Καταλονία: Το 90% ψήφισε υπέρ του «Ναι» – Χάος και βία στο δημοψήφισμα (video)

02:11 2/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Νύχτα πανηγυρισμών για τους Καταλανούς. Η περιφερειακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως το 90% από τα 2,26 εκ. των ψήφων του δημοψηφίσματος που διεξήχθη την Κυριακή ήταν υπέρ της ανεξαρτησίας. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ανήλθε στο 42,3% του συνόλου των ψηφοφόρων στην Καταλονία,

που φθάνουν τα 5,34 εκατομμύρια, παρά τη μαζική επιχείρηση της ισπανικής αστυνομίας για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Η τύχη που θα έχει η ετυμηγορία του εκλογικού σώματος ωστόσο είναι άγνωστη, καθώς ο Ισπανός Πρωθυπουργός έχει ήδη δηλώσει ότι δεν αποδέχεται το δημοψήφισμα. Προηγήθηκε μια δύσκολη ημέρα, με την Ισπανία να εξέρχεται βαθιά διχασμένη και από τα βίαια επεισόδια που σημάδεψαν τη διαδικασία της Κυριακής. Ο αριθμός των ανθρώπων που δέχθηκαν ιατρική φροντίδα μετά τις αντιπαραθέσεις με τις δυνάμεις καταστολής στα εκλογικά κέντρα και το κυνηγητό στους δρόμους, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Καταλονίας, ανέρχεται σε 844. Δύο νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

"Out of the 2,262,424 ballots that were not seized, 2,020,144 were YES votes, 176,566 were NO votes, 45,586 in blank and 20,129 null votes"

— Catalan Government (@catalangov) October 1, 2017

Δημοψήφισμα στην Καταλονία

Οι επιβεβαιωμένοι ελαφρά τραυματίες σύμφωνα με τις υπηρεσίες υγείας είναι 92, με τους δύο εξ αυτών σε σοβαρή κατάσταση, ο ένας από πλαστική σφαίρα της αστυνομίας την οποία δέχθηκε στο μάτι, και ο άλλος από έμφραγμα κατά τη διάρκεια αστυνομικής επέμβασης.
Ο Μαριάνο Ραχόι επιχείρησε να απαξιώσει την όλη διαδικασία, λέγοντας ότι δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα. Ο επικεφαλής της περιφερειακής καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμόν ωστόσο μίλησε για απόκτηση του δικαιώματος της ανεξαρτησίας για την Καταλονία.

Μετά από μια χαοτική ημέρα, η νύχτα κύλησε με πανηγυρισμούς από τους Καταλανούς που υποδέχθηκαν τα αποτελέσματα, ενώ οργανώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας και συνδικάτα καλούν σε γενική απεργία την Τρίτη 3η Οκτωβρίου.

Ραχόι: Δεν έγινε δημοψήφισμα

Ο λαός της Καταλονίας ξεγελάσθηκε για να πάρει μέρος στην απαγορευμένη ψηφοφορία, υποστήριξε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μ. Ραχόι, προσθέτοντας πως το δημοψήφισμα ήταν ένα στρατήγημα της περιφερειακής κυβέρνησης εναντίον της νομιμότητας και της δημοκρατικής αρμονίας και ήταν ένας «δρόμος που οδηγεί στο πουθενά».

«Σήμερα δεν έγινε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία. Το κράτος δικαίου παραμένει σε ισχύ με όλη τη δύναμή του», είπε ο συντηρητικός ηγέτης σε τηλεοπτική ομιλία του.

Οι δυνάμεις της τάξης «έκαναν το καθήκον τους» και «σεβάστηκαν την εντολή της δικαιοσύνης», η οποία είχε απαγορεύσει το δημοψήφισμα. «Θα ήταν ευκολότερο για όλους να κοιτάξουμε από την άλλη πλευρά», είπε συμπληρώνοντας πως το δημοψήφισμα αποτελούσε μια «αληθινή επίθεση εναντίον του κράτους δικαίου (…) στην οποία το κράτος αντέδρασε με αποφασιστικότητα και ηρεμία».

Ζήτησε επίσης να συναντηθεί με όλα τα πολιτικά κόμματα για αν συζητήσουν το μέλλον της χώρας μετά το δημοψήφισμα.

Πουτζντεμόν: αποκτήσαμε το δικαίωμα να έχουμε ένα ανεξάρτητο κράτος

Ο επικεφαλής της περιφερειακής καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμοντ στο διάγγελμά του μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κηρυχθεί μονομερώς η ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία.

«Αυτή την ημέρα ελπίδας και δεινών, οι πολίτες της Καταλονίας αποκτήσαμε το δικαίωμα να έχουμε ένα ανεξάρτητο κράτος που θα πάρει τη μορφή μιας δημοκρατίας», τόνισε.

«Η κυβέρνησή μου τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα υποβάλει τα αποτελέσματα της σημερινής ψηφοφορίας στο καταλανικό κοινοβούλιο, που εκφράζει την κυριαρχία του λαού μας, ώστε να μπορέσει να ενεργήσει βάσει του νόμου του δημοψηφίσματος», πρόσθεσε.

Ο νόμος με τον οποίο εγκρίθηκε η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος προέβλεπε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο αν η πλειοψηφία τασσόταν υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πλέον να κοιτάζει αλλού», συνέχισε ο Πουτζντεμόν, προτρέποντάς την να παρέμβει άμεσα στη διένεξη. «Είμαστε ευρωπαίοι πολίτες και υφιστάμεθα επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων και των ελευθεριών (μας)», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα