Κομοτηνή: Ένας προπονητής στραγαλοποιός

18:13 1/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνεχίζει τη δουλειά του πατέρά του, όπως εκείνος συνέχισε τη δουλειά του δικού του πατέρα. Είναι τρίτη γενιά στραγαλοποιός. Ο Χατζή Μεμέτ Ογλού Σαδίκ , ένας 25χρονος γυμναστής, απόφοιτος της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής κι Αθλητισμού της Κομοτηνής συνεχίζει μια παράδοση που καλά κρατεί ακόμη και σήμερα στην Κομοτηνή. Ψήνει κάθε μέρα ξηρούς καρπούς για να είναι φρέσκοι ακολουθώντας

πιστά τις οδηγίες του πατέρα του.

Στραγάλια, ανάλατα, αφράτα, αλμυρά , διπλο-καβουρντισμένα . «Η πρώτη ύλη έρχεται από την Τουρκία κι εμείς τα επεξεργαζόμαστε, αλάτισμα, ψήσιμο κ.α.» δηλώνει και δεν απομακρύνεται παρά ελάχιστα από τον φούρνο, που καίει. «Αν ξεχαστείς λίγο ή απομακρυνθείς μπορεί και να τα χάσεις» εξηγεί και στέκεται δίπλα στα στραγάλια που είναι ήδη έτοιμα.

Ο νεαρός γυμναστής δεν έχει απαρνηθεί την μεγάλη του αγάπη, τον αθλητισμό. Προπονεί σε μια ομάδα μπάσκετ, τα μικρά της τμήματα. «Κοουτσάροντας» στην Α. Ε. Κ. φροντίζει να μην ξεχνά όλα όσα ως αθλητής, αλλά και φοιτητής στη Σχολή, διδάχθηκε. Ωστόσο, δεν κρύβει και την ικανοποίησή του όταν βλέπει επισκέπτες να έρχονται από άλλες πόλεις και να αναζητούν το στραγάλι της Κομοτηνής. «Η πόλη μας είναι φημισμένη. Όλοι τα γνωρίζουν κι όταν έρχονται τα αναζητούν» δηλώνει ικανοποιημένος κι εκείνος και οι συνάδερφοί του από την αποδοχή της δουλειάς τους.

Στα χρόνια της κρίσης παρατηρεί την κίνηση να έχει μειωθεί μαζί και η κατανάλωση. «Νομίζω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, λίγο παραπάνω να προσπαθήσουμε όλοι μαζί » δηλώνει και δεν κρύβει την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση. «Εγώ την συνεχίζω, μακάρι να κάνουν το ίδιο και τα παιδιά μου, όταν θα έρθει εκείνη η μέρα» δηλώνει χαμογελώντας.

Πρωί –πρωί, πριν ακόμη εμφανιστούν οι πρώτοι πελάτες, ανάβει το φούρνο και ψήνει τα στραγάλια, κάθε τύπος απαιτεί και διαφορετική επεξεργασία, ανάλατα, αφράτα, αλμυρά, καβουρντισμένα, η Κομοτηνή έχει τη δική της τέχνη κι ο νεαρός γυμναστής γνωρίζει τα μυστικά της, όπως ο πατέρας του και πιο πριν ο παππούς του. Έκαστος στο είδος του και ο νεαρός γυμναστής στα στραγάλια…
Φώτο: Χατζή Μεμέτ Ογλού Σαδίκ Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα