Κομοτηνή: 5-11-2018 Πρωινή Ενημέρωση

07:02 5/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολιτική
Η Υφυπουργός Εσωτερικών στον Ίασμο
Στον Ίασμο για να ανοίξει τις εργασίες ημερίδας για την άμπελο, την προώθηση προϊόντων και διαδικασίας παραγωγής τους βρέθηκε χθες η Υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου, προσκεκλημένη του πολιτιστικού συλλόγου Ιάσμου. Η Υφυπουργός

στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στην εξαιρετική ποιότητα των αγροδιατροφικών προϊόντων της Μακεδονίας και της Θράκης και στην προσπάθεια της κυβέρνησης, να βελτιώσει τη θέση των ελληνικών προϊόντων αγροδιατροφής στην πυραμίδα των εξαγωγών, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο στις διεθνείς αγορές.

Η Υφυπουργός στην ομιλία της τόνισε ότι η πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας περνά μέσα από τον αγροδιατροφικό τομέα, συμπληρώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει – και στηρίζει -με κάθε τρόπο τον αγροτικό κόσμο. Σήμερα η Υφυπουργός επισκέπτεται την ορεινή Οργάνη.

Ο Νίκος Κοτζιάς στην Κομοτηνή
Η κίνηση ιδεών Πράττω Ν. Ροδόπης την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου φιλοξενεί στην Κομοτηνή τον πρώην υπουργό εξωτερικών και πρόεδρο της κίνησης ιδεών Πράττω κ. Νίκο Κοτζιά. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Η Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει» στο κινηματοθέατρο ΡΕΞ στις επτά το απόγευμα(19:00).

Βουλή – Κόμματα- Κινήματα
Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ιλχάν Αχμέτ
Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ιλχάν Αχμέτ προς τον ΥΠΑΑΤ. Ο Βουλευτής της Ροδόπης τον ρωτά αν σκοπεύει να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου να αποτραπεί μια διαφαινόμενη οικονομική καταστροφή από την απώλεια αγροτικού εισοδήματος στην Π.Ε. Ροδόπης; «Με ποιον τρόπο ειδικότερα θα διασφαλίσετε την συνδεδεμένη ενίσχυση για τους βαμβακοπαραγωγούς και την αποφυγή του κινδύνου απώλειας της;» ρωτά, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της Ροδόπης.

Ερώτηση του ΚΚΕ για το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με Θέμα: Το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τη μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» εργάζονται σε 875 δομές 3500 εργαζόμενοι. Εδώ και 15 χρόνια με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου προσφέρουν κοινωνική στήριξη και βοήθεια σε πάνω από 100.000 συνανθρώπους μας που εντάσσονται στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (ΑμΕΑ, υπερήλικες, κ.ά.). «Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» συνεχίζει με εφήμερο χαρακτήρα και κάθε χρονιά είναι στον αέρα αφού η χρηματοδότηση του και λειψή είναι και πατά σε ανεπαρκείς πηγές χρηματοδότησης» αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης.

Προβολή ντοκιμαντέρ
Προβολή ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ διοργανώνει η Τ.Ε. Ροδόπης την Κυριακή 11 Νοεμβρίου στις επτά το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κύτταρο ΡΕΞ.

Παιδεία
Άμεση πρόσληψη 1.000 αναπληρωτών καθηγητών
Πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την άμεση πρόσληψη 1.000 αναπληρωτών καθηγητών προβλέπονται σε τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή. Οι προσλήψεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες με σκοπό να καλυφθούν κενά που δημιουργήθηκαν από την ανάγκη να διοχετευθεί διδακτικό προσωπικό σε κρίσιμα σημεία του εκπαιδευτικού συστήματος (ολιγομελή τμήματα, ΕΠΑΛ, εσπερινά κλπ)

Ξεκινά τη Δευτέρα η διανομή των σχολικών γευμάτων
Ξεκινά σήμερα η διανομή ζεστών γευμάτων στα σχολεία. Το πρόγραμμα απευθύνεται συνολικά σε 153.244 μαθητές, 950 σχολείων, 63 Δήμων όλης τη χώρας. Μετά τον ανοιχτό δημόσιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό, το πρόγραμμα αναπτύσσεται εντός της επόμενης εβδομάδας σε 831 σχολεία όλης της επικράτειας, καλύπτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το 90% των μαθητών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν.

Συγγνώμη από το Δημοκρίτειο
Ανακοίνωση μέσω της οποίας ζητείται συγγνώμη από τους φοιτητές της Κομοτηνής για την ταλαιπωρία που υπέστησαν την περασμένη Τρίτη κατά τις μετακινήσεις τους με τα λεωφορεία που τους μεταφέρουν στην Πανεπιστημιούπολη έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΠΘ. Η ανακοίνωση αναφέρεται στις καθυστερήσεις που καταγράφηκαν στα πρωινά δρομολόγια της συγκεκριμένης ημέρας, εξαιτίας των εντατικών ελέγχων που διεξήγαγε η Τροχαία, κατόπιν αιτήματος των Αστικών ΚΤΕΛ Κομοτηνής, προκειμένου να διαπιστωθεί αν επέβαιναν υπεράριθμοι φοιτητές στα λεωφορεία. Ταυτόχρονα η διοίκηση του Πανεπιστημίου διαμηνύει ότι για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε δεν φέρει καμία ευθύνη, και διαβεβαιώνει ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοιο συμβάν.

Εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος Erasmus+
Πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος Erasmus+ “ Around Cultural Heritage Investigate European Values with Erasmus+”, στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπείες καθηγητών από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (Πορτογαλία, Ελλάδα, Τσεχία, Βουλγαρία, Ιταλία, Ρουμανία) με σκοπό να συζητηθούν οι δράσεις, να καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα, να επιμεριστούν οι αρμοδιότητες της κάθε χώρας και γενικότερα να γίνει κατανοητό το πνεύμα/η στόχευση του προγράμματος. Από το 4ο Γυμνάσιο συμμετείχε αντιπροσωπεία αποτελούμενη από την Διευθύντρια κ. Μαριάννα Σάρτη και τους εκπαιδευτικούς, κ. Ιωάννα Ευαγγελίδου, κ. Δέσποινα Μ. Καλογεράκη και την κ. Σοφία Σουβατζόγλου.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής
Το Δημοτικό Συμβούλιο, στην τελευταία τακτική συνεδρίασή του, μετά από συζήτηση σχετικά με τις διεκδικήσεις του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων, Παιδιών και Ενηλίκων με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή, Αυτισμό & Asperger αναφορικά με τις ελλείψεις στην εκπαίδευση και την παράλληλη στήριξη των παιδιών που πάσχουν από τις ανωτέρω ασθένειες ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο στηρίζει τον Σύλλογο και παράλληλα υποστηρίζει τις διεκδικήσεις του Συλλόγου.

Περιβάλλον
Νεκρό δελφίνι στην Μαρώνεια
Ένα σταχτοδέλφινο βρέθηκε σκοτωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο της Μαρώνειας προκαλώντας λύπη στους λουόμενους.

Πολιτισμός
«Το Κορίτσι που επιμένει»
Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κομοτηνής παρουσιάζει στην παιδική της σκηνή το έργο του Τηλέμαχου Τσαρδάκα: «Το Κορίτσι που επιμένει», σε σκηνοθεσία Μυρσίνης Λαντζουράκη.

«Εισαγωγή στην Προφορική Ιστορία»
Σεμινάριο σχετικά με τις αρχές και τη μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας συνδιοργανώνουν η Ένωση Προφορικής Ιστορίας και το Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου (έναρξη: 16:30) και το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018 (όλη την ημέρα), στην αίθουσα διαλέξεων του Λαογραφικού & Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης. Στόχος του σεμιναρίου είναι να εισαγάγει τους συμμετέχοντες στις θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές της προφορικής ιστορίας καθώς και στα ζητήματα που συνδέονται με την τεχνική της συνέντευξης και τη δεοντολογία.

Αστυνομικό Δελτίο
Τροχαίο με πρωταγωνιστές μετανάστες
Αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, εντόπισαν ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο να κινείται στην Εθνική οδό Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής, ο οδηγός του οποίου αντιλαμβανόμενος την αστυνομική παρουσία ανέπτυξε ταχύτητα. Τελικά, λίγο πιο κάτω, πλησίον του οικισμού Βελκίου, οι αστυνομικοί εντόπισαν το όχημα να έχει εκτραπεί της πορείας του και να έχει ανατραπεί σε παρακείμενη αγροτική περιοχή. Όπως διαπιστώθηκε, ο 37χρονος οδηγός του μαζί με τον 26χρονο συνοδηγό μετέφεραν με το όχημα, παράνομα, στην ενδοχώρα, εννέα (9) μη νόμιμους μετανάστες. Από το τροχαίο ατύχημα τραυματίσθηκαν οι δύο διακινητές και οι εννέα διακινούμενοι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Διάρρηξη σπιτιών στο Ροδίτη
Έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη σπείρας διαρρηκτών, που τις νυχτερινές ώρες του Σαββάτου πραγματοποίησαν μπαράζ διαρρήξεων στον οικισμό του Ροδίτη, διενεργούν οι αστυνομικές αρχές της Ροδόπης. Οι άγνωστοι δράστες διέρρηξαν 6 κατοικίες.

Σύλληψη 39χρονου αλλοδαπού διωκόμενου με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης
Συνελήφθη στην Κομοτηνή, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, 39χρονος αλλοδαπός, ο οποίος διώκεται με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης των Αρχών της Βουλγαρίας, για αδίκημα σχετικά με παραβίαση του νόμου περί όπλων.

Αθλητικά
5ος Δημοκρίτειος Ημιμαραθωνίος Δρόμου
Τον 5ο Δημοκρίτειο Ημιμαραθώνιο Δρόμο Ξάνθης διοργανώνουν οι Σύλλογοι, Α.Π.Σ. Δρομέων Ξάνθης ¨Xanthi Runners¨ και Α.Π.Σ. Διομήδης Ξάνθης, με τη συνεργασία του Δήμου Ξάνθης, του Δήμου Αβδήρων, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και του Δ΄ΣΣ. Ο αγώνας έχει καθιερωθεί ως ένας από τους καλύτερους στην Ελλάδα και αυτό επιβεβαιώνεται με τη συμμετοχή δρομέων από όλη τη χώρα και το εξωτερικό. Ο 5ος Δημοκρίτειος Ημιμαραθώνιος Δρόμος Ξάνθης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Νοεμβρίου.

Τα αποτελέσματα της 6ης αγωνιστικής

C

Με την 6η αγωνιστική συνεχίστηκε σήμερα το πρωτάθλημα της Α’ ερασιτεχνικής κατηγορίας της ΕΠΣ Θράκης. Μόνος πρώτος στην κορυφή βρίσκεται ο Μέγας Αλέξανδρος Ιάσμου μετά την ευρεία νίκη του με 6-1 επί της Αναγέννησης Παγουρίων και σε συνδυασμό με την ήττα σοκ της Δόξας Νέου Σιδηροχωρίου από την Ελπίδα Σαπών με 0-1. Στα υπόλοιπα αποτελέσματα ο Πανθρακικός πέτυχε την 3η συνεχόμενη νίκη καθώς επικράτησε με 3-1 επί της Δόξας Γρατινής.

Καιρός:
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν ανατολικοί, νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά βόρειοι, βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά μέχρι 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα ανατολικά.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, υφυπουργός εσωτερικών, ιλχάν αχμέτ, ελλαδα, ρεξ, βουλη, υπαατ, ΚΚΕ, αμεα, λειψή, κύτταρο, επαλ, σχολεια, ζητείται, λεωφορεια, δπθ, κτελ, european, συλληψεις, συμμετοχή, σοκ, καιρος, αιγαιο, ert, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομικο τμημα, κομματα, αυτοδιοικηση, αποτελεσματα, ζητείται, δημοκριτειο, χωρες, αυτοκινητο, βουλγαρια, δπθ, εθνικη, επαλ, ηττα, θεμα, ιταλια, ντοκιμαντερ, πλαισιο, προγραμμα, αγροτικη, αοριστου χρονου, απωλεια, ασθενειες, ατυχημα, αχμετ, βοηθεια, βρισκεται, γινει, δελφινι, δεοντολογια, δεσποινα, δευτερα, δημοσιο, διοικηση, δρομολογια, δρομος, αιθουσα, εκπαιδευση, ελπιδα, επτα, εσωτερικων, ευθυνη, υφυπουργος, ιλχάν αχμέτ, ιωαννα, ομιλια, ιστορικο, κυβερνηση, κειμενο, κινηση, κύτταρο, λυπη, λειψή, μεγας αλεξανδρος, νικη, νικο, ομαδα, οδηγος, οχημα, ποιοτητα, προσληψεις, πρωταγωνιστες, ρεξ, ρωτα, σαββατο, συζητηση, συλληψη, συμμετοχή, σκηνοθεσια, σοκ, σοφια, συλλογοι, ταλαιπωρια, τριτη, τροχαια, τσεχια, υπαατ, υφυπουργός εσωτερικών, ωρες, αγορες, αγωνας, μποφορ, εννεα, ενωση, χωρα, κυριακη, νοσοκομειο, ομαδες, πηγες, σκηνη, θερμοκρασια, european
Τυχαία Θέματα