Κομοτηνή: 28-8-2018 Πρωινή Ενημέρωση

05:17 28/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Παιδεία
Ανακοινώθηκαν οι βάσεις
Aνακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, οι βάσεις εισαγωγής στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για τους υποψήφιους των πανελληνίων εξετάσεων του 2018 και όλες τις υπολοιπες κατηγορίες εισακτέων. Στις σχολές της Θράκης παρατηρείται πτώση σε όλες τις σχολές εκτός από τις παιδαγωγικές και το ΤΕΦΑΑ.

Ειδικότερα στο Πολυτεχνείου της Ξάνθης πέφτουν σε μικρό βαθμό όλες οι βάσεις εισαγωγής των τμημάτων ενώ άνοδο παρουσιάζουν το παιδαγωγικό και το τμήμα προσχολικής αγωγής στην Αλεξ/πολη καθώς και το ΤΕΦΑΑ στην Κομοτηνή.

Το μήνυμα της Μ. Κοσμίδου
«Εύχομαι ολόψυχα θερμά Συγχαρητήρια στους επιτυχόντες!» αναφέρει στο μήνυμά της η Μαίρη Κοσμίδου, προϊσταμένη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και σημειώνει με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων « Εύχομαι επίσης σε όσους δεν βρήκαν το στόχο τους Καλές επιλογές! Πάντα υπάρχουν δεύτερες ή άλλες ευκαιρίες! Ο στόχος είναι η διαμόρφωση ενός επιτυχημένου ενήλικα σε όλους τους τομείς της ζωής του. Ο στόχος είναι ένας πνευματικά ψυχικά και σωματικά υγιής πολίτης!»

Πρώτο το ΤΕΦΑΑ στο ΔΠΘ
Πρωτείο διατηρεί για ακόμα μια χρονιά το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, αναφορικά με την υψηλότερη επίδοση που σημείωσε υποψήφιος προκειμένου να πετύχει την εισαγωγή του σε κάποια από τα Τμήματα του ΔΠΘ. Έτσι, ο ή η πρώτη των πρώτων στο ΔΠΘ πέτυχε επίδοση 19.742 μορίων. Ακολουθεί η Ιατρική της Αλεξανδρούπολης όπου ο πρώτος φοιτητής εισάγεται με επίδοση 19.180 μορίων και ακολουθεί το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής όπου ο πρώτος φοιτητής πέρασε με 18.553 μόρια.

Πολιτική
Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης
Σήμερα θα γίνει η πληρωμή των δικαιούχων του πανελλαδικού προγράμματος ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως τις 31 Ιουλίου 2018, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Το ποσό των 66.927.984,42 ευρώ θα καταβληθεί σε 293.919 δικαιούχους και αφορά περισσότερα από 620.000 άτομα, ενώ η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί με πίστωση εξ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με, ή υπερβαίνει, τα 100 ευρώ ανά μήνα.

Εργασία
Προσλήψεις στο Υπουργείο Πολιτισμού

Την πρόσληψη, τετρακοσίων δεκαεννέα (419) ατόμων, διαφόρων ειδικοτήτων, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (Ι.Δ.Ο.Χ.), διάρκειας οκτώ (8) μηνών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των Υπηρεσιών, ενέκρινε το υπουργείο Πολιτισμού. Οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, ο οποίος θα προκηρυχθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

Κοινωνία
Χωρίς τους Έλληνες το φεστιβάλ στην Budva
Η σημαία του ψευδοκράτους που υψώθηκε στον αέρα, ήταν η αιτία της μη συμμετοχής δυο ελληνικών πολιτιστικών συλλόγων σε διεθνές φολκλορικό φεστιβάλ στη Budva Μαυροβουνίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Χρόνος» ο σύλλογος Εβριτών Ροδόπης και μορφωτικός σύλλογος Σοφάδων Καρδίτσας «όταν ενημερώθηκαν για την παρουσία συλλόγου από το ψευδοκρατούς της Κύπρου έθεσαν άμεσα βέτο. Ζήτησαν να μην υψωθεί η σημαία του ψευδοκράτους διαφορετικά δεν θα λάμβαναν μέρος. Οι διοργανωτές προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις λέγοντας ότι αυτό είναι φεστιβάλ και δεν εμπλέκεται η πολιτική. Όμως η απόφαση των δυο συλλόγων είχε ληφθεί και ήταν ομόφωνη όλων των μελών. Η παρέλαση του φεστιβάλ ξεκίνησε χωρίς τους Έλληνες.»

Ανακοίνωση ΔΣ Θρακικών Εκκοκιστηρίων Α.Ε.
«Έφυγε» χθες ο ιδρυτής της εταιρείας Θρακικά Εκκοκκιστήρια και για πολλά χρόνια πρόεδρος της, Ηλίας Κουρούδης. Ο Ηλίας Κουρούδης γεννήθηκε το 1929 στο Σουφλί Έβρου και αργότερα σε νεανική ηλικία μετακόμισε οικογενειακά στην Ορεστιάδα. Το 1955 ήρθε και εγκαταστάθηκε με τη σύζυγό του Χρυσούλα στην Κομοτηνή, όπου δημιούργησε και λειτούργησε σπορελαιουργείο. Το 1972 ίδρυσε τα Θρακικά Εκκοκιστήρια Α.Ε., το πρώτο εκκοκκιστήριο στην ανατολική Μακεδονία – Θράκη. Το ΔΣ στη συνεδρίαση του αποφάσισε: Να παραμείνουν τα εκκοκκιστήρια και το ΚΤΕΟ κλειστά σήμερα ημέρα κηδείας, η οποία θα γίνει στη 13:00 στον καθεδρικό ναό. Να καταθέσει δωρεά εις μνήμην του στο σύλλογο μέριμνας ΑμεΑ νοητικής υστέρησης ν. Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι» και να παρέχει ετήσια υποτροφία «Ηλίας Κουρούδης» σε παιδί αγροτικής οικογένειας που θα εισάγεται σε Γεωπονική σχολή.

Πέθανε η Μίνα Γκρούση
«Έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 50 ετών η δικηγόρος Μίνα Γκρούση. Η είδηση του πρόωρου θανάτου της σκόρπισε θλίψη στον δικηγορικό κόσμο της Ροδόπης και σε όσους τη γνώριζαν. Με καταγωγή από την Αθήνα, η Μίνα Γκρούση ήρθε στην Κομοτηνή για να σπουδάσει στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και στη συνέχεια άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης. Ήταν παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά της, εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, κ. Γιώργος Κυμπαρίδης.

Οικονομία
Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ροδόπης
Τα κέντρα και καταστήματα εστίασης, αναψυχής και διασκέδασης υποχρεούνται να διαθέτουν προς χρήση της πελατείας τους το ειδικό έντυπο «ΦΥΛΛΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ» αναφέρει με ανάρτησή της η Ομοσπονδία Ροδόπης εξηγώντας πως τα έντυπα αυτά διατίθενται σφραγισμένα από τα γραφεία της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης (Σοφ. Κομνηνού 13, Κομοτηνή) στα εγγεγραμμένα μέλη των οικείων Σωματείων.

Μητρόπολη
Στην Ξάνθη ο Μητροπολίτης
Σήμερα και αύριο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ευγενώς προσκληθείς από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα θα μετάσχει των εορτίων εκδηλώσεων στη μνήμη του Τιμίου Προδρόμου στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ξάνθης.

Πολιτισμός
1ο Θερινό σχολείο χρήσης νέων τεχνολογιών
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης, ο Δήμος Αβδήρων και η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ξάνθης, φιλοξενούν το 1ο θερινό σχολείο χρήσης νέων τεχνολογιών για την αποτύπωση μνημείων και χώρων πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Οι εργασίες θα διαρκέσουν ως και την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018 στον Αρχαιολογικό Χώρο Αβδήρων. Την Παρασκευή, 31 Αυγούστου, στις 10.00 π.μ., μετά την ολοκλήρωση του κύκλου εκπαίδευσης, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων ενδιαφέρουσα εκδήλωση, ανοικτή στο κοινό, κατά την οποία θα παρουσιαστούν οι εργασίες αποτύπωσης των φοιτητών.

Οι «Εκκλησιάζουσες» στην Κομοτηνή
Οι «Εκκλησιάζουσες» ανεβαίνουν σήμερα στις 9.30 το βράδυ στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.

Αστυνομικό δελτίο
20χρονος ξανθιώτης έκλεψε δίκυκλη μοτοσυκλέτα
Εξιχνιάστηκε, ύστερα από τις έρευνες των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με αστυνομικούς των Τμημάτων Ασφάλειας Δράμας και Ξάνθης, κλοπή δίκυκλης μοτοσικλέτας, που διαπράχθηκε το πρωί της Παρασκευής στην πόλη της Αλεξανδρούπολης. Ταυτοποιήθηκε ως δράστης ένας 20χρονος Ξανθιώτης, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή και παράβαση του νόμου περί όπλων. Αναλυτικότερα, ο 20χρονος με το πρόσχημα οτι θα αγόραζε μαι μοτοσικλέτα στην Αλεξανδρούπολη, την παρέλαβε από τον ιδιοκτήτη της για έλεγχο, χωρίς όμως να την επιστρέψει.

Αθλητικά
Τουρνουά 5Χ5

C

Τουρνουά 5×5 ετοιμάζει η ακαδημία ΑΠΣ Πανθρακικός για το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου. Παρουσία ψυχολόγου, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες, ενώ το πρόγραμμα συμπληρώνεται και με λοιπές δράσεις. Τίτλος: «Παίξε με τους φίλους σου» και την πληροφόρηση πως «η εκδήλωση είναι για όλη την οικογένεια». Το πρόγραμμα: 9 – 10 το πρωί | Σεμινάριο για προπονητές με τίτλο «μαθαίνοντας να βάζω σωστούς στόχους στην ομάδα», με τον Αχιλλέα Υφαντίδη (ψυχολόγος – εκπαιδευτής στις σχολές της UEFA). 10 το πρωί | Έναρξη τουρνουά για παιδιά σε πέντε κατηγορίες σύμφωνα με την ηλικία τους (8 – 10 ετών 10 – 12, 12 – 14, 14 – 16). Ξενάγηση στις εγκαταστάσεις και παροχές για τους γονείς, αναψυκτήριο με μουσική και καφέ. Σεμινάριο για γονείς «χτίζοντας σωστή επικοινωνία στην ακαδημία ποδοσφαίρου» με τον Αχιλλέα Υφαντίδη.

Volleyleague
Το τμήμα βόλεϊ της Αθλητικής Ένωσης Κομοτηνής ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας με τον Ανέστη Δαλακούρα (18.06.1993 / 2,01 / Ακραίος). Πρόκειται για μία ακόμη ενίσχυση, στο πλαίσιο της όσο το δυνατό καλύτερης προετοιμασίας της ομάδας για το πρωτάθλημα της Volleyleague.

Καιρός:
Νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, στα ορεινά, κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, από 4 μέχρι 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει μεταβολή.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, υπουργείο παιδείας, βασεις, τεφαα, δπθ, κεα, ΑΣΕΠ, κυπρος, κτεο, αμεα, θλίψη, αθηνα, συλλυπητήρια, φυλλο, ξανθη, μνήμη, δηπεθε, αλεξανδρουπολη, απσ, uefa, καιρος, αιγαιο, ert, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, κλειστα επαγγελματα, ομαδα διας, κλειστα σχολεια, αποτελεσματα πανελληνιων, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, βασεις 2012, αστυνομικο τμημα, παρελαση, υπουργειο εργασιας, μνήμη, θλίψη, αμεα, δπθ, θρακη, ιατρικη, κεα, κτεο, κυπρου, μητερα, μουσικη, πλαισιο, προγραμμα, σχολες, τεφαα, υπουργείο παιδείας, υπουργειο πολιτισμου, αιτησεις, απσ, αφορμη, αχιλλεα, βετο, βραδυ, γεωπονικη, γινει, γονεις, γραφεια, δημος, δηπεθε, αιθουσα, ευρω, εντυπα, επικοινωνια, ερευνες, ετων, εφορεια, ζωη, ζωης, υγιης, ηλικια, κλοπη, μακεδονια, μικρο, μορια, νομικη, παντα, οικογενεια, οκτω, ορεστιαδα, παιδι, παιδια, προσληψεις, πρωι, σαββατο, συζυγο, συνεχεια, συγχαρητηρια, συλλυπητήρια, σχολειο, τμημα, τιτλος, φεστιβαλ, φοιτητης, μποφορ, ηπειρωτικα, υπουργειο, σημαια, θερμοκρασια, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα