Κομοτηνή: ΕΡΤ ΕΙδήσεις 6-02-2018

07:33 6/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρωτογενής Τομέας

Συνάντηση και συνεργασία με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων
Με εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων συναντήθηκε χθες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημά τους. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Γιάννης Τσιρώνης.
Η συνάντηση, η οποία διήρκεσε περί τις δυόμιση ώρες, πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα και συζητήθηκαν σε βάθος, όχι μόνον τα αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής, αλλά και επιπλέον προβλήματα που αφορούν την προοπτική του αγροτικού τομέα στη χώρα μας.
Μεταξύ

άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε στην επιτροπή των αγροτών:
•Τον προσδιορισμό του ακατάσχετου για τους λογαριασμούς των αγροτών στο ύψος των 15.000 ευρώ το χρόνο.
•Την ένταξη και των επιδοτήσεων του λεγόμενου «πρασινίσματος» στις χορηγήσεις μέσω της «κάρτας του αγρότη», γεγονός που διευρύνει περίπου κατά 30% τις δυνατότητες ρευστότητας.
•Την έναρξη εντός των επόμενων ημερών των συμψηφισμών, έτσι ώστε να καταβληθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου για τα έτη 2015 και 2016, συνολικού ύψους περί τα 42 εκατ. ευρώ.
•Την επέκταση του αγροτικού εργοσήμου σε όλες τις εποχικού χαρακτήρα αγροτικές εργασίες, καθώς και στους μετακλητούς αλλοδαπούς εργάτες γης.

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε επίσης ότι:
•Δεν υπάρχει κανένα θέμα αύξησης του ΕΝΦΙΑ, αλλά ούτε και συμπληρωματικού φόρου για τα αγροτεμάχια.
•Τα ασφάλιστρα των αγροτών αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα των αγροτών.
•Δεν θα περικοπεί καμιά αγροτική σύνταξη για όσους συνταξιούχους συνεχίζουν την αγροτική δραστηριότητα, όπως προβλέπεται για το μεταβατικό διάστημα μέχρι το 2024.

Β. Αποστόλου: Το 2018 θα είναι το έτος καινοτομίας και νέων τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα

Χρονιά έρευνας, καινοτομίας και προώθησης των νέων τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα ανακοίνωσε ότι θα είναι το έτος 2018, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Συγκεκριμένα ο κ. Αποστόλου ανακοίνωσε πως επίκειται η ανασυγκρότηση του τομέα με το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει το υπουργείο για την αναδιοργάνωση του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, η αξιοποίηση μέτρων και δράσεων για την υιοθέτηση και προώθηση νέων τεχνολογιών – καινοτομιών μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, του ΕΣΠΑ και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, καθώς και η δημιουργία νέας συνεργασίας με τη μορφή Επιχειρησιακής Ομάδας μεταξύ φορέων προερχόμενων από την παραγωγική δραστηριότητα και την επιστημονική – ερευνητική κοινότητα.

Συνεχίζονται οι αιτήσεις για το πρόγραμμα μείωσης ρύπανσης νερού-νιτρορύπανση-
Έως τις 16 Φεβρουαρίου θα διαρκέσει η υποβολή αιτήσεων για την ένταξη Αγροτών στο πρόγραμμα μείωσης ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα.
Οι αιτήσεις στήριξης θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος στον ιστότοπο
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να απευθύνονται και στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων που υπάγονται.
Στο εν λόγω πρόγραμμα πρόκειται να ενταχθούν 30 νέες περιοχές, μεταξύ αυτών και περιοχές της ΑΜ-Θ, -όπως Δυτικά και Ανατολικά της λίμνης Βιστωνίδας, η λεκάνη Στρυμώνα, νότιο και βόρειο τμήμα Έβρου-
Οι Αγρότες που ενδιαφέρονται θα πρέπει να κάνουν τις σχετικές αιτήσεις ένταξης τους και κριτήριο για τη συμμετοχή τους είναι οι εκτάσεις που θα δηλώσουν να είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ του 2017ως ποτιστικές.

Το τελικό κονδύλι είναι αυξημένο και από το ποσό αρχικά των 200 εκ ευρώ θα φτάσει τα 260εκ ευρώ, δηλαδή θα καλύψει 800.000 στρέμματα, περίπου ο ένας στους 3 Αγρότες που θα κάνουν την αίτηση.
Ωστόσο. θα ισχύσουν κριτήρια που θα δίνουν μόρια σε κάποιες περιοχές που η ποιότητα των υδάτων είναι υποβαθμισμένη.

Συνεταιρισμός Σκορδοπαραγωγών: το φιλί της Ζωής στην Ξυλαγανή
Το αυξημένο κόστος παραγωγής των λεγόμενων δυναμικών καλλιεργειών, αλλά και οι μειωμένες τιμές τους, οδήγησαν πολλούς Αγρότες να στραφούν στις παραδοσιακές καλλιέργειες.
Έτσι και οι Αγρότες της Ξυλαγανής Ροδόπης, αποφάσισαν να δώσουν το φιλί της Ζωής, μέσω της λειτουργίας συνεταιρισμού, σε μια καλλιέργεια που χρόνια τους έθρεψε και λόγω της καλής του ποιότητας, πήρε φήμη η περιοχή. Πρόκειται για το φημισμένο Σκόρδο Ξυλαγανής, το οποίο είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο ποικιλιών.
Η πρώτη παραγωγή αν και μειωμένη έγινε ανάρπαστη από φίλους και το υπόλοιπο αγοραστικό κοινό που ψάχνει τα τοπικά αυθεντικά προϊόντα!
Ωστόσο, οι δυσκολίες τα πρώτα αυτά δύο χρόνια είναι πολλές και από πλευράς καιρικών συνθηκών καθώς δεν μπορούν προς το παρόν να έχουν μεγάλη παραγωγή.
Το θετικό επίσης είναι πως και τα 30 άτομα του Συνεταιρισμού είναι νέα και αποφάσισαν να μείνουν στην περιοχή τους και επιστρέψουν την αξία σε ένα προϊόν που φαίνεται να έχει προοπτική.
Αυτό που κάνει πάντως την διαφορά στο σκόρδο Ξυλαγανής από αυτά άλλων χωρών είναι το μικροκλίμα που υπάρχει στην περιοχή. Οι παραγωγοί σκόρδου της Ξυλαγανής είναι αποφασισμένοι και ενωμένοι να παλέψουν να προχωρήσουν αργότερα σε Ομάδα Παραγωγών Σκόρδου και σε Μεταποιητική μονάδα.

Κυβέρνηση-Αυτοδιοίκηση

ΥΠΕΣ: 2,5 εκατ. ευρώ σε Δήμους για έργα υποδομών
Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ανταποκρινόμενος στα αιτήματα που υπέβαλαν δήμοι της χώρας, ενέκρινε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις συνολικού ποσού ύψους 2.463.000 ευρώ, για την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν στις υποδομές των δήμων από θεομηνίες και, για έργα υποδομών με σκοπό την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Με βάση την ανακοίνωση ο δήμος Αβδήρων Ξάνθης θα παραλάβει 28.000
Επίσης, εγκρίθηκε η επιχορήγηση συνολικού ύψους 980.000 ευρώ στους δήμους και στα νομικά πρόσωπα αυτών, αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων ενεργειών αποκατάστασης των δικτύων ύδρευσης, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας, με χρέωση του αντίστοιχου λογαριασμού του ΥΠΕΣ, που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για αυτούς τους λόγους. Με βάση την ανακοίνωση ο Δήμος Μαρώνειας – Σαππών στον νομό Ροδόπης θα παραλάβει 120.000 ευρώ.
Συνεταιριστικά Εγχειρήματα
Επιχειρηματικό πλάνο και άντληση κεφαλαίου για την Συνεταιριστική τράπεζα ΑΜ-Θ
Σε καλό κλίμα συνεχίζονται οι διεργασίες συγχώνευσης των δύο Συνεταιριστικών Τραπεζών του Έβρου και της Δράμας. Χθες κατά τη διάρκεια της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου, εγκρίθηκε η συγχώνευση των δύο τραπεζών και ίδρυση της περιφερειακής Συνεταιριστικής Τράπεζας, διαδικασία που θα γίνει μέσα στην εβδομάδα και στην Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας.
Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του επιχειρηματικού πλάνου και η άντληση κεφαλαίου από όλους τους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Εφ’όσον ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο, οι υπεύθυνοι θα προχωρήσουν στο πλάνο της ανάπτυξης, χρονικά κοντά στον μήνα Μάρτιο.
Κινήματα
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ξάνθης καταγγέλλει επίθεση υπαλλήλων της Ασφάλειας Ξάνθης
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ξάνθης καταγγέλλει επίθεση δύο υπαλλήλων της Ασφάλειας Ξάνθης σε εξόρμηση της Εργατικής Αλληλεγγύης.
Σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ξάνθης αναφέρει πως,
Οι δύο ασφαλίτες με βρισιές, προπηλακισμούς, επιχείρησαν να εμποδίσουν την εξόρμηση της Εργατικής Αλληλεγγύης ενάντια στα εθνικιστικά συλλαλητήρια, τον εθνικισμό, για την ενότητα των λαών των Βαλκανίων. Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη δυάδα ασφαλιτών παρακολουθεί και παρενοχλεί τις εξορμήσεις της Εργατικής Αλληλεγγύης.
Καλούμε όλη την Αριστερά και τα συνδικάτα για πάλη ενάντια στον εθνικισμό και την προσπάθεια του κρατικού μηχανισμού να εμποδίσει την ελεύθερη πολιτική δράση», καταλήγει η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ξάνθης.
Εκκλησία
Ζώντας την κατά Χριστόν ζωή στη σύγχρονη εποχή
Η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου ανακοινώνει ότι σήμερα στις 8 το βράδυ θα γίνει η έναρξη σειράς εβδομαδιαίων ομιλιών με κεντρικό θέμα:
«Ζώντας την κατά Χριστόν ζωή στη σύγχρονη εποχή» από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως π. Σωφρόνιο Γκουτζίνη.
Οι ομιλίες είναι ανοικτές στο ευρύ κοινό και θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Της Του Θεού Σοφίας Ξάνθης.
Σύλλογοι

Κοπή πίτας ΜΟΚ την ερχόμενη Παρασκευή

Το Δ.Σ. του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής, κάνει γνωστό πως την ερχόμενη Παρασκευή (9/2) και ώρα 20:30, θα κόψει την βασιλόπιτα για τα μέλη και τους φίλους του Ομίλου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λαογραφικού Μουσείου Κομοτηνής (Αγ. Γεωργίου 22).

Αυτοδιοίκηση-Πολιτισμός

Βρέθηκε η Βασίλισσα και ο Βασιλιάς για το καρναβάλι Ξάνθης
Σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Elisso, αναδείχτηκε με ψηφοφορία των καρναβαλικών συλλόγων η Βασίλισσα του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού 2018.Πρόκειται για τη 16χρονη Ξανθιώτισσα Μαρία Δακαλούρα που εξελέγη με διαφορά μιας ψήφου. Είναι μαθήτρια και αθλήτρια του βόλευ. Στην ίδια διαδικασία αναδείχτηκαν ως “πριγκίπισσες”η Αναστασία Ανανιάδου, δικηγόρος απο το Κιλκίς και η Ναταλί Μικάλεφ απο την Ξάνθη.
Στην εκδήλωση που έγινε παρουσιάστηκε και ο Βασιλιάς του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού. Ο “πειρατής” από τη Θεσσαλονίκη θα ενσαρκώσει το θρακιώτη βασιλιά καρνάβαλο και θα βρεθεί στο σχετικό άρμα που ανοίγει την παρέλαση. Παράλληλα θα βρίσκεται στην Ξάνθη από την Παιδική Παρέλαση της Κυριακής και θα αναλάβει να υποδέχεται τους τουρίστες και να φωτογραφίζεται μαζί του για την προώθηση στα κοινωνικά δίκτυα του θεσμού.
Πολιτισμός
Παράσταση από την Τουρκία φέρνει το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής
Tο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής συνεχίζοντας τον άξονα δράσης με τίτλο «Το θέατρο στα Βαλκάνια και στις Παρευξείνιες χώρες» φέρνει στην πόλη της Κομοτηνής μια παράσταση από την Τουρκία, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018, με το έργο:
«Ωχ! Γιατί βρίσκεσαι στη θέση μου;»
του Omer Pinar.
Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Πολιτιστικό Κύτταρο (αίθουσα του πρώην ΡΕΞ), στις 9.00 το βράδυ. Προπώληση εισιτηρίων: Δημοκρίτειο Βιβλιοπωλείο, τηλ. 25310-84040.

Πιερ Πάολο Παζολίνι Ο Πρωτέας του Κινηματογράφου
Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ τις Τρίτες του Φεβρουαρίου ετοιμάζει ένα μεγάλο κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Πιερ Πάολο Παζολίνι. Ο Πρωτέας του Κινηματογράφου
Η πρώτη προβολή θα γίνει σήμερα στις [21.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, εν λόγω, πετρελαιο, ενφια, δημητρα, συμμετοχή, οσδε, νέα, τραπεζες, ανταρσυα, δραση, καρναβαλι, ψηφοφορία, ξανθη, θεσσαλονικη, δηπεθε, θεατρο, omer, κύτταρο, ρεξ, βιβλιοπωλείο, τηλ, εθνικη τραπεζα, υπουργειο εσωτερικων, υπες, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, καρναβαλι 2011, αλλαγη ωρας, αξια, τραπεζα της ανατολης, παρελαση θεσσαλονικη, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2013, μπλοκα αγροτων, βασιλοπιτα, υιοθετηση, παρελαση, δημοκριτειο, αιτηση, βρισιες, θεμα, οσδε, προγραμμα, υψος, ωρα, αγροτικη, αιτησεις, ασφαλιστρα, βαλκανια, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γεωργιου, δημητρα, γινει, διαστημα, δημος, δηπεθε, δικτυα, εγινε, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, εβδομαδα, εν λόγω, εργα, εσωτερικων, ετη, ετος, ζωη, ζωης, ιδια, ιδρυση, θετικο, ιστορικο, κύτταρο, κιλκις, κλιμα, λεσχη, μορια, μορφη, μαρια, ξενοδοχειο, ομαδα, παζολινι, παρουσιαση, πιτας, ποιοτητα, προβληματα, συνταξη, συμμετοχή, σκορδο, ταμειο παρακαταθηκων και δανειων, ταμειο παρακαταθηκων, τηλ, τμημα, τουρκια, τριτη, φιλι, φημη, φορα, χρονικα, ψηφοφορία, ωρες, χωρα, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, υπουργειο, omer, τραπεζα
Τυχαία Θέματα