Μάκης Κατσαβάκης: «Οι Σερραίοι στο γήπεδο, κάποιοι ούτε έξω από αυτό»

02:27 7/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Είναι ένας από τους κορυφαίος Σερραίους προπονητές ποδοσφαίρου.

Έχει διανύσει μια σημαντική πορεία στο χώρο του αθλήματος είτε ως παίκτης (Πανσερραϊκός, Ολυμπιακός), είτε ως προπονητής έχοντας καθίσει στον πάγκο της… μισής ποδοσφαιρικής Ελλάδας. Αυτής που πλέον τον πικραίνει με τα όσα γίνονται τα τελευταία χρόνια κι ο Μάκης Κατσαβάκης έχει τη δύναμη να τα λέει έξω από τα δόντια ή να αφήνει τη λάμψη της Σούπερ Λιγκ για τα δύσκολα μονοπάτια, που τον «γεμίζουν» όμως, της Γ εθνικής. Ο Μάκης Κατσαβάκης

αντιμετώπισε την προηγούμενη Κυριακή ως προπονητής του Αλέξανδρου Κιλκίς τον Απόλλωνα Παραλιμνίου (2-0) και με αφορμή αυτό το παιχνίδι μίλησε στην αθλητική εκπομπή της ΕΡΤ Σερρών για όλους και για όλα.

Ο Μάκης Κατσαβάκης μίλησε στην ΕΡΤ Σερρών για:

Για το παιχνίδι με τον Απόλλωνα Παραλιμνίου:

«Ήταν καλή η ομάδα του Απόλλωνα Παραλιμνίου. Στο πρώτο ημίχρονο ήταν καλύτερη από εμάς. Διαχειρίστηκε το παιχνίδι καλύτερα. Ήταν άτυχη γιατί μπορούσε σε τρεις περιπτώσεις να πετύχει γκολ από πολύ κοντά. Εμείς ευτυχήσαμε να κάνουμε νωρίς το 1-0 κι από εκεί και πέρα προσπαθήσαμε να το συντηρήσουμε. Εγώ είμαι στην ομάδα τέσσερις μέρες, προσπάθησα, γιατί είχα δει παιχνίδια της αρκετές φορές, να δω ότι καλύτερο από εκεί μέσα και να κάνω τα λιγότερα λάθη. Στο δεύτερο ανεβάσαμε την απόδοση, με βάση πάντα αυτό το σκεπτικό να κρατάμε το πολυπόθητο τρίποντο, όσο περνούσε η ώρα βελτιωνόμασταν, ξέραμε ότι η κούραση στον Απόλλωνα είναι από το παιχνίδι κυπέλλου στην Αθήνα και ήταν κάποιοι παράγοντες που συνηγορούσαν υπέρ μας. Ήρθε και το δεύτερο γκολ κι από εκεί και πέρα ήταν λιγάκι δύσκολο να γυρίσει η πλάστιγγα. Ήμασταν λίγο πιο τυχεροί σε κάποιες φάσεις και βέβαια θα μπορούσε μετά σε δύο περιπτώσεις να γίνει και το 3-0. Αλλά έτσι είναι αυτά τα παιχνίδια. Ξέραμε ότι θα υπάρχει μια φυσιολογική κούραση στον Απόλλωνα»

-Η γνώμη του για τον Απόλλωνα Παραλιμνίου και το κακό ξεκίνημα του στο πρωτάθλημα:

«Ο Απόλλων έχει πολύ καλή ομάδα. Ο Παύλος έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Αυτό συμβαίνει σε ομάδες που διακρίνονται μια χρονιά. Πέρυσι για το Παραλίμνιο μιλούσε όλη η Ελλάδα, τερμάτισε πρώτο, ήταν άτυχο που έπεσε στα μπαράζ πάνω σε δύο μεγαθήρια, με τον Ηρακλή και το Βόλο, αντιλαμβάνεσαι ότι θα πέρναγε μια μεταβατική φάση, κάποια παιδιά έφυγαν, κάποια ήρθαν, γενικά είναι ένα μεταβατικό στάδιο»

-Αν μπορεί να αντιστραφεί το κλίμα στο Παραλίμνιο:

«Νομίζω ότι θα επανέλθει, έχει καλούς παίκτες. Εμένα μου άρεσε η ομάδα. Με τα Τρίκαλα που τους είδα από την τηλεόραση είδα ότι η ομάδα έχει δυνατότητες. Έχει και αρκετές απουσίες αυτήν την περίοδο. Δεν ανησυχώ καθόλου για τον Απόλλωνα. Έχω την αίσθηση ότι θα τραβήξει πολύ γρήγορα πάνω. Εξάλλου αυτή η διοικητική συνέπεια και ηρεμία, ο Παύλος που είναι για τρίτη χρονιά, όλα συνηγορούνε στο να επανέλθει γρήγορα η ομάδα. Αυτές οι ομάδες έχουν την ικανότητα γρήγορα να ξεπερνάνε μια κρίση, η οποία κρίση νομίζω ότι είναι βαθμολογική, όχι αγωνιστική. Έχει διαφορά να έχεις αγωνιστική κρίση, εκεί είναι το επικίνδυνο, να έχεις μέσα έριδες, να έχεις ψιθύρους κ.τ.λ. Εγώ είδα μια ομάδα με ωραία παιδιά, ψηλά, δυνατά, γυμνασμένα με καλούς προσανατολισμούς μέσα, οι οποίοι ανά πάσα στιγμή μπορούν να βρεθούν πάνω».

-Για τον Τάσο Δέντσα που τον είχε παίκτη:

«Ο Τάσος είναι ένας απίστευτος επαγγελματίας. Φρέσκος για τα χρόνια του. Για μένα ήταν ο καλύτερος παίκτης της ομάδας του, ενδεχομένως και του γηπέδου, ήταν άρχοντας, κυριάρχησε, ήταν ένας παίκτης που ξεκινάγανε τα πάντα από αυτόν»

-Για το ντέρμπι Απόλλων Παραλιμνίου-Πανσερραϊκός:

«Πιστεύω θα γίνει ένα πολύ καλό παιχνίδι μέσα σε πολύ αθλητικά πλαίσια. Νομίζω ότι ο Πανσερραϊκός πρέπει να φύγει γρήγορα πάνω. Το επιβάλλει η ιστορία του. Το επιβάλλουν τα πάντα. Για την Κυριακή είναι όλα ανοιχτά. Το Παραλίμνιο, ασχέτως που βρίσκεται βαθμολογικά είναι καλή ομάδα. Ο Πανσερραϊκός τώρα φτιάχνει ομάδα. Σκαμπανεβάσματα θα υπάρχουν αλλά το διπλό στη Ξάνθη σηματοδοτεί μια καλή ψυχολογία. Θα γίνει ένα καλό παιχνίδι και όλα τα αποτελέσματα είναι ανοιχτά»

-Για την φετινή προσπάθεια του Πανσερραϊκού:

«Με τον Σάκη που μιλούσαμε στην αρχή, έχω δει ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, μια τιτάνια προσπάθεια. Τελευταία στιγμή να μαζευτούνε παίκτες αλλά μέσα από τέτοιες καταστάσεις, όταν όλοι είναι κοντά στην ομάδα και γιατί το πιστεύω λέω ότι φέτος γίνεται μια καθαρή προσπάθεια στον Πανσερραϊκό. Είναι θέμα χρόνου. Ήθελε χρόνο η ομάδα. Είναι ευτύχημα που έπεσε σε βατά παιχνίδια στην αρχή, πήρε βαθμούς και σταθεροποίησε την αυτοπεποίθηση των παιδιών. Πολλά νέα παιδιά, πιστεύω ότι το Γενάρη θα ενισχυθεί η ομάδα και όπως διαμορφώνεται η βαθμολογία όλα μπορούν να γίνουν, να κάνει ένα ντεμαράζ και να περάσει ψηλά γρήγορα. Που είναι ψηλά δηλαδή».

-Για το Σερραϊκό ποδόσφαιρο:

«Όπως σε όλο το φάσμα της κοινωνίας μας έτσι και το ποδόσφαιρο έχει φθίνουσα πορεία. Αυτό άγγιξε την καλύτερη κοιτίδα, το καλύτερο κομμάτι του Νομού μας που είναι το ποδόσφαιρο αλλά παρόλα αυτά, τα παιδιά δίνουν παρών. Πρόπερσι πήρανε το πρωτάθλημα των Μικτών ομάδων στους Νέους αλλά η αλήθεια είναι ότι όλοι περιμένουν τον Πανσερραϊκό να κάνει πάλι το μεγάλο come back για να πάρει λίγο η περιοχή μας»

-Για τα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια στον Πανσερραϊκό:

«Ο Πανσερραϊκός έχασε από πολλά. Έχασε την αξιοπιστία του. Ο κόσμος έφυγε από το γήπεδο. Δεν μίλησα ακόμα. Έχω πολλά να πω αλλά δεν είναι για την παρούσα φάση. Τώρα όμως προέχει να γίνει, όπως ήδη γίνεται, αυτή η ανασύνταξη, να στηρίξει ο κόσμος αυτήν την προσπάθεια. Ότι έγινε έγινε, έκλεισε εκείνη η παρένθεση, αυτοί που πήγαν να διοικήσουν, να μην ξαναρθούνε στο γήπεδο, ούτε να περάσουν από έξω γιατί θα τους κυνηγάει και θα τους χτυπάει η ιδέα. Καλύτερα να αφήσουν αυτήν την προσπάθεια αγνή, να την αγκαλιάσει ο κόσμος και να πάνε όλα καλά».

-Για την αναδιάρθρωση που θα γίνει και θα αγγίξει και τη Γ εθνική:

«Εντάξει, αυτοί στην ΕΠΟ παίρνουν μια απόφαση το πρωί, το βράδυ αν κοιμηθούνε ανάποδα, το άλλο πρωί τα λένε διαφορετικά. Όταν γίνεται μια αναδιάρθρωση, πρώτα το εξαγγέλλεις και γίνεται μετά από δύο χρόνια. Να πάρουν όλες οι ομάδες τα μέτρα τους. Είναι μία πολύ πρόχειρη κατάσταση και δεν ξέρω, αυτά τα πισωγυρίσματα, είναι πολύ πρόχειρα».

Για το καλύτερο κομμάτι της προπονητικής του καριέρας:

«Το καλύτερο κομμάτι ήταν ο Εδεσσαϊκός γιατί ήταν μακρόχρονη η παρουσία εκεί και χτίσαμε μία ομάδα μόνο με το λόγο, χωρίς συμβόλαιο, χωρίς ποινικές ρήτρες. Είχα βρει μια παρέα, μια καλή διοίκηση, στήσαμε μια ομάδα με υπομονή, είχαμε κάποιες αναταράξεις στη διάρκεια της τρίτης χρονιάς, βγήκαν πολλά παιδιά, έφεραν στο σωματείο χρήματα. Εκείνο που με πικραίνει είναι ότι το ποδόσφαιρο πλέον έχει ξεφύγει, αυτό είναι που με λυπεί. Δυστυχώς, έφυγε πάρα πολύ προς τη λάσπη και δεν υπάρχει τιμωρία, δεν υπάρχει τίποτα και αυτό είναι που με στεναχωρεί».

-Για την απόφαση του να αναλάβει την τεχνική ηγεσία μιας ομάδας Γ εθνικής και το ότι δεν είναι πλέον σε υψηλό επίπεδο:

«Πέρασα από υψηλό επίπεδο και τώρα νιώθω χαρά και τιμή που δουλεύω σε αυτές τις κατηγορίες γιατί έτσι πρέπει όταν αγαπάς και υπηρετείς το άθλημα. Όπως εξελίχθηκε το ποδόσφαιρο χρειάζεται μια βαθιά τομή και τα σωματεία να ξεκινήσουν εκ του μηδενός. Δηλαδή σε αυτήν την ομάδα που είμαι τώρα, η προσπάθεια ξεκίνησε από μια ακαδημία, μια οικογενειακή κατάσταση που είναι χαρά και τιμή όποιος συμμετέχει σε αυτήν την προσπάθεια, με 500 παιδιά στην ακαδημία, με όλες τις ανέσεις, κολύμβηση, πληροφορική κ.α. Με προγράμματα, με υγιείς σκέψεις στις εγκαταστάσεις ενώ όλο αυτό κινείται μέσα στα οικονομικά πλαίσια από τα οποία θα μπορεί να στηριχτεί σε παιδιά από την περιοχή και τις ακαδημίες. Είναι χαρά να δουλεύεις με τέτοιες καταστάσεις από το να μπλέκεις σε ιστορίες που έχω τη δύναμη να απέχω».

Για τα όσα άσχημα ακούγονται για το Ελληνικό ποδόσφαιρο:

«Δεν υπήρξε τιμωρία. Εύχομαι να υπάρξει αλλά σε ποιον τομέα έγινε κάθαρση για να γίνει και στο ποδόσφαιρο; Αφήνουν τις ομάδες να φυτοζωούνε, όταν οι επιχορηγήσεις είναι ελάχιστες στη Β εθνική και στη Γ ανύπαρκτες. Σαν να σε λένε μπες μέσα και βρες τρόπο να βρεις χρήματα. Ακριβές διαιτησίες, χρήματα πολλά για τα δελτία. Είναι απίστευτοι οι άνθρωποι».

Για το αν υπάρχουν Σερραίοι προπονητές για να κάνουν καριέρα εκτός Νομού και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν:

«Νομίζω ότι υπάρχουν παιδιά. O Σάκης (Αναστασιάδης) ήδη έκανε τα βήματα του και νομίζω τα δικαιούται και ο Παύλος (Δημητρίου) κι άλλα παιδιά. Όπως βγάζουμε παίκτες, έτσι βγάζουμε και προπονητές. Αυτό είναι μια φυσική απόρροια. Είναι όμως δύσκολοι καιροί να εγκαταλείψεις την οικογένεια του και να πας, που; Στο άγνωστο και με βάρκα την ελπίδα και με την αβεβαιότητα αν πάρεις τα λεφτά σου κι αν δεν σου πούνε σε αυτό το ματς πρέπει να καθίσεις προσοχή και να κοιτάς το… φεγγάρι. Και κάποιοι υποκύπτουν είτε γιατί έχουν οικονομικά προβλήματα είτε είναι ευάλωτοι στο κομμάτι αυτό».

Φώτo: eurokinissi.gr

www.ert.gr

Keywords
γηπεδο, ολυμπιακος, ελλαδα, ΕΡΤ, γκολ, αθηνα, ηρακλης, τρικαλα, ξανθη, νέα, αναδιαρθρωση, επο, βρες, ert, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Καλή Χρονιά, θεμος αναστασιαδης, νίκος αναστασιάδης, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα, δυνατα, αθλητικα, γνωμη, δουλεια, εθνικη, επο, ηγεσια, θεμα, καριερα, παιχνιδια, τηλεοραση, φυσικη, ψυχολογια, ωρα, απολλων, αυτοπεποιθηση, αφορμη, βαθμολογια, β εθνικη, βραδυ, βρες, βρισκεται, γκολ, γ εθνικη, γινει, γινεται, γινονται, δευτερο, δυναμη, δυστυχως, διοικηση, δοντια, διπλο, εγινε, υπαρχει, ελπιδα, εφυγε, ιδεα, υπομονη, ηρεμια, ημιχρονο, κοιτιδα, κιλκις, κλιμα, λαθη, λαμψη, λεφτα, λογο, ξεκινημα, ομαδα, παντα, οικογενεια, παιδια, ποδοσφαιρο, πληροφορικη, προβληματα, προγραμματα, πρωι, σκεψεις, σουπερ, σωματειο, τασος, τιμωρια, τιμη, τιτανια, τομη, τριτη, υγιεις, φεγγαρι, χαρα, αγνωστο, βηματα, κομματι, κυριακη, ομαδες, παυλος, παιχνιδι, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα