Κομοτηνή: 19-3-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις

08:51 19/3/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Υγεία –Κορονοϊός
Πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ξάνθη
Επιβεβαιώθηκε χθες το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ξάνθη. Πρόκειται για μεσήλικη γυναίκα που εκδήλωσε πυρετό την Κυριακή. Ελήφθη δείγμα και εστάλη για έλεγχο, ενώ η ίδια αντιμετωπίστηκε εξαρχής ως κρούσμα και εισήχθη σε θάλαμο αρνητικής πίεσης του Νοσοκομείου. Βρίσκεται στο σπίτι της και η κατάσταση της υγείας της είναι καλή.

Περιφέρεια Αν.Μ.Θράκης: Ξεκίνησαν οι απολυμάνσεις στα κτίρια ευθύνης της Περιφέρειας ΑΜΘ
Ξεκίνησαν οι απολυμάνσεις κτιρίων που βρίσκονται

στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Η αρχή έγινε στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης με τα κτίρια όπου στεγάζονται οι Διευθύνσεις Μεταφορών-Επικοινωνιών, Τεχνικών Έργων και Πολιτικής Προστασίας, ενώ ακολούθησε το κτίριο του Διοικητηρίου. Απολυμάνσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και στις εγκαταστάσεις του ΚΤΕΟ. Αντίστοιχες εργασίες απολύμανσης θα πραγματοποιηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Κατά τις ημέρες των εργασιών, η εξυπηρέτηση των πολιτών θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Αντιπεριφέρεια Ξάνθης: Απολύμανση χώρων –κλειστή για το κοινό
Η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, θα προβεί αύριο Παρασκευή, 20 Μαρτίου σε απολύμανση όλων των χώρων του Διοικητηρίου Ξάνθης, των Κτηνιατρείων Αβάτου, Ξάνθης και Σταυρούπολης και του Πολυχώρου Τέχνης και Σκέψης – οικία Μάνου Χατζιδάκι. Γι αυτό δεν θα λειτουργήσουν για το κοινό αύριο Παρασκευή 20 Μαρτίου όλες οι Υπηρεσίες που στεγάζονται στο Διοικητήριο Ξάνθης καθώς και τα Κτηνιατρεία Αβάτου, Ξάνθης και Σταυρούπολης. Ο Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης – Οικία Μάνου Χατζιδάκι θα παραμείνει κλειστός για το κοινό επ΄ αόριστόν.

Πολιτική – Βουλή
Βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου: Να σταματήσουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας σε υλικά δημόσιας υγείας
Να σταματήσουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας σε υλικά δημόσιας υγείας, όπως μάσκες, αντισηπτικά, γάντια και άλλα που γίνονται έντονα και στην περιοχή μας ζητά ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου. Επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, κο Αλέξανδρο Τσαπέκο, όπου επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε υλικά δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα σε μάσκες, που είναι απαραίτητες. Ο βουλευτής σημείωσε ότι η Πολιτεία οφείλει να αναλάβει κεντρικά την εισαγωγή, διάθεση, τιμολόγηση και γενικά τη διαχείριση των παραπάνω ειδών πρώτης ανάγκης, χωρίς κατ’ ανάγκη να θέσει περιορισμούς στην ιδιωτική εισαγωγή.

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης
Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με Θέμα: «Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών λόγω κορονοϊού» κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και ο βουλευτής Ροδόπης, Δημήτρης Χαρίτου. Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί: αν προτίθενται να προβούν στην παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους πιο ευάλωτους οικονομικά συμπολίτες μας για την κάλυψη αυτών των εξόδων;

Μητρόπολη
Μήνυμα του Μητροπολίτη Κομοτηνής
Μήνυμα με ανοιχτή επιστολή προς τους πιστούς της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής απευθύνει ο Μητροπολίτης Παντελεήμων σημειώνοντας τις αλλαγές που φέρνει η επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας έως το τέλος του Μαρτίου. «Επιτρέπεται μόνο η προσέλευσης πιστών για ατομική προσευχή με βραχεία παραμονή στον Ιερό Ναό» σημειώνει ο Μητροπολίτης και προσθέτει ότι δεν επιτρέπεται η τέλεσης Μυστηρίου Βαπτίσματος, Γάμου, Μνημόσυνου (εκτός εάν συντρέχει ειδικός λόγος).

ΔΠΘ: Υποστήριξη φοιτητών Erasmus που βρίσκονται στο εξωτερικό
Απρόβλεπτα εξελίσσεται η εμπειρία της κινητικότητας με το πρόγραμμα Erasmus+ για τους φοιτητές του ΔΠΘ λόγω της πανδημίας που προκλήθηκε από τον COVID-19. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης βρίσκεται δίπλα τους και τους υποστηρίξει όχι μόνο μέσω του Γραφείου Erasmus+ αλλά και μέσω της Δομής Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας (ΔΟΣΥΠ) που παρέχει συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του ΔΠΘ.
Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης: «Προστατεύουμε τον εαυτό μας και το κοινωνικό σύνολο»
«Οι πολίτες της Ξάνθης πρέπει να δείξουν αίσθημα ευθύνης μένοντας
σπίτι περιορίζοντας τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες, ώστε να περιορίσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων.» τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι «ο ιός κυκλοφορεί έξω από την πόρτα μας.»
Εργατικό Κέντρο Ξάνθης: Είναι επιβεβλημένη η λήψη μέτρων στους χώρους εργασίας
« Είναι επιβεβλημένη η λήψη μέτρων και στους χώρους εργασίας για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση του.» τονίζει το Εργατικό Κέντρο της Ξάνθης ζητώντας πλήρη προσήλωση στα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Κομοτηνή: Μέτρα προστασίας από το Δήμο

Φωτο αρχείου

Όλες τις παιδικές χαρές, που βρίσκονται στην επικράτειά του σφράγισε ο δήμος Κομοτηνής. Παράλληλα, συνεχίζει εντατικά τις απολυμάνσεις σε κτήρια ευθύνης του, καθώς και σε πλύσιμο και σε απολυμάνσεις των κάδων απορριμμάτων. Το Κέντρο Μέριμνας κι Αλληλεγγύης του Δήμου Κομοτηνής, μέσω των υπηρεσιών του «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς και η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής με τις δομές της, συνεχίζουν αδιάλειπτα να φροντίζουν για την κάλυψη όλων των αναγκών των αδύναμων και ευπαθών οικονομικά και κοινωνικά συμπολιτών μας.

Αρριανά: Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργεί ο δήμος
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργεί ο δήμος Αρριανών λόγω των αδειών ειδικού σκοπού που δίνονται λόγω του κορονοϊου. Η εξυπηρέτηση των δημοτών θα γίνεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Αρριανά: Διακόπτεται η λειτουργία εγκαταστάσεων άθλησης
Διακόπτεται η λειτουργία όλων παιδικών χαρών στα όρια του δήμου Αρριανών, καθώς και των λοιπών δημοτικών εγκαταστάσεων άθλησης και αναψυχής που βρίσκονται στην επικράτεια του Δήμου, όπως: γήπεδα ποδοσφαίρου, γήπεδα 5×5 και καλαθοσφαίρισης, πάρκα και χώροι αναψυχής, υπαίθρια όργανα άθλησης κ.α.

Αρριανά: Λαϊκές αγορές ξανά στο δήμο
Συνεχίζει η λειτουργία των Λαϊκών Αγορών Αράτου, Αρριανών και Φιλλύρας που λειτουργούν εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αρριανών. Επιτρέπεται η δραστηριοποίηση μόνο σε επαγγελματίες και παραγωγούς πωλητές υπαίθριου εμπορίου (Λαϊκών Αγορών) , οι οποίοι είναι νομίμως αδειοδοτημένοι να πωλούν προϊόντα πρωτογενούς τομέα και κατέχουν θέση στις Λαϊκές Αγορές του Δήμου Αρριανών. Και μόνο σε επαγγελματίες πωλητές υπαίθριου εμπορίου που πωλούν προϊόντα καθαριότητας και προσωπικής φροντίδας και κατέχουν θέση στις Λαϊκές Αγορές του Δήμου Αρριανών. Οι πωλητές μεταξύ τους θα έχουν κενό απόστασης οκτώ (8) μέτρων.
Ίασμος: Παροχή ψυχολογικής υποστήριξης προς τους πολίτες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη στους κατοίκους του Δήμου Ιάσμου και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα παρέχει η Ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας καθημερινά τηλεφωνικά ή κατ’οίκον. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 2534350127, από Δευτέρα- Παρασκευή κατά τις ώρες 08.00-13.30.
Ξάνθη: Δύο νέες τηλεφωνικές γραμμές στήριξης στο δήμο
Δύο νέες τηλεφωνικές γραμμές Βοήθειας και Πληροφόρησης των δημοτών του ενεργοποίησε ο δήμος Ξάνθης, προκειμένου όλοι να έχουν τη δυνατότητα, επίσημης- επιστημονικής, ενημέρωσης και υποστήριξης και πολύ περισσότερο, οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού: Στην τηλεφωνική γραμμή 2541084458 απαντούν: Ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός και νοσηλευτής. Και στην τηλεφωνική γραμμή 2541027670 απαντά: ιατρός, ειδικός παθολόγος Οι γραμμές θα λειτουργούν τις καθημερινές από τις 07:30 έως τις 15:00.
Αστυνομικό δελτίο
Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

Συνεχίζονται οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. Συνολικά από την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (145) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (150) άτομα. Οκτώ συλλήψεις σημειώθηκαν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Οι συλληφθέντες κατελήφθησαν να λειτουργούν χώρους για τους οποίους ισχύει το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Καιρός ΠΕΜΠΤΗ 19-03-2020
Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα