Κομοτηνή: 6-9-2018 Πρωινή Ενημέρωση

07:07 6/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολιτική
Ο Υφυπουργός Άμυνα στο Δ’ Σ.Σ.
Την Ξάνθη επισκέπτεται την Παρασκευή ο νέος Υφυπουργός Άμυνας Πάνος Ρήγας. Ο νέος Υφυπουργός θα συνοδεύεται από τον αρχηγό ΓΕΣ Α. Στεφανή και θα έχει επαφές κυρίως στο Δ Σώμα Στρατού, στο πλαίσιο μίνι περιοδείας που θα πραγματοποιήσει ενώ, εκτός από το Στρατηγείο, θα επισκεφθεί τα έργα για το νέο πάρκο στο Στρατόπεδο Στεφανίδη και το Στρατοπεδο Τριανταφυλλίδη στο Πετροχώρι.

Περιφέρεια
Η Περιφέρεια συμμετέχει και

φέτος στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
Η Περιφέρειά, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, συμμετέχει στην έκθεση ΔΕΘ με δικό της περίπτερο, που ως κεντρικό άξονα έχει τα αγροδιατροφικά της προϊόντα, που αποτελούν ισχυρό κίνητρο γαστρονομικού τουρισμού. Προϊόντα όπως: το κρασί, το τσίπουρο, το λάδι, οι ελιές, το μετάξι, το μέλι, το βαμβάκι, ο καπνός και αλλά προϊόντα μεταποίησης διατροφικού τομέα προβάλλονται με σκοπό να αναδείξουν την τοπική επιχειρηματικότητα. Περίοπτη θέση στο περίπτερο έχουν τα μάρμαρα της Περιφέρειας ΑΜΘ ως σημείο Οικονομικής και Πολιτιστικής Αναφοράς του Τόπου μας διαχρονικά, ενώ δεν λείπει και ο χάρτης που τονίζει την σημαντική γεωγραφική μας θέση στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και τις Παρευξείνιες χώρες, με στόχο την ανάπτυξη των εμπορικών και εξαγωγικών συναλλαγών. Τέλος έμφαση δίνεται στις επιχειρήσεις που συνδέονται με τον εναλλακτικό τουρισμό και στις υπηρεσίες που αναδεικνύουν τα φυσικά πλεονεκτήματα του τόπου. Το περίπτερο της Περιφέρειας βρίσκεται στο Περίπτερο 6, Stant 2 και θα λειτουργεί κατά τις ώρες της έκθεσης: ΣΑΒΒΑΤΟ 8/9: 10:00 – 22:00.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Απορρίμματα στους κάδους μετά από κλήση στο 22810
Έκκληση να μην βγάζουν από τις κατοικίες τους παλιά έπιπλα ή άλλου είδους μεγάλα αντικείμενα και να τα τοποθετούν δίπλα στους κάδους απορριμμάτων την Παρασκευή ή το Σαββατοκύριακο απευθύνει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Γιάννης Μουρτίδης ζητώντας από τους κατοίκους, αν το κάνουν, τότε να καλούν το 25310 22810 για να έρχονται οι εργαζόμενοι στο Τμήμα Καθαριότητας να τα παίρνουν. Όπως είπε στο τέλος Οκτωβρίου θα ενισχυθεί η Υπηρεσία Καθαριότητας με επιπλέον προσωπικό, ενώ προβλέπεται ενίσχυση και από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας με 140 υπαλλήλους με σύμβαση εργασίας οκτώ μηνών.

Κοινωνία
Σπίτια και ενοικιάζεται στην Κομοτηνή
«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην Κομοτηνή, καθώς υπάρχει πληθώρα καλών κατοικιών προς διάθεση» διαβεβαιώνει η κα Χρύσα Κυριακούση, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτήτων Ακινήτων Νομού Ροδόπης. Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής για το «κυνήγι» εύρεσης φοιτητικής στέγης που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πόλη με πρωταγωνιστές γονείς, φοιτητές, μεσίτες και ιδιοκτήτες σημειώνει πως «με το που έρχονται οι φοιτητές τακτοποιούνται αμέσως.» Φέτος δεν σημειώθηκαν αλλαγές στις τιμές ενοικίασης. Δεν υπήρξε, όπως σημειώνει η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων, καμία απολύτως αύξηση. «Η πόλη διατήρησε τις τιμές της» λέει χαρακτηριστικά κι εξηγεί πως από 220 έως 250 νοικιάζονται οι παλιές γκαρσονιέρες, οι παλιές κατασκευές και οι λίγο πιο καινούργιες 270 – 280 ευρώ. «Είναι προπέρσινες οι τιμές αυτές. Λίγες είναι εκείνες οι κατοικίες που αγγίζουν τα 300 ευρώ, πρόκειται για σπίτια που είναι σε άριστο σημείο και άριστης κατασκευής.»

Επικίνδυνες Αφύλακτες διαβάσεις
Έντονη συζήτηση στο διαδίκτυο έχει προκαλέσει πινακίδα, που έχει τοποθετήσει η εταιρεία διαχείρισης της σιδηροδρομικής υποδομής του ΟΣΕ στην παλαιά είσοδο της Κομοτηνής από την Ξάνθη, στην οδό Μεραρχίας Σερρών. Στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει ισόπεδος κόμβος με σηματοδότες και μπάρες που δεν λειτουργούν. Από εκεί διέρχονται τέσσερις επιβατικές αμαξοστοιχίες ημερησίως και άλλες τόσες εμπορικές. «Είναι τραγική η εγκατάλειψη της σιδηροδρομικής υποδομής στο τμήμα Θεσσαλονίκης Αλεξανδρούπολης, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η σήμανση και οι αυτοματισμοί.» δηλώνει ο πρώην εκτελεστικός γραμματέας κ. Κώστας Κατσιμίγας. «Επίσης», όπως τονίζει, « είναι τραγικό να έχει εκχωρηθεί το μεταφορικό έργο στην Trenitalia, ενώ ο ΟΣΕ έχει διατηρήσει την σιδηροδρομική υποδομή, δηλαδή τις γραμμές και τη σήμανση με ένα σύστημα απαρχαιωμένο και κρατικοδίαιτο το οποίο σε πολλά σημεία έχει λεηλατηθεί χωρίς να υπάρχουν σημαντικές συλλήψεις και τιμωρίες».

Ο Ποδηλάτης που προσκύνησε την Παναγία Σουμελά στην Κομοτηνή
Μετά το προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά, στις 15 Αυγούστου, ο ποδηλάτης Βασίλης Καρυοφυλλίδης, ο οποίος ξεκίνησε στις 16 Ιουλίου από τις Αχαρνές με σκοπό μέσα από τη διαδρομή «Αχαρνές-Τραπεζούντα-Αχαρνές: Ποδηλατώντας για τον πολιτισμό» να αναδείξει το αρχαίο θέατρο της περιοχής του, το οποίο είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια θα βρεθεί στην Κομοτηνή. Στις επτά το απόγευμα θα του γίνει υποδοχή στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής από Ποντιακούς Συλλόγους και το Δήμο Κομοτηνής.

Γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών
Η Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών (World First Aid Day) που καθιερώθηκε το 2000, με πρωτοβουλία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, για να τονισθεί η σπουδαιότητα των Πρώτων Βοηθειών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά και στην καθημερινότητα, εκεί όπου η έγκαιρη και σωστή παρέμβαση μπορεί να σώσει μια ζωή, τιμάται και στην Κομοτηνή το Σάββατο και την Κυριακή στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου. Στην κεντρική πλατεία οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να εκπαιδευτούν στην Καρδιοαναπντευστική Αναζωογόνηση για Ενήλικα, Παιδί, Βρέφος αλλά και για Ζώα συντροφιάς, στην αντιμετώπιση τραυματισμών και φυσικά να γνωρίσουν το έργο των Σαμαρειτών και του Ερυθρού Σταυρού

Περιβάλλον
Η λαθροθηρία απειλή το σπάνιο αγριόγιδο
Πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι θερινές εργασίες πεδίου στο πλαίσιο του προγράμματος συστηματικής παρακολούθησης του βαλκανικού αγριόγιδου στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης σε συνεργασία με τον ειδικό στη βιολογία και οικολογία του είδους, βιολόγο Δρ. Χαρητάκη Παπαϊωάννου και τον σύλλογο «Αγριόγιδο στα Βουνά». «Στην Ελλάδα υπάρχει το υποείδος των Βαλκανίων που είναι σχεδόν σε όλες τις Βαλκανικές χώρες. Στην χώρα μας υπάρχουν σήμερα περίπου 1500 ζώα τα οποία είναι χωρισμένα σε 25 μικρές ομάδες, σε 25 διαφορετικά βουνά.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Παπαϊωάννου κι εξήγησε πως χρησιμοποιούν μια περιοχή ανάλογα με τις ανάγκες τους χαρακτηρίζοντας ως μεγαλύτερη απειλή την λαθροθηρία.

Πολιτισμός
Παράσταση Καραγκιόζη
Την καθιερωμένη παράσταση Καραγκιόζη που δίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή δίνει σήμερα στις οκτώ το βράδυ , το Θρακικό Θέατρο Σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη, στην πλατεία Εξηντάρα με την στήριξη της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Παιδείας κι αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής.

Το μαγικό φίλτρο της αγάπης
«Ο Δικαιωματούλης και το Μαγικό Φίλτρο της Αγάπης» παρουσιάζεται αύριο Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου στις 19:00, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης από τις εκδόσεις «Γράφημα» και το βιβλιοπωλείο «Σπανίδης», στη Σκηνή Νησάκι στην οδό Ορφέως και Πινδάρου (παπάκια) το παιδικό βιβλίο.

Μητρόπολη
Μέλος της Ιεράς Συνόδου ο Μητροπολίτης Κομοτηνής
Μέλος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας είναι ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων. Η Ιερά Σύνοδος θα συνέρχεται κάθε μήνα από 1η Σεπτεμβρίου 2018 έως 31 Αυγούστου 2019 υπό την προεδρεία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου επιλαμβανομένη των πνευματικών και υπηρεσιακών ζητημάτων. Ο μητροπολίτης κος Παντελεήμων έλαβε μέρος στην πρώτη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου υπό νέα σύνθεση, η οποία συνήλθε την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου.

Στο Μεγάλο Κρανοβούνιο ο Μητροπολίτης
Στόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Γενεσίου τῆς Θεοτόκου Μεγάλου Κρανοβουνίου θα χοροστατήσει αύριο Παρασκευή στις επτά το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων κατά την ακολουθία του ἑσπερινού.

Αστυνομικό δελτίο
Συνελήφθη 53χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για πλαστογραφία
Συνελήφθη προχθές (4-9-2018) το πρωί, στην Κομοτηνή, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, 53χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για πλαστογραφία. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 53χρονο να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο, όπως προέκυψε έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, ενώ οι γνήσιες είχαν αφαιρεθεί από αστυνομική υπηρεσία. Κατασχέθηκε ένα ζεύγος πλαστών πινακίδων κυκλοφορίας. Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής.

Αθλητικά
10ος Αγώνας Ανάπτυξης Νέων Αγωνιστικής Αναρρίχησης
Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Κομοτηνής διοργανώνει το 10ο Κύπελλο Αγωνιστικής Αναρρίχησης Ανάπτυξης Νέων στο Κλειστό Γυμναστήριο 1ου Ενιαίου Λυκείου-2ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στις 17:00 το απόγευμα και την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου στις 10:00.

Καιρός:
Αίθριος, με τοπικές νεφώσεις ο καιρός. Τοπικές βροχές πιθανόν να σημειωθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί από 3 μέχρι 5 και τοπικό στο Αιγαίο μέχρι 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, ξανθη, ΓΕΣ, ΔΕΘ, αμθ, σαββατο, ΕΡΤ, εταιρεία, ΟΣΕ, συγκεκριμένο, θεσσαλονικη, συλληψεις, θεατρο, ελλαδα, world, σταυροι, κος, βιβλιοπωλείο, αθηνα, νέα, ημεδαπός, επαλ, καιρος, αιγαιο, ert, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, σταση εργασιας, τραπεζα της ανατολης, σταυρος δημας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, νεος παπας, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αστυνομικο τμημα, ημεδαπός, χωρες, αυτοκινητο, επιπλα, επαλ, ζωα, πλαισιο, προγραμμα, ρηγας, αυξηση, αμυνα, αμθ, αχαρνες, βαμβακι, βιβλιο, βουνα, βορεια, βραδυ, βρισκεται, γινει, γονεις, δυνατοτητα, διαδικτυο, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εργα, εξελιξη, εποχη, επτα, ερχονται, εταιρεία, ευρωπη, ζευγος, ζωη, υπηρεσια, υπηρεσιες, υφυπουργος, θεατρο σκιων, ιδρυμα, κατασκευες, εκδοσεις, κυπελλο, κομβος, κος, κρασι, λαδι, λειπει, μελι, μινι, οκτω, παιδι, πρωταγωνιστες, πρωι, σαββατο, συγκεκριμένο, συζητηση, σωμα, σπιτια, τμημα, τριτη, τσιπουρο, φυσικα, ωρες, αγωνας, βιολογια, μποφορ, εμφαση, ενοικιαζεται, εθνικο, χωρα, κλειστο, κληση, κωστας, κυριακη, ομαδες, σκηνη, θερμοκρασια, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα