Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 2-10-2017

08:47 2/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 2-10-2017

Πρωτογενής Τομέας
Βοτανικός Κήπος και καλλιέργειες ΑΦΦ στη Σαμοθράκη
Άκρως επιτυχημένο χαρακτηρίστηκε από τους συνέδρους, την οργανωτική επιτροπή και τους εισηγητές το 2ο Συνέδριο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, που διοργάνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αλεξανδρούπολη, ο Συνεταιρισμός ΑΦΦ Ροδόπης-Έβρου και η ΠΑΜ-Θ.
Σχεδιάζεται Βοτανικός Κήπος

στην Σαμοθράκη, καθώς μετά από τριετή επιστημονική έρευνα που έγινε από την ΠΑΜ-Θ και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο βρέθηκαν 127 διαφορετικά είδη αυτοφυών φυτών , από τα οποία 6-7 μπορούν να καλλιεργηθούν και σε συστηματικές καλλιέργειες. Κλιμάκιο αποτελούμενο από την ΔΑΟΚ Έβρου και την Διευθύντρια του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων ΕΛΓΟ-Ερευνήτρια ΕΛΓΟ Δήμητρα, Δρ Ελένη ΜΑλούπα, θα επισκεφθούν τον Νοέμβριο το πολύπαθο νησί της Νίκης. Φυσικά και θα πρέπει να βρεθεί λύση με την υπερβόσκηση των κατσικιών και να μπουν ελεγχόμενες ζώνες βόσκησης, προκειμένου να προστατευθούν οι καλλιέργειες.

Ελένη Μαλούπα: «Εμπιστευθείτε μας και συνεργασθείτε μαζί μας για τα ΑΦΦ»
«Εμπιστευθείτε μας και συνεργασθείτε μαζί μας. Εμείς μπορούμε και μητρικά φυτά, να σας εξασφαλίσουμε και εκπαίδευση να σας παρέχουμε και υποστήριξη για την ανάπτυξη των φυτών. Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ θα πρέπει να εκπονήσει ένα επιχειρηματικό σχέδιο σύμφωνα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή στα ΑΦΦ. Η Ελλάδα είναι δεύτερη σε βιοποικιλότητα στην Ευρώπη και η ΠΑΜ-Θ είναι δεύτερη στην Ελλάδα, γεγονός που θα πρέπει να αξιοποιηθεί στην πράξη και όχι μόνο στην θεωρία», τόνισε στις εισηγήσεις της η κ. Μαλούπα.»Eίναι ώρα με αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας πάνω από το 1% οι οποίες βρίσκονται στο 0,09%», σημείωσε καταλήγοντας.
Ακούστηκαν επίσης ενδιαφέρουσες προτάσεις για την περαιτέρω αξιοποίηση των ΑΦΦ στην μαγειρική με τους εκπροσώπους της Λέσχης Αρχιμαγείρων να κάνουν λόγο για γαστρονομικά φεστιβάλ, που θα συμβάλλουν στην εξωστρέφεια και στην ανάδειξη του ρόλου στη μαγειρική των ΑΦΦ, καθώς οι περισσότερες χώρες δεν τα γνωρίζουν και χρησιμοποιούν μπαχαρικά.
Τέλος η κ. ΜΑλούπα στάθηκε ιδιαίτερα σε ένα νέο πρόγραμμα που θα συμμετάσχει ως εκπρόσωπος της χώρας μας για θέματα επισιτιστικής ασφάλειας. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα σχεδιάζονται δράσεις για την εισαγωγή των ΑΦΦ στην Διατροφή, στο πρωΙνό και στο μεσημεριανό γεύμα, με πρώτο στόχο τα σχολεία. Υπάρχει δε και ενδιαφέρον για γεύματα που θα τονώνουν τους περιπατητικούς ασθενείς και αυτό θα ξεκινήσει στο νοσοκομείο Λάρισας.

ΔΠΘ
Κλιμάκιο ΔΠΘ στην Σαμοθράκη
Κλιμάκιο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) θα επισκεφθεί αύριο και μεθαύριο στη Σαμοθράκη, θέλοντας να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκατάσταση των καταστροφών που υπέστη εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων των τελευταίων ημερών, με ομόφωνη απόφαση κατά την συνεδρίαση της Συγκλήτου την 28η Σεπτεμβρίου.
Τον συντονιστή της αποστολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Αναπληρωτή Πρύτανη, Φώτιο Μάρη θα συνοδεύουν τα μέλη της Πολυτεχνικής Σχολής, Καθηγητής, Αλέξανδρος Κοκκάλης. Αν. Καθηγητής Κωνσταντίνος Χαλιορής, και ο Αν. Καθηγητής, Παράσχος Μελίδης.

Αυτοδιοίκηση
Σχέδιο ελεγχόμενης κυκλοφορίας για τους μόνιμους κατοίκους στην Παλιά Ξάνθη
Ο Δήμος Ξάνθης υλοποιεί τη διαδικασία κατάρτισης των καταλόγων χρηστών για την εφαρμογή του προτεινόμενου Ρυθμιστικού Σχεδίου ελεγχόμενης κυκλοφορίας & στάθμευσης στην Παλιά Ξάνθη.
Η διαδικασία καταγραφής των χρηστών βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ μέχρι στιγμής είναι ικανοποιητική η ανταπόκριση των πολιτών.
Ο Δήμος Ξάνθης για την περαιτέρω διευκόλυνση των πολιτών παρατείνει την προθεσμία καταγραφής μέχρι την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017.
Εκπαίδευση
Γενική συνέλευση της Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης
Την πρώτη γενική συνέλευση της φετινής εκπαιδευτικής χρονιάς, ενόψει της συνέλευσης των προέδρων των Ε.Λ.Μ.Ε. που θα γίνει το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στην Αθήνα με θέμα το πρόγραμμα δράσης, συγκαλεί αύριο το απόγευμα (19.30) η Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης.
«Οι αποφάσεις που θα παρθούν στη γενική συνέλευση είναι δεσμευτικές για το διοικητικό συμβούλιο και θα υποστηριχθούν στη συνέλευση των προέδρων των Ε.Λ.Μ.Ε. Το πρόγραμμα δράσης της Ο.Λ.Μ.Ε. πρέπει να μας εκφράζει όλες και όλους. Επομένως η παρουσία όλων μας στη γενική συνέλευση είναι απαραίτητη», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

ΑΜΕΑ
Άψογη συνεργασία ΑΜΕΑ και Δήμου Κομοτηναίων για τον ειδικό μηχανισμό που έβαζε τα ΑΜΕΑ στη θάλασσα
Με τα πλέον κολακευτικά λόγια αναφέρεται η εταιρεία ΤOBEA, που είναι η κατασκευάστρια παγκοσμίως του μηχανισμού seatrack που λειτούργησε φέτος στο Φανάρι Κομοτηνής.
Πρόκειται για τον ειδικό μηχανισμό που τοποθετούσε άτομα ΑΜΕΑ στη θάλασσα με ασφάλεια και καθιστώντας τα πλήρως αυτόνομα στην πρόσβαση.
Στην έκθεση που έγινε πανελληνίως γνωστή διαφάνηκε η άψογη συνεργασία του Δήμου Κομοτηνής με το Σωματείο ΑμεΑ της Ροδόπης.
Ο Σύλλογος ΑΜΕΑ Ροδόπης και ο πρόεδρος του Τρύφων Καρούντζος είχε αναφέρει σε παλιότερη συνέντευξή του στην ΕΡΤ Κομοτηνής, πως θα επιθυμούσαν άλλον έναν ανάλογο μηχανισμό και στην πλευρά της Μαρώνειας.

Σύλλογοι
Βοήθημα σε πολύτεκνες μητέρες από τον Ο.Γ.Α.
Την έναρξη προγράμματος χορήγησης χρηματικού βοηθήματος μέσα από τον Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας σε 1.300 πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες ανακοίνωσε ο Ο.Γ.Α.
Οι προϋποθέσεις συμμετοχής είναι:
Να είναι οι πολύτεκνες μητέρες συνταξιούχοι του Ε.Φ.Κ.Α. προερχόμενες από τον πρώην Ο.Γ.Α. Εναλλακτικά, να είναι ασφαλισμένες στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, που έχει υπαχθεί στον Ε.Φ.Κ.Α. Μάλιστα, καλούνται να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους ή να έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση καταβολής των οφειλών. Επίσης, είναι απαραίτητο να τηρούν τους όρους της ρύθμισης κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.
Εκδήλωση του Κ.Α.Π.Η. Δήμου Ξάνθης για την παγκόσμια ημέρα ηλικιωμένων
Τιμώντας την παγκόσμια ημέρα ηλικιωμένων που ήταν χθες (1η Οκτωβρίου), το Κ.Α.Π.Η. δήμου Ξάνθης διοργανώνει εκδήλωση για τα μέλη του στο κέντρο διασκέδασης «Απόλλων» σήμερα το απόγευμα (19.30).
Οι προσκλήσεις διατίθενται από το ιατρείο του κεντρικού Κ.Α.Π.Η. (Καπνεργατών 1). Τιμή εισόδου: 10€.

Πολιτισμός
“Αντι-Ουτοπία”: Μια εικαστική συνομιλία στη Balkan Art Gallery
H Balkan Art Gallery παρουσιάζει την έκθεση Αντί-Ουτοπία, μια εικαστική συνομιλία των Χριστίνα Τζάνη και Χάρη Κοντοσφύρη, έως 27 Οκτωβρίου 2017.
Παιδικές μορφές μέσα από μια παραμυθένια κατάσταση μιας άλλης πραγματικότητας, σκηνοθετούν ένα φανταστικό κόσμο
Διήμερο Σεμινάριο γραφής στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στα μέσα Οκτωβρίου
Διήμερο Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής με θέμα:
ανακαλύπτοντας τις ευεργετικές της ιδιότητες στην ψυχοσύνθεση των παιδιών, διοργανώνει το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στις 16 και 18 Οκτωβρίου 2017 τις ώρες 17:00 – 21:00

Ξεκινούν τα Σεμινάρια στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στις αρχές του Οκτώβρη
Την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 7.30 – 8.30 μμ στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης – στο κτήριο της καπναποθήκης ‘Π’ στην οδό Καπνεργατών 9, πραγματοποιείται συνάντηση ενημέρωσης για την πραγματοποίηση του σεμιναρίου «Ελληνική Διαχρονία-Αρχαία Ελληνικά Κείμενα-Θέματα Ιστορίας Πολιτισμού», από τον διδάσκοντα – υπεύθυνο του Σεμιναρίου, Θανάση Μουσόπουλο.

Η έναρξη των σεμιναριακών κύκλων θα γίνει την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017.
Δηλώσεις συμμετοχής – εγγραφές:καθημερινά 10:00-13:00 και 17:00–21:00 στα τηλέφωνα 25410 29282, 25410 26635.

Aστυνομικό Δελτίο
Συνελήφθησαν 2 διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας 7 μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν στην Εθνική Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, δύο (2) αλλοδαποί, ένας 24χρονος υπήκοος Πακιστάν και ένας 17χρονος υπήκοος Ινδίας, οι οποίοι προωθούσαν, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας, επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες. Πέντε (5) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Αφγανιστάν και δύο (2) υπήκοοι Πακιστάν.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου Ροδόπης.

Σύλληψη για ναρκωτικά στην Ξάνθη
Συνελήφθη στην Ξάνθη, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης, 29χρονος ημεδαπός, διότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία (1) ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, δύο (2) νάιλον συσκευασίες με μικροποσότητες ακατέργαστης κάνναβης και ένα (1) αυτοσχέδιο τσιγάρο κάνναβης αναμεμειγμένο με καπνό.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, βοτανικός κήπος, αλεξανδρουπολη, λύση, ελλαδα, σχολεια, δπθ, ξανθη, αθηνα, αμεα, εταιρεία, art, συλληψεις, ημεδαπός, ηλεκτρονική, τελη κυκλοφοριας, αλλαγη ωρας, θεματα πανελληνιων, τελος ακινητων, ηλεκτρονικο τσιγαρο, Ημέρα της μητέρας, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, δημος ξανθης, ημεδαπός, ελενη, δημοκριτειο, χωρες, ηλεκτρονική, αμεα, αφγανισταν, διατροφη, δπθ, εθνικη, θαλασσα, θεμα, κηπος, μαγειρικη, ναρκωτικα, νησι, προγραμμα, σαμοθρακη, φυτα, ωρα, αρχαια, αρχαια ελληνικα, αψογη, βοτανικός κήπος, βοτανικος, βρισκεται, γεγονος, δημητρα, γινει, δημος, εγινε, εγγραφες, υπαρχει, εκθεση, εκπαιδευση, εξελιξη, εξωστρεφεια, επτα, ερευνα, εταιρεία, ευρωπη, ζυγαρια, ζωνες, ιδρυμα, λύση, λογια, λογο, ουτοπια, οικια, ουσιαστικα, πακισταν, πρωινο, ρυθμιση, σαββατο, σεμιναρια, σχεδιο, σωματειο, τιμη, τμημα, τσιγαρο, υπηκοος, φαναρι, φεστιβαλ, φυσικα, χριστινα, κωνσταντινος, ωρες, art, ασφαλεια, εφαρμογη, ειδη, εξαγωγες, ελληνικα, ιδιαιτερα, κειμενα, νοσοκομειο, θεματα
Τυχαία Θέματα