Κομοτηνή: 31-8-2018 Πρωινή Ενημέρωση

05:19 31/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Άμεση η κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Sunlight
Δοκιμάστηκε με επιτυχία η ετοιμότητα των υπευθύνων στην περίπτωση της πυρκαγιάς που προκλήθηκε χθες το πρωί στην Μονάδα Ανακύκλωσης Συσσωρευτών Μολύβδου της Sunlight στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Κατ’ έκαψε το τμήμα της αποθήκευσης υλικών, όπου φυλάσσονται χημικά υλικά, πλαστικά είδη και χαρτικά. Η επέμβαση της Π/Υ ήταν άμεση με αποτέλεσμα σε 40 λεπτά να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο και να αρχίσουν οι εργασίες καθαρισμού. Στο χώρο βρισκόταν

όλοι οι εργαζόμενοι της πρωινής βάρδιας. Και το σύστημα πυρασφάλειας του εργοστασίου λειτούργησε άμεσα και με επιτυχία, σύμφωνα με τους υπεύθυνους. Περιορισμένες ζημιές προκλήθηκαν στην βόρεια πλευρά και στην οροφή της Μονάδας.

Σύσκεψη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και οδηγίες προς τους πολίτες
Οι εκτιμήσεις των Φορέων και Υπηρεσιών από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες και την επιτόπια αυτοψία που προηγήθηκε, συγκλίνουν στο γεγονός ότι η κατάσταση είναι μη ανησυχητική μετά την πυρκαγιά στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Σε αυτό συντέλεσε η γρήγορη έκβαση του συμβάντος και η ομαλή εξέλιξή του λόγω της άμεσης επέμβασης των εμπλεκόμενων φορέων. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας Ροδόπης, θα πραγματοποιηθούν προληπτικές μετρήσεις αερίων ρύπων, υδάτων, υπεδάφους και τροφίμων. Συστήνεται μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων των προληπτικών μετρήσεων, σε απόσταση 2χλμ. περιμετρικά της εστίας που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά να αποφεύγεται η συγκομιδή και η κατανάλωση οπωροκηπευτικών.

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Ροδόπης του ΚΚΕ
Είναι αναγκαίο να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες μετρήσεις ατμοσφαιρικής-περιβαλλοντικής ρύπανσης από επιστημονικούς φορείς στο χώρο του εργοστασίου και στην γύρω περιοχή, ώστε να παρθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής καθώς επίσης και να διερευνηθούν οι αιτίες της πυρκαγιάς τονίζει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ροδόπης του ΚΚΕ. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι της επιχείρησης δεν πρέπει να εκτεθούν σε κίνδυνο για την υγείας τους, χωρίς οποιαδήποτε βλαπτική μεταβολή στην μισθοδοσία τους. Επίσης ο καθαρισμός και η αποκατάσταση των ζημιών να γίνει από εξειδικευμένο προσωπικό με τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις και μέτρα πρόληψης. «Το ατύχημα στην ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνής όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση αναδεικνύει την ανάγκη διεκδίκησης από τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής όλων των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη βιομηχανικού ατυχήματος, επαγγελματικών ασθενειών, εργατικών ατυχημάτων, προστασίας του περιβάλλοντος με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης.» καταλήγει η ανακοίνωση.

Περιφέρεια
Δεκατρία δείγματα για τον Ιό του Δυτικού Νείλου
Δεκατρία ύποπτα δείγματα για τον Ιό του Δυτικού Νείλου εστάλησαν στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς από την Περιφέρεια Αν. Μ. Θράκης το 2018 εκ των οποίων τα τρία βρέθηκαν θετικά σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες στο Π/Σ ο Περιφερειάρχης Αν.Μ.Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο. Το 2017 είχαν σταλεί 20 και δεν είχε βρεθεί ούτε ένα θετικό. Μέχρι στιγμής εντοπίστηκε και ένα δείγμα ελονοσίας θετικό στον Έβρο. Ο περιφερειάρχης απέδωσε τα μειωμένα κρούσματα σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας στο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιείται. Στοιχεία για τον έλεγχο των δειγμάτων αίματος για τον Ιό του Δυτικού Νείλου και άλλων Μολυσματικών ασθενειών ζήτησε με επερώτηση που κατέθεσε ο Φώτης Καραλίδης, Π/Σ της Κοινωνικής Συμμαχίας. «Αντί να γίνεται κριτική γιατί δεν είχαμε περισσότερα ελικόπτερα για την καταπολέμηση, μας έκαναν κριτική και μήνυση γιατί ζητήσαμε τρία και όχι δύο » ανέφερε ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος.

Συζήτηση για τις συνενώσεις στο Π/Σ
Συζήτηση σχετικά με την αναδιάρθρωση των ανωτάτων εκπαιδευτικών κέντρων και τις συνένωσης των ΤΕΙ με τις πανεπιστημιακές κοινότητες πραγματοποιήθηκε χθες στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μετά από πρόταση του Επικεφαλής του Περιφερειακού Συνδυασμού «Γνώση και Συνεργασία» κ. Βασίλη Τραϊφόρο. Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι τόσο του ΔΠΘ, όσο και του ΤΕΙ Αν. Μ. Θράκης. Η μία πλευρά επέρριψε τις ευθύνες της μη συνένωσης στην άλλη, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον να υπάρξει συνεργασία. «Δεν υπάρχει αντιπαλότητα. Αναγκαστήκαμε. Ας αφήσουμε τα προσχήματα κι ας προχωρήσουμε μπροστά.» προέτρεψε ο πρυτανεύων Σταύρος Τουλουπίδης.

3,1 εκατομμύρια ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ για τη διευθέτηση του χειμάρρου στα Κιμμέρια Ξάνθης
Τα Κιμμέρια Ξάνθης επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να έχει επί τόπου ενημέρωση από στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας για το έργο της διευθέτησης του χειμάρρου Κυδωνέα, προϋπολογισμού 3.100.000 ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ 2014-2020. Η διευθέτηση του χειμάρρου Κυδωνέα είναι ένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας που αφορά στην περιοχή που εκτείνεται νότια των Κιμμερίων σε μήκος 2,1 χιλιομέτρων, από τη σιδηροδρομική γέφυρα μέχρι τη συμβολή του χειμάρρου με τον ποταμό Κόσυνθο. Το έργο έχει στόχο να αποτρέψει καταστροφές που μπορεί να προκληθούν από πλημμύρες στις γύρω κτηνοτροφικές μονάδες και καλλιέργειες και να ενισχύσει την προστασία του επαρχιακού δρόμου και της σιδηροδρομικής γραμμής. Για τη διευθέτηση του χειμάρρου θα χρησιμοποιηθούν ειδικά συρματοκιβώτια τα οποία θα τοποθετηθούν στις όχθες του, ενώ η κοίτη του θα καθαριστεί από φερτά υλικά, βλάστηση και σκουπίδια. Ο κ. Μέτιος συνοδευόταν από τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κώστα Ζαγναφέρη και τους περιφερειακούς συμβούλους Ξάνθης κ. Μπιρόλ Ιντζέ Μεμέτ και κ. Γιάννη Μπούτο.

Βουλή
Ερώτηση Ιλχάν Αχμέτ
Για «νεποτισμό» κατηγορεί την Κυβέρνηση ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ με αφορμή ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, για το θέμα που προέκυψε με την «άδικη, μεροληπτική και καταφανώς έχουσα σχέση με κομματικά κριτήρια», όπως τονίζει « απόφαση του κ. Γαβρόγλου προκειμένου να μην αποσπασθεί ως συντονιστής εκπαίδευσης για τα σχολικά έτη 2015-2018 στην περιοχή της Μαριούπολης της Ρωσίας, ο σημερινός διευθυντής του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Κομοτηνής κ. Ηλίας Ιωαννάκης.»

Οικονομία –Επιμελητήρια
Πρόγραμμα κατάρτισης για τους ανέργους
Παρατείνεται μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής των ανέργων στο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης-πιστοποίησης και συμβουλευτικής υποστήριξης, που υλοποιούν στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ) και η Επιτελική Δομή Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας . Μέχρι τώρα περίπου 750 άνεργοι νέοι ανάμεσα τους και κάτοικοι της Θράκης έχουν ωφεληθεί από το πρόγραμμα και απομένουν άλλες 250 θέσεις.

Γεύσεις κι αρώματα Θρακικής γης με ζαχαροκάλαμο
Έκθεση με τίτλο: «Γεύσεις και αρώματα της Θρακικής γης» τοπικών προϊόντων και οικοτεχνίας διοργανώνεται στο πλαίσιο των Γιορτών της Παλιάς Πόλης από 3 έως 6 Σεπτεμβρίου στο γήπεδο του ΑΟ Ξάνθης. Την έκθεση συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια ΑΜΘ και το Επιμελητήριο Ξάνθης. Κατά τη διάρκεια της έκθεση για πρώτη φορά στα Βαλκάνια θα μπορέσει κάποιος να γευτεί τον πεντανόστιμο χυμό από ζαχαροκάλαμο. Σε αυτήν την έκθεση η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Γενισέα θα διαθέσει με συμβολική τιμή, φρέσκο χυμό από ζαχαροκάλαμο, που θα παράγεται επί τόπου στο περίπτερο της Κοιν.Σ. Επ. Γενισέα με ειδική διαδικασία από φρεσκοκομένα καλάμια που καλλιεργούνται στον κάμπο της Ξάνθης.

ΑντιΠεριφέρεια Ροδόπης
Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους
2 λεωφορεία για τη δωρεάν μεταφορά πολιτών που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του «Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους –ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΜΘ-Π.Ε Ροδόπης», που θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή της Μαρώνειας, σήμερα και αύριο διαθέτει η αντιπεριφέρεια Ροδόπης. Με αφετηρία αναχώρησης, μπροστά από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης (Διοικητήριο), Δημοκρατίας 1 -από την πλευρά του Δημοτικού Άλσους Αγίας Παρασκευής, τα δρομολόγια των λεωφορείων θα ισχύσουν ως εξής : Σήμερα στις 18:30 με Προορισμό το Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας, όπου θα παρουσιαστεί, στις 20:30, η μουσική παράσταση «Το Παραμύθι της Μουσικής» . Και αύριο Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου στις: 09:00 με προορισμό το : Λιμάνι Αγίου Χαραλάμπους Μαρώνειας, όπου θα πραγματοποιηθούν: Επίδειξη σκαφών, Γιορτή τοπικής γαστρονομίας και συναυλία παραδοσιακής μουσικής με την συμμετοχή του καλλιτεχνικού σχήματος Λαλητάδες Ροδόπης και του Μουσικού Εργαστηρίου «Νότα».

Ψεκασμοί κατά των κουνουπιών
Συνεχίζεται και σήμερα το πρόγραμμα ψεκασμών κατά των κουνουπιών από την Π.Ε. Ροδόπης. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από τη ΝΟΒΑΦΑΡΜ Α.Ε. και για σήμερα έχουν προγραμματιστεί ψεκασμοί σε: Μέση, Φανάρι, Πόρπη, Καλλίστη, Παλιά Καλλίστη, Γλυκονέρι, Υφαντές, Ήφαιστος, Καρυδιά, Κάλχας, Κικίδιο, Άμφια, Πρωτάτο, Τσιφλίκι, Μ. Πιστό, Μύστακας.

ΔΠΘ
Στη Καβάλα το 1ο Θερινό Σχολείο του έργου ODYSSEA που οργανώνει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ως συντονιστής του ερευνητικού έργου ODYSSEA το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Προγράμματος Horizon 2020, διοργανώνει το 1ο Μεσογειακό Θερινό Σχολείο με τίτλο «Επιχειρησιακή Ωκεανογραφία για την Επιστήμη, τις Επιχειρήσεις και την Κοινωνία». Το 1ο Μεσογειακό Θερινό Σχολείο θα λάβει χώρα στο παραδοσιακό χωριό του Ακοντίσματος στη Νέα Καρβάλη Καβάλας από τις 3 έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2018. Η πρόσκληση προσέλκυσε το ενδιαφέρον δεκάδων νέων ερευνητών και επαγγελματιών από όλη την Μεσόγειο και άλλες περιοχές, με αποτέλεσμα οι 28 εγγεγραμμένοι φοιτητές να προέρχονται από 10 διαφορετικές χώρες.

Σύλλογοι
Γενική συνέλευση για τον γλυκό κόσμο
Ο Σύλλογος Διαβητικών Ν.Ροδόπης «Γλυκός Κόσμος» θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση – Εκλογική διαδικασία,, την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018 κατά τις ώρες 10:00-14:00, στην αίθουσα του Πολυλειτουργικού Κέντρου του Δήμου Κομοτηνής, Γ.Μαρασλή 1.

Πανηγυρικός Εορτασμός στον Ι.Ν.Ιωακείμ και Άννης στις Θέρμες
Την Κυριακή στις 9 Σεπ.2018, στο πλαίσιο του Προγράμματος ‘’Εκκλησιασμοί στα Πομακοχώρια Ν. Ξάνθης 2018’’, θα τελεστεί Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κυρήγματος, στον εορτάζοντα Ι.Ν. των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, στις Θέρμες, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ. Παντελεήμονος. Tο Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, ως ‘’ανάδοχος’’ του Ι.Ν, εξασφάλισε δύο (2) λεωφορεία (δωρεά μεταφορά), για τα μέλη του και τους λοιπούς επιθυμούντες, με σημείο – ώρα αναχώρησης : α. Έμπροσθεν ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ αγοράς (40 Εκκλησιών ). β. 08:00 :ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ. .

Πολιτισμός
Εκδηλώσεις Συλλόγου Κυπρίων
Ο Σύλλογος Κυπρίων Ν. Ξάνθης και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ), με την στήριξη του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, συμμετέχουν στις Γιορτές Παλιάς Πόλης 2018, με την δράση : «Τσιαττίζω, παιχνιδίζω στην Κύπρο σε γυρίζω». Πρόκειται για προσπάθεια των διοργανωτών να γνωρίσει ο κόσμος της Ξάνθης και όχι μόνο, τις κυπριακές ομορφιές- τα ποτά και τα εδέσματα, τη λογοτεχνία και την παράδοση.

Μικροί καλλιτέχνες εν δράσει
Την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου στις 19:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης συμμετέχοντας στις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης 2018, προσκαλεί τους μικρούς του φίλους στην Σκηνή Νησάκι στην οδό Ορφέως και Πινδάρου (παπάκια) να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, «Μικροί Καλλιτέχνες… εν δράσει» Οι μικροί καλλιτέχνες (5-12 ετών) έρχονται σε επαφή με την έννοια της ομαδικής δημιουργίας και της εικαστικής έκφρασης. Σε ένα γόνιμο συνδυασμό και των δύο μαθαίνουν να εξασκούν δεξιότητες που ενισχύουν την προσωπική, μαθησιακή και κοινωνική τους ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζουν νέες εικαστικές τεχνοτροπίες, ανακαλύπτουν τη χρήση υλικών και οξύνουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.

Πανηγύρι στη Νέα Καλλίστη
Πανηγύρι διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Νέας Καλλίστης «Ο Άγιος Δημήτριος» σήμερα στις οκτώ και μισή το βράδυ με την ορχήστρα «Ακριτικός ήχος» στην πλατεία του χωριού.

Θεατρική Παράσταση
Η παράσταση «ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΕΣ» θα ανέβει στο θερινό δημοτικό θέατρο Κομοτηνής την Τετάρτη 5/9 στις 9:00μ.μ.

Αστυνομικό δελτίο
Συνελήφθησαν 2 διακινητές οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθησαν προχθές (29-8-2018) το μεσημέρι, στο νομό Ξάνθης δύο αλλοδαποί διακινητές, ηλικίας 39 και 28 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας τριάντα έναν (31) μη νόμιμους μετανάστες.

Καιρός:
Αίθριος, με τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά της δυτικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από 3 μέχρι 5 και στο Αιγαίο μέχρι 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, ιλχάν αχμέτ, sunlight, βιπε, ΚΚΕ, αναδιαρθρωση, τει, δπθ, αμθ, σεπβε, λεωφορεια, θεατρο, συμμετοχή, καβαλα, νέα, σεπ, δραση, κυπρος, καιρος, αιγαιο, ert, σταση εργασιας, βουλη, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, θερινη ωρα, θεμα εκθεσης 2012, κοινωνικος τουρισμος, κυπρος εκλογες, εκλογες 2014, δημοκριτειο, χωρες, το θεμα, δπθ, δωρεαν, ηφαιστος, θεμα, μουσικη, πλαισιο, προγραμμα, υγεια, ψεκασμοι, ωρα, αμθ, αρωματα, τει, ατυχημα, αφορμη, αχμετ, βαλκανια, βιπε, βορεια, βραδυ, γεγονος, γεφυρα, γινει, γινεται, γηπεδο, δευτερα, δομη, δρομολογια, δειγμα, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, εκβαση, εκθεση, εννοια, εξελιξη, επιτυχια, ερχονται, ετη, ετων, ιδια, θεια λειτουργια, θετικο, ιδρυμα, ιλχάν αχμέτ, ιωακειμ, κυβερνηση, κτιριο, λειτουργια, λογοτεχνια, μηκος, μισθοδοσια, μηνυση, οκτω, ουσιαστικο, οχθες, πλαστικα, ποτα, πρωι, σαββατο, σεπ, συμμετοχή, σχολειο, τιμη, τμημα, τρια, φαναρι, φαντασια, φορα, χημικα, χρηστος, ωρες, μποφορ, ειδη, ενωση, εθνικο, γιορτη, γλυκο, γνωσεις, ηπειρωτικα, χωρα, κυριακη, μπροστα, ορχηστρα, σκηνη, sunlight, τριαντα, θεια, θερμοκρασια, θεσεις, θετικα, υγειας, υλικα
Τυχαία Θέματα