Κομοτηνή: 7-11-2018 Πρωινή Ενημέρωση

07:31 7/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολιτική
70 εκατ. ευρώ στις Περιφέρειες της Χώρας για την κάλυψη δαπανών μεταφοράς μαθητών
Εγκρίθηκε η πρώτη κατανομή ποσού ύψους 70.000.000,00 ευρώ, στις Περιφέρειες της Χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2018, για την κάλυψη δαπανών μεταφοράς μαθητών έναντι της συνολικής τους δαπάνης για το σχολικό έτος 2018-2019 Για τις ανάγκες της Π.Ε. Ξάνθης δίδονται 865.400 ευρώ και γι αυτές της Ροδόπης 892.400.

Κατασκευή αγωγών
«Μέχρι το τέλος της χρονιάς δημοπρατούνται τα έργα, και από αρχές του 2019 αρχίζει η υλοποίηση, η κατασκευή δηλαδή των αγωγών, και οι πρώτες συνδέσεις

με τα σπίτια, τις βιοτεχνίες και τις βιομηχανίες.» δήλωσε η Υφυπουργός Εσωτερικών κα Κατερίνα Νοτοπούλου από την Θράκη, όπου περιόδευσε για τρεις ημέρες. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι δήμοι θα πρέπει να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους, και τούτη η δυνατότητα πια δίνεται με το πρόγραμμα «Φιλόδημος», όπως είπε.

Ο Νίκος Κοτζιάς στην Κομοτηνή
Στην Κομοτηνή θα βρίσκεται σήμερα ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς προσκεκλημένος της Κίνησης ιδεών Πράττω Ν. Ροδόπης. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Η Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει» στο κινηματοθέατρο ΡΕΞ στις επτά το απόγευμα(19:00).

Περιφέρεια
Ξεκινά η αποκατάσταση του τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο με 3,4 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ
Το τέμενος Βαγιαζήτ του Διδυμοτείχου επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερωθεί από την προϊσταμένη βυζαντινών και μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων και μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου κ. Λίλα Σαμπανοπούλου για τις εργασίες αποκατάστασης που σχεδιάζονται να ξεκινήσουν στο μνημείο.

Κόμματα Κινήματα
Ανακοίνωση της ΔΗΜΤΟ ΝΔ Ξάνθης
Η ΔΗΜΤΟ ΝΔ Ξάνθης με ανακοίνωσή της καταδικάζει το γεγονός της απόφασης αποβολής των έξι μαθητών της τελευταίας τάξης του Γενικού Λυκείου του Γέρακα οι οποίοι κατά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου τραγούδησαν το εμβατήριο «Μακεδονία ξακουστή». «Καταδικάζει τη στάση των ΕΛΜΕ που μετά την παρέλευση τόσων ημερών δεν καταδίκασαν τη συμπεριφορά των συναδέλφων τους. Καταδικάζει την αφωνία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, μέσω της οποίας αφήνει σοβαρές ενδείξεις καθοδήγησης της διεύθυνσης του σχολείου προς τη λήψη αυτής της απόφασης.» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση και σημειώνεται «Στεκόμαστε στο πλευρό των ελεύθερων και υπεύθυνων εφήβων του Γέρακα γιατί στα εθνικά θέματα οι αποστάσεις μηδενίζονται για να μην εκμηδενιστεί το έθνος.»

«100 χρόνια ΚΚΕ»
Αναβάλλεται για τεχνικούς λόγους η προβολή του ντοκιμαντέρ με θέμα «100 χρόνια ΚΚΕ» που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΕ του ΚΚΕ Ροδόπης.

Παιδεία
Εκλογές για τους εκπαιδευτικούς
Στις κάλπες κατέρχονται σήμερα οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας προκειμένου να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους στα υπηρεσιακά συμβούλια. Τα σχολεία σήμερα δεν θα λειτουργήσουν και στη Ροδόπη.

ΔΣΣ
«Ομιλία για την ασφαλή οδήγηση δίκυκλων»
Ομιλία από τον Εθνοφύλακα κ. Σταμάτη Εποιμενίδη της δυνάμεως του ΤΕΘ Ξάνθης (Υπάλληλο του Τμήματος Περιβάλλοντος Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης) και τον αστυνομικό του τμήματος Τροχαίας Ξάνθης κ. Κύρκο Κεχαγιά, σε θέματα «οδικής ασφάλειας και συμπεριφοράς δίκυκλων και μοτοσικλετιστών» θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 8 Νοεμβρίου στις 12:00, στο Αμφιθέατρο του Στρατοπέδου «Στεφανίδη» στη Ξάνθη.

Υγεία
Εκδήλωση για τη χρήση κάνναβης
Εκδήλωση, η οποία σκοπό έχει να εξετάσει την αποποινικοποίηση της κάνναβης από νομική και ιατρική σκοπιά, διοργανώνει η ΔΑΠ ΝΔΦΚ Νομικής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 8 Νοεμβρίου στη Λέσχη Κομοτηναίων με θέμα «Αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης; Νομικές και ιατρικές προεκτάσεις». Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι οι: Στέλιος Κουτνατζής, Λέκτορας Δημοσίου Δικαίου Νομικής ΔΠΘ, Παύλος Παυλίδης, επίκουρος καθηγητής Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Ιατρικής ΔΠΘ και Άγγελος Νεστορίδης, Δικηγόρο ΔΣ Ροδόπης.

Μητρόπολη
Λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου
Στη Λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου και της Εικόνας του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του εν Αιγίνη του Θαυματουργού από τον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ξυλαγανής προς το ομώνυμο Παρεκκλήσιο του Αγίου θα παραστεί ο Μητροπολίτης Κομοτηνής και στη συνέχεια θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του εσπερινού αύριο στις τέσσερις το απόγευμα. Την Παρασκευή το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα ιερουργήσει στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου Ξυλαγανής.

Πολιτισμός
«Το Κορίτσι που επιμένει»
Κάλεσμα προς όλους τους Κομοτηναίους να παρακολουθήσουν το έργο του Τηλέμαχου Τσαρδάκα: «Το Κορίτσι που επιμένει», σε σκηνοθεσία Μυρσίνης Λαντζουράκη, που παρουσιάζεται στην παιδική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής απεύθυναν οι συντελεστές της παράστασης. Το έργο θα παρουσιάζεται από τις 12 Νοεμβρίου μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου, με πρωινές παραστάσεις για τα σχολεία όλης της Ροδόπης, όμως θα υπάρξουν και τρεις παραστάσεις για ενήλικες, το βράδυ της Κυριακής 25 Νοεμβρίου, αλλά και 9 και 16 Δεκεμβρίου.

Ξάνθη, Πόλις Ονείρων – Μουσικών Σχολείων 2019
Η παρουσίαση του προγράμματος της μουσικής συνάντησης «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων – Μουσικών Σχολείων 2019» θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη στις 18:30 στην Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης Θα ακολουθήσει μουσική παράσταση τριών κινηματογραφικών τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης και συναυλία με τους Θάνο Σταυρίδη – Στέλλα Τέμπρελη – Χρύσα Μωραΐτη. Τη μουσική συνάντηση διοργανώνουν το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης και το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης.

Milonga και show στην Κομοτηνή
Τον Silvio la Via και την Αναστασία Γκοτσοπούλου θα φιλοξενήσει στην πόλη μας ο Alma Libre για μια μοναδική milonga-show και σεμινάρια tango. Το βράδυ του Σαββάτου 10 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί milonga και show στο χώρο δεξιώσεων της Λέσχης Κομοτηναίων σε μουσική επιμέλεια της Γεωργίας Καραβαγγέλη. Την επομένη, Κυριακή 11 Νοεμβρίου, θα διεξαχθούν τα σεμινάρια στο Πολυλειτουργικό Κτίριο Κομοτηνής, σε 2 τμήματα Αρχαρίων (17:00-18:30) και Μεσαίων- Προχωρημένων (18:30-20:00).

«Μαθητής με Μαθησιακές Δυσκολίες»
Σεμινάριο με θέμα: «Μαθητής με Μαθησιακές Δυσκολίες στην Τάξη μου: Τρόποι Ανίχνευσης και Αντιμετώπισης» διάρκειας: 8 ώρες/ 2 ημέρες των 4 ωρών θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 22 Νοεμβρίου στις πέντε το απόγευμα στην Καπναποθήκη Π.

Εκδήλωση για τις τελετουργικές τροφές
«Τελετουργικές τροφές στον κύκλο του χρόνου και στον κύκλο της ζωής του ανθρώπου» είναι το θέμα της ομιλίας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Ομιλήτρια θα είναι η Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου, Διδάκτορας Λαογραφίας ΔΠΘ.

Αστυνομικό δελτίο
Θανατηφόρο τροχαίο
Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε Βραδινές ώρες της 5 προς 6 Νοεμβρίου, στον Κένταυρο Ξάνθης, όταν δίκυκλη μοτοσικλέτα που οδηγούσε 25χρονος ημεδαπός και επέβαινε 23χρονος ημεδαπός, προσέκρουσε σε προστατευτικά κιγκλιδώματα, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού και τον τραυματισμό του συνοδηγού. Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος διενεργεί o Αστυνομικός Σταθμός Μύκης.

Συνελήφθησαν 2 ημεδαποί κατηγορούμενοι για μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών
Συνελήφθησαν προχθές (4-11-2018) το βράδυ, στην παλαιά Εθνική Οδό Καβάλας – Ξάνθης, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Τροχαίας Ξάνθης, δύο ημεδαποί, ηλικίας 25 και 35 ετών, κατηγορούμενοι για μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών. Στη σχετική δικογραφία ο 25χρονος κατηγορείται επίσης για απόπειρα ανθρωποκτονίας και διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς. Σε σήμα στάσης των αστυνομικών, ο 25χρονος οδηγός του οχήματος δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς. Στην προσπάθεια διαφυγής, ο 25χρονος εμβόλισε με το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ένα περιπολικό με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν και τα δύο οχήματα και ακολούθως να συλληφθούν οι δύο δράστες. Από το τροχαίο ατύχημα τραυματίσθηκαν οι δύο δράστες και ένας αστυνομικός, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, όπου ο 35χρονος παρέμεινε για νοσηλεία.

Καιρός:
Νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 5 μποφόρ. Σε μικρή πτώση στα βόρεια, η θερμοκρασία.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, υφυπουργός εσωτερικών, δαπ νδφκ, ελλαδα, ρεξ, αμθ, ελμε, ΚΚΕ, εκλογες, σχολεια, ξανθη, δαπ, νδφκ, δπθ, ημών, δηπεθε, tango, ημεδαπός, καιρος, ert, εθνος, υπουργειο εσωτερικων, αλλαγη ωρας, τελος ακινητων, σκοπια, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομικο τμημα, ημεδαπός, παρελαση, αποποινικοποιηση, το θεμα, αυτοκινητο, δαπ, δαπ νδφκ, δπθ, εθνικη, θεμα, θρακη, ιατρικη, μνημειο, μουσικη, νδφκ, ντοκιμαντερ, πλαισιο, προγραμμα, αμθ, ατυχημα, αφωνια, βορεια, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, δυνατοτητα, δηπεθε, διδυμοτειχο, ευρω, ειπε, ελμε, εργα, εξι, επτα, εσωτερικων, ετων, ετος, ζωης, ημών, υφυπουργος, θεοδωριδου, ομιλια, ιστορικο, κιγκλιδωματα, κτιριο, λεσχη, ληψη, νομικη, οδηγος, οδηγηση, οχηματα, παρουσιαση, παυλος παυλιδης, παυλιδης, πεμπτη, πρωι, ρεξ, σεμιναρια, συνεχεια, σκηνοθεσια, σπιτια, σχολειο, το εθνος, υλοποιηση, υφυπουργός εσωτερικών, χρηστος, ωρες, μποφορ, εθνικα θεματα, κυριακη, νοσοκομειο, παυλος, σημα, σκηνη, tango, θεματα, θερμοκρασια
Τυχαία Θέματα