεις

Επέτειος της Μάχης της Κρήτης

Η Επέτειος της Μάχης της Κρήτης θα τιμηθεί με επιμνημόσυνη δέηση την Κυριακή 11 Ιουνίου στις 10:00 π.μ. στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης Κομοτηνής και στη συνέχεια θα προσφερθεί καφές στο Δημοτικό Πάρκο (χώρος Ξενοδοχείου Δημόκριτος).

Ημερίδα

Ημερίδα διοργανώνει το Σωματείο Βενζινοπωλών Ροδόπης σήμερα στις επτά και μισή στα γραφεία της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης για τα τρέχοντα θέματα του κλάδου παρουσία του αντιπροέδρου της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γεώγιου Ασμάτογλου.

Πολιτισμός

Διάλεξη στο ΔΗΠΕΘΕ
Διάλεξη με τίτλο: «Από τον Νέστο στη Βιστωνίδα με έναν βυζαντινό δρόμωνα» διοργανώνεται την σήμερα στις 19.30, στην αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής . Η διάλεξη γίνεται στο πλαίσιο του Επιμορφωτικού κύκλου ομιλιών για τη Βυζαντινή Θράκη, που διοργανώνουν το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης και το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ. Ομιλήτρια θα είναι η κα Κωνσταντίνα Καλιντζή, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης.

Χάρτινες και μουσικές πόλεις

Η Βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου : «Η κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και οι ελληνικές φαντασιώσεις» του Σταύρου Τζίμα θα πραγματοποιηθεί στις επτά το απόγευμα του Σαββάτου στο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Σαμή Καραμπουγιούκογλου, δημοσιογράφος, Γιάννης Σιδηρόπουλος, δημοσιογράφος και ο συγγραφέας, Σταύρος Τζίμας. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα για την σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την Παρασκευή στην Κομοτηνή.

Παιδικό βιβλίο

Έκθεση παιδικού βιβλίου Θα πραγματοποιηθεί από την ΧΕΝ Ροδόπης το Σάββατο 10 Ιουνίου στην πλατεία στην οδό Σαμοθράκης 12, από τις έξι το απόγευμα έως τις δέκα το βράδυ, με τη συμμετοχή βιβλιοπωλείων της Κομοτηνής.

Μαθητικά τμήματα «Επί σκηνής»

Τα μαθητικά τμήματα του θεατρικού εργαστηρίου “Επί σκηνής”, ως αποτέλεσμα των μαθημάτων της χρονιάς, παρουσιάζουν πέντε ιστορίες για τη φιλία και τη συνεργασία με τίτλο «Το νησί του δάσους» την Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017 και ώρα 20:00 στο Πολιτιστικό Κύτταρο (πρώην Ρεξ). Τα κείμενα υπογράφουν οι Κώστας Αυγίτσης, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Διονυσία Ασπρογέρακα και Μυρσίνη Λαντζουράκη. Είσοδος ελεύθερη

Εργαστήρια χορού

Τα Εργαστήρια Σύγχρονου και Μοντέρνου Χορού και Capoeira του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, πραγματοποιούν την Κυριακή 11 Ιουνίου στις 18:30, στον υπαίθριο χώρο του Le Chalet (Πηγάδια Ξάνθης), την τελετή αποφοίτησης των μαθητών/τριών τους για το Ακαδημαϊκό έτος 2016-17.

Αστυνομικό Δελτίο

Σύλληψη

Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από τις έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης, τέσσερις (4) διαρρήξεις καταστημάτων, που διαπράχθηκαν την 7-12-2016 και 12-2-2017, στην πόλη της Ξάνθης.
Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 24χρονου ημεδαπού, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής.
Αναλυτικότερα, όπως προέκυψε, ο δράστης την 7-12-2016, ενεργώντας από κοινού με έναν ακόμη άγνωστο μέχρι στιγμής δράστη, διέρρηξαν τρία (3) καταστήματα στην Ξάνθη. Κατά τη διάπραξη των διαρρήξεων οι δράστες αφαίρεσαν συνολικά το χρηματικό ποσό των 220 ευρώ και μία (1) ηλεκτρονική συσκευή.

Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος 2 ημεδαπών για κλοπή

Σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης, σε βάρος δύο (2) ημεδαπών, ηλικίας 38 και 22 ετών, διότι τις πρώτες πρωινές ώρες της 6-6-2017, διέρρηξαν επιχείρηση στην πόλη της Ξάνθης και αφαίρεσαν από το εσωτερικό της μικρό χρηματικό ποσό. Συνελήφθη άμεσα από τους αστυνομικούς ο 38χρονος, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν 2 διαρρηκτικά εργαλεία και 1 ζευγάρι γάντια, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Αυτοκίνητο χωρίς οδηγό κατέληξε σε καφετέρια της Ξάνθης

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στον πεζόδρομο της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Γ. Σταύρου στην Ξάνθη . Ένα ΙΧ που ήταν παρκαρισμένο στην Εθνική Τράπεζα, επί της Κονίτσης, χωρίς χειρόφρενο, άρχισε να κινείται με την όπισθεν, χωρίς τον οδηγό του, στον πεζόδρομο.Η απίστευτη κούρσα του κατέληξε μέσα στις καρέκλες του καφέ, ευτυχώς χωρίς να τραυματίσει κάποιον θαμώνα.

Αθλητισμός

Εκδήλωση κολύμβησης

Εκδήλωση κολύμβησης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017 και ώρα 9.00 στο πανεπιστημιακό κολυμβητήριο του Δ.Π.Θ. Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια του μαθήματος κολύμβησης που λειτούργησε για πρώτη φορά στο νομό μας κατά το σχ. έτος 2016-2017 με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών της Γ’ τάξης των δημοτικών σχολείων.

Καιρός

Άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικούς όμβρους και κυρίως στα ηπειρωτικά σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση τις απογευματινές ώρες από τα δυτικά. Άνεμοι: στα νοτιοανατολικά νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στο Ιόνιο 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, υπουργείο παιδείας, το νησι, εθνικη τραπεζα, ελλαδα, θεσσαλονικη, ιουνίου, συμβασιουχοι, πασχα, συριζα, σημαίνει, σχολεια, συμμετοχή, κρητη, γσεβεε, δηπεθε, δπθ, ιστορικο, χεν, κύτταρο, ρεξ, ξανθη, ηλεκτρονική, συλληψεις, τραπεζες, κινηση στους δρομους, ωραριο καταστηματων, αλλαγη ωρας, δωρο πασχα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, Καλή Χρονιά, καιρος, υπουργειο δικαιοσυνης, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, σταυροι, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομικο τμημα, αυτοδιοικηση, βουλευτες, χεν, ηλεκτρονική, το θεμα, αιτηση, βουλγαρια, γσεβεε, δπθ, εδρα, εθνικη, εργαλεια, θαλασσα, θεμα, θητεια, θρακη, ιονιο, νησι, ξενοδοχεια, οικονομια, πλαισιο, σημερινη, υγεια, υπουργείο παιδείας, φιλια, ωρα, αγορα, αιτησεις, απιστευτο, ασφαλιστικα μετρα, ασφαλιστικο, αφορμη, βαλκανια, βιβλιο, βιστωνιδα, βορεια, βραδυ, γαντια, γινεται, γραφεια, δευτερα, διαστημα, δηπεθε, δοθει, διορια, αιθουσα, ευρω, εκπαιδευση, ενσταση, εξι, επτα, επιτυχια, ερευνες, ετων, ετος, εφορεια, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, ομιλια, ιστορικο, καφες, καχριμανης, κεφαλαιο, κουζινα, κύτταρο, κλοπη, μαξιμου, μηνες, μικρο, μαρια, παντα, οκτω, οπωσδηποτε, προγραμματα, πρωι, σαββατο, συγκεκριμενα, σιδηροπουλος, συζητηση, συνεχεια, συμμετοχή, σπιτι, συλλογοι, σχολειο, σωματειο, τελωνειο, τζιμας, τμημα, τρια, τιτλος, φορα, χρηστος, ωρες, αγνωστο, αγορες, μποφορ, εννεα, φακελος, ηπειρωτικα, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, κειμενα, κωνσταντινα, κωστας, κυριακη, ουρα, σημαίνει, τριαντα, τραπεζα, θεματα, θερμοκρασια, θεσεις, χερια, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα