Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 5-11-2018

09:22 5/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Κυβέρνηση-Πολιτική
Σύσκεψη σήμερα με Νοτοπούλου και Αυτοδιοικητικούς στην Κομοτηνή
Σύσκεψη στις 10 το πρωΐ στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ με τους Αυτοδιοικητικούς φορείς της Ροδόπης, θα έχει η υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέα Μακεδονίας- Θράκης), Κατερίνα Νοτοπούλου.
Στη σύσκεψη θα τεθούν θέματα καθημερινότητας, αναπτυξιακά, σε συνδυασμό και με τον Πρωτογενή Τομέα, βάσει των αξόνων της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, που είχαν τεθεί πέρυσι στο ομώνυμο συνέδριο.
Η

κ. Νοτοπούλου στις 12:00 θα μεταβεί στην ορεινή Οργάνη, όπου θα συναντηθεί με δασκάλους του Δημόσιου Σχολείου και θα επιθεωρήσει έργα συντήρησης των Σχολείων, που πραγματοποίησε η 21η Τεθωρακιμένη Ταξιαρχία.
Την κ. Νοτοπούλου θα συνοδεύει ο Ταξίαρχος της 21ης ΤΘΤ, Καμπουρίδης Λάζαρος.

Κ.Νοτοπούλου: «Μπραντ το Τσίπουρο του Ιάσμου»
Αξίζει να σημειωθεί πως η κ. Νοτοπούλου βρέθηκε χθες στη 2η Γιορτή Τσίπουρου, όπου εξήρε την προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου, ο οποίος, μέσα από τον Πολιτισμό αναδεικνύει τα Τοπικά Προϊόντα και να δίνει ώθηση στις τοπικές καλλιέργειες της αμπέλου, για την παραγωγή Οίνου και Τσίπουρου με νέο Μπραντ όνομα.
Η κ. Νοτοπούλου άνοιξε χθες τις εργασίες της ημερίδας για την άμπελο, που διεξήχθη στο νέο Δημοτικό Σχολείο Ιάσμου.
Διαβεβαίωσε τους παριστάμενους για αρωγή στις προσπάθειές τους, ως προς την πιστοποίηση, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της Εξωστρέφειας, καθώς το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης αλλάζει σελίδα και θα πρωταγωνιστήσει σε θέματα Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της Βορείου Ελλάδας.
Έθεσε και το στόχο για τον Ίασμο, να καταστεί ως Αγροτουριστικός προορισμός!
Η κ. Νοτοπούλου ξεναγήθηκε στο Μουσείο Αγροτικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ιάσμου, όπου εντυπωσιάστηκε από τα πλούσια εκθέματα και στη συνέχεια μίλησε με παραγωγούς που συμμετείχαν στην έκθεση προϊόντων, στο προαύλιο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου, στο πλαίσιο της 2ης Γιορτής Τσίπουρου.

ΠΥ
Έσβησε χθες το βράδυ στις 8 η πυρκαγιά στη Λίμνη Βιστωνίδα στη Ροδόπη
Έσβησε χθες το βράδυ στις 8 η πυρκαγιά στη Λίμνη Βιστωνίδα στη Ροδόπη. Η φωτιά έκαψε 70 στρέμματα με καλαμιές.
Η πυρκαγιά ξέσπασε τις απογευματινές ώρες χθες γύρω στις 6 και στο σημείο έσπευσαν οχήματα από την Κομοτηνή και τον Ίασμο.
Το ευτύχημα ήταν πως φυσούσε ο άνεμος προς την λίμνη και δεν κινδύνευσαν κατοικημένες περιοχές και καλλιέργειες.
Στη Βιστωνίδα σχεδόν πάντοτε εκδηλώνονται πυρκαγιές αυτή την εποχή, πολύ πιθανόν από απρόσεκτους κυνηγούς, ή κτηνοτρόφους από μη καλά σβησμένα τσιγάρα.
Επανειλημμένως η ΠΥ έχει επιστήσει την προσοχή στους διερχόμενους από την περιοχή της λίμνης Βιστωνίδας.
Κυβέρνηση-ΕΠιχειρηματικότητα
Παππάς – Γιαννακίδης συνάντησαν εκπροσώπους Start Ups
Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς και ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης, υποδέχθηκαν στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, εκπροσώπους της νεοφυούς επιχειρηματικότητας- startup κοινότητα-, με τους οποίους συζήτησαν για τα διαθέσιμα και επερχόμενα χρηματοδοτικά και άλλα εργαλεία, καθώς και για την από κοινού χάραξη στρατηγικής για την υποστήριξη των καινοτόμων επιχειρήσεων της χώρας.
Ο κ. Παππάς, κατά την ομιλία του σημείωσε πως, δρομολογείται Πρόγραμμα Προθερμοκοίτησης 30 εκατ. Ευρώ, για την ενίσχυση κλάδων αιχμής, καθώς καταγράφεται έκρηξη νεοφυών επιχειρήσεων.
Από την πλευρά του ο κ. Γιαννακίδης, ανέφερε πως εντείνονται οι ρυθμοί εργασίας για την διευκόλυνση και την ανάπτυξη των start up επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση προχωρά συνολικά στην αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση και ενισχύει την εσωτερική συνοχή της χώρας.
Κινήματα-Διπλωματία
Ο Νίκος Κοτζιάς στην Κομοτηνή την Τετάρτη
Η κίνηση ιδεών «Πράττω» Ροδόπης την ερχόμενη Τετάρτη 7 Νοεμβρίου φιλοξενεί στην Κομοτηνή τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο της κίνησης ιδεών «Πράττω», Νίκο Κοτζιά.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του ο πρώην Υπουργός, θα απευθύνει ομιλία με θέμα «η Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει» στο κινηματοθέατρο ΡΕΞ στις 19:00 το απόγευμα.
Πρωτογενής Τομέας-Κτηνιατρική
Κτηνιατρική Υπηρεσία Ξάνθης: το Εργαστήριο αναφοράς έχει ήδη αποστείλει αρνητικό αποτέλεσμα για το δείγμα που εστάλη
Το Εργαστήριο αναφοράς έχει ήδη αποστείλει αρνητικό αποτέλεσμα για το δείγμα που εστάλη από την Κτηνιατρική Δ/νση Ξάνθης, για ύποπτο κρούσμα της Νόσου των Τρελών Αγελάδων, στο Δήμο Τοπείρου. Μάλιστα η Υπηρεσία έχει προχωρήσει σε άρση των περιοριστικών μέτρων, που είχαν εφαρμοσθεί.
Ωστόσο με ανακοίνωσή της η Δ/νση Κτηνιατρικής Ξάνθης, στηλιτεύει δημοσίευμα του τοπικού τύπου της περιοχής, σύμφωνα με το οποίο, είχε εντοπισθεί ύποπτο κρούσμα Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών(Νόσος των Τρελών Αγελάδων) στον Δήμο Τοπείρου.
Η Δ/νση Κτηνιατρικής Ξάνθης, υπογραμμίζει πως, η δήλωση ύποπτων κρουσμάτων για την Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών(ΣΕΒ, νόσος των τρελλών αγελάδων) δεν σημαίνει και ύπαρξη της νόσου.
Πρόκειται για μια συνήθης πρακτική που εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος για την Επιτήρηση και Εξάλειψη της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών (ΣΕΒ).
«Είναι κρίμα οι μεν υπηρεσίες να κάνουν σωστά τη δουλειά τους σε όφελος της κτηνοτροφικής παραγωγής, της τοπικής οικονομίας αλλά και της χώρας γενικότερα και η λάθος προβολή κάποιων γεγονότων, να παραπληροφορούν το κοινό και να δημιουργούν λαθεμένες εντυπώσεις για την επικρατούσα κατάσταση στο ζωικό μας κεφάλαιο», καταλήγει η ανακοίνωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ξάνθης.
Εκπαίδευση
Ξεκινά η διανομή των σχολικών γευμάτων
Ξεκινά σήμερα σταδιακά, η διανομή ζεστών γευμάτων στα σχολεία.
Το πρόγραμμα απευθύνεται συνολικά σε 153.244 μαθητές, 950 σχολείων, 63 Δήμων όλης τη χώρας. Στο νομό Ξάνθης συμμετέχουν 38 σχολεία.
Μετά τον ανοιχτό δημόσιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό, το πρόγραμμα αναπτύσσεται εντός της επόμενης εβδομάδας σε 831 σχολεία όλης της επικράτειας, καλύπτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το 90% των μαθητών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν.
Σήμερα ζεστό γεύμα θα έχουν οι μαθητές 763 σχολείων, ενώ την Πέμπτη μπαίνουν στο πρόγραμμα άλλα 68 σχολεία.
Επιμελητήρια
Επιμορφωτικό σεμινάριο από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ξάνθης

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, σε συνέχιση του προγράμματος για τη διαρκή ενημέρωση των Μελών του και των Λογιστών Φοροτεχνικών διοργανώνει ΟΝ-LINE ενημερωτικό σεμινάριο με θέμα:
«Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων Ελευθέρων Επαγγελματιών & Αγροτών προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ & Τράπεζες»
Το σεμινάριο θα είναι διάρκειας οκτώ (8) ωρών και θα πραγματοποιηθεί, μέσω on line σύνδεσης με τoν χώρο διεξαγωγής του, στην Αθήνα, στην Κομοτηνή, στο Ε.Β.Ε. Ροδόπης (Βασ. Γεωργίου 2Β) αύριο Τρίτη και ώρες 09:00-17:00.
ΕΛΑΣ
Ο Χρήστος Σταμπουλής νέος Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης
Ο Χρήστος Σταμπουλής, μέχρι πρότινος Αστυνομικός Διευθυντής στη Δράμα, είναι ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής της Ξάνθης.
Μετά τις έκτακτες κρίσεις που πραγματοποιήθηκαν στην ΕΛΑΣ οι Αξιωματικοί της περιοχής κρίθηκαν διατηρητέοι στο βαθμό τους ενώ υπήρξαν μετακινήσεις με τον Χ. Σταμπουλή να έρχεται στην ΑΔ Ξάνθης.
Ο απερχόμενος Διευθυντής, Ιωάννης Καραμανλής, τοποθετήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης.
Αγορά
Ξεκίνησε η δεύτερη ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος για το έτος 2018 και λήγει την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου
Ξεκίνησε η δεύτερη ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος για το τρέχον έτος και λήγει την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου .
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της υποχρεωτικής αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
Αυτοδιοίκηση-Σύλλογοι
Ψήφισμα συμπαράστασης στον ΔΑΔΔΑ

Ψήφισμα Συμπαράστασης ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, σχετικά με τις διεκδικήσεις του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων, Παιδιών και Ενηλίκων με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή, Αυτισμό & Asperger αναφορικά με τις ελλείψεις στην εκπαίδευση και την παράλληλη στήριξη των παιδιών που πάσχουν από αυτές τις ασθένειες.
Μεταξύ άλλων, στο Ψήφισμα περιλαμβάνεται:

2. Την άμεση πρόσβαση για τα παιδιά ΑμεΑ στις υπηρεσίες διάγνωσης και αξιολόγησης.
3. Την παρουσία σχολικού νοσηλευτή για όλα τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με σοβαρή πάθηση ή αναπηρία από την έναρξη έως τη λήξη της σχολικής χρονιάς.
4. Την δημιουργία ολιγομελών τμημάτων ένταξης για παιδιά με έντονες μαθησιακές δυσκολίες.

Πολιτισμός
Σεμινάριο για την προφορική Ιστορία
Η Ένωση Προφορικής Ιστορίας και το Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης συνδιοργανώνουν σεμινάριο σχετικά με τις αρχές και τη μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου (έναρξη: 16:30) και το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018 (όλη την ημέρα), στην αίθουσα διαλέξεων του Λαογραφικού & Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης.
Στόχος του σεμιναρίου είναι να εισαγάγει τους συμμετέχοντες στις θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές της προφορικής ιστορίας.
Το σεμινάριο είναι δωρεάν, με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων (μέχρι 40 άτομα) και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να συμπληρώσουν το αργότερο έως τις 15 Νοεμβρίου 2018 την αίτηση συμμετοχής και να την αποστείλουν στη διεύθυνση [email protected]

Προτάσεις για τις ΘΛΕ στο Κέντρο Πολιτισμού μέχρι τις 30 Νοέμβρη
Από το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης ανακοινώθηκε ότι η υποβολή δράσεων και εκδηλώσεων των συλλόγων και φορέων που συμμετέχουν στις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2019, είναι ανοιχτή μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου.

Γράμμα σε ένα παιδί
Θεατρική παράσταση «Γράμμα σε ένα παιδί»
Η θεατρική παράσταση “Γράμμα σε ένα παιδί”, βασισμένη στο βιβλίο της Οριάνας Φαλάτσι έρχεται με τη Ζέτα Δούκα στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου.
«Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από το βιβλίο της Οριάνα Φαλάτσι το “Γράμμα σε ένα παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ”», λένε οι δημιουργοί του έργου, σημειώνοντας: «μέσα από μια καινούργια ματιά, μια νέα διασκευή που θα σχολιάσει – μοιραίως – όλα αυτά που συμβαίνουν και στις μέρες μας….».
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Μάνος Πετούσης
Κείμενο: Μάρω Μπουρδάκου
Παίζει: Ζέτα Δούκα
Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης
Βιβλιοπαρουσίαση της Έλενας Χουσνή, «Καταραμένες Πολιτείες»
Οι εκδόσεις Κύφαντα το Δημοκρίτειο Βιβλιοπωλείο και η εφημερίδα ο Χρόνος, παρουσιάζουν το Βιβλίο της Έλενας Χουσνή, Καταραμένες Πολιτείες στην Κομοτηνή το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στο καφέ Αστόρια στις 7 το απόγευμα.
Θα μιλήσουν η συγγραφέας Φωτεινή Ναούμ και η Δικηγόρος Αναστασία Στεφίδου.
Την εκδήλωσηθ α συντονίσει η δημοσιογράφος της εφημερίδας Χρόνος, Δήμητρα Συμεωνίδου.

Αστυνομικό Δελτίο

Συνελήφθησαν 4 διακινητές να μεταφέρουν 14 μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν στους νομούς Έβρου και Ροδόπης, τέσσερις (4) διακινητές, ένας 40χρονος ημεδαπός, μία 29χρονη ημεδαπή και δύο (2) αλλοδαποί, ηλικίας 37 και 26 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, συνολικά δεκατέσσερις (14) μη νόμιμους μετανάστες.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως, ενώ την προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενεργούν τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου και Σαπών.

Σύλληψη 39χρονου αλλοδαπού διωκόμενου με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης

Συνελήφθηστην Κομοτηνή, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, 39χρονος αλλοδαπός, ο οποίος διώκεται με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης των Αρχών της Βουλγαρίας, για αδίκημα σχετικά με παραβίαση του νόμου περί όπλων.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, υφυπουργός εσωτερικών, on line, σχολεια, τθτ, ελλαδα, βομβα mall, ρεξ, σημαίνει, σεβ, εφκα, αθηνα, δραμα, ελασ, εκπτωσεις, αμεα, καρναβαλι, νέα, ημεδαπός, συλληψεις, ert, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, τραπεζες, σταση εργασιας, καρναβαλι 2011, otenet, νεα κυβερνηση, ηλεκτρονικο τσιγαρο, θεμα εκθεσης 2012, φωτια, πυρκαγιες, νεος παπας, τθτ, ημεδαπός, δημοκριτειο, αιτηση, αμεα, δουλεια, δωρεαν, εμπορικη, εργαλεια, ζετα δουκα, θεμα, οικονομικο επιμελητηριο, περιοδος, πλαισιο, προγραμμα, ωθηση, αναπηρια, αρωγη, ασθενειες, βιβλιο, βιστωνιδα, βραδυ, γεωργιου, δημητρα, διευθυνση, δημοσιο, δηλωση, δειγμα, αιθουσα, ευρω, εκθεση, εκπαιδευση, εκρηξη, ελασ, ενημερωση, εργα, επικοινωνια, εποχη, ερχεται, εσωτερικων, ετων, ετος, εφημεριδα, ζετα, υπηρεσια, υπηρεσιες, υφυπουργος, ομιλια, ιστορικο, εκδοσεις, κυβερνηση, κινηση, κτηνιατρικη, λαθος, ληξη, ματια, νικο, οκτω, ονομα, οφελος, οχηματα, παιδι, παιδια, πεμπτη, πιστοποιηση, ρεξ, ρυθμοι, σαββατο, συνεχεια, σειρα, συλληψη, σχολειο, τριτη, τσιπουρο, τσιγαρα, υφυπουργός εσωτερικών, χρηστος, χρονος, ιωαννης, ωρες, ενωση, εορτες, γιορτη, η εφημεριδα, υπουργειο, λαζαρος, on line, σημαίνει, θεματα
Τυχαία Θέματα