Κομοτηνή: Δικαίωμα στη ζωή…

21:51 29/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια σκληρής προσπάθειας. Όπως χρειάστηκε να ενώσουν τις δυνάμεις τους πολλοί με πρώτη την κα Εύη Εξακοϊδου και τον κ. Βαγγέλη Λαφτσή, αλλά και γονείς- φίλοι. Κάπως έτσι προέκυψε ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών και Ενηλίκων με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή, Αυτισμό και Asperger (ΑΔΑΑ). «Οι πολλοί μπορούν να κάνουν πολλά ο ένας τίποτα» δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου ΑΔΑΑ, ο κ. Βαγγέλης Λαφτσής σπεύδοντας όμως να επισημάνει «Αυτοί που έχουν «πρόβλημα» δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη». Και στην συνέχεια εξηγεί πως ουσιαστικά δεν είναι πρόβλημα. Ψυχολογικά,

ίσως, όπως λέει, οι γονείς να μην είναι έτοιμοι. «Κακώς! Θα έπρεπε να έρθουν όλοι και όλοι μαζί να κερδίσουμε».

Αυτό που άμεσα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, μετά την εξασφάλιση της Στέγης, από την δημοτική αρχή, στην αυλή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας είναι η δημιουργία ενός χώρου για την απογευματινή, δημιουργική απασχόληση των παιδιών, ο κατάλληλος εξοπλισμός και η στελέχωσή του με επιστημονικό προσωπικό. Σύμφωνα με τον κ. Λαφτσή είναι άγνωστος ο αριθμός των παιδιών που έχουν ανάγκη. Ωστόσο, του είναι πολύ γνώριμη το πόσο ουσιαστική και πολύτιμη είναι η μια-δύο ώρες ξεκούρασης για τους γονείς. « Πρέπει να τους δοθεί χώρος και χρόνος για να μπορέσουν να συνεχίσουν» δηλώνει κατατοπιστικά.

Η μεγάλη αγωνία των γονιών αφορά στην αποκατάσταση των παιδιών τους. «Όταν «φύγουν» εκείνοι, τί θα γίνουν τα παιδιά τους;» Ένα ερώτημα που πρέπει σύντομα να πάρει την απάντησή του και να είναι σωστά οργανωμένη.

Ραντεβού για τα μέλη του Συλλόγου κι όχι μόνο δίνεται τώρα στις 8 Οκτωβρίου στις επτά το απόγευμα στην αίθουσα του Ιδρύματος Παπανικολάου. Εκεί η κα Παπαγεωργίου, παιδοψυχίατρος από την Θεσσαλονίκη θα αναπτύξει το θέμα: «Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος. Κατανόηση και Αντιμετώπιση». Η αρχή έγινε με τη σκέψη ότι «Μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Όλοι μαζί, όμως, μπορούμε να κάνουμε πολλά», όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κος Λαφτσής.
Φώτο:Βαγγέλης Λαφτσής Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα