Κομοτηνή: 14-3-2019 Ειδήσεις

07:47 14/3/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Νέες εντάξεις έργων του Προγράμματος «ΦιλόΔημος»
Νέες εντάξεις έργων του Προγράμματος «ΦιλόΔημος» εγκρίθηκαν με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση. Οι νέες εντάξεις αφορούν έργα, μεταξύ άλλων, στους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας, της αποκατάστασης ΧΑΔΑ.

Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται για την ΔΕΥΑ Κομοτηνής η κατασκευή δικτύου Ομβρίων στον οικισμό Κικίδιου προϋπολογισμού 1.490.000. Επίσης, για

το Δήμο Κομοτηνής για τη βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις εγκρίθηκαν 868.000. Για την βελτίωση αγροτικής οδοποιίας του Δήμου Ιάσμου εγκρίθηκαν 635.000. Για έργα αντικατάστασης τμημάτων εσωτερικού δικτύου ύδρευσης οικισμών του Δήμου Τοπείρου εγκρίνεται το ποσό του ενός εκατομμυρίου 900.000 ευρώ και για επεμβάσεις βελτίωσης του αγροτικού οδικού δικτύου του Δήμου Αβδήρων 770.000 ευρώ.

Περιφέρεια
Κοινή δήλωση Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου – Αντιπεριφερειάρχη Έβρου και αναπληρωτή Περιφερειάρχη ΑΜΘ Δημήτρη Πέτροβιτς
Γραπτή κοινή δήλωση έδωσαν στην δημοσιότητα ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος και ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου και αναπληρωτής Περιφερειάρχης ΑΜΘ Δημήτρη Πέτροβιτς. « Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για μια ανοικτή, δυναμική και ανθρώπινη Περιφέρεια. Μία νέα Περιφέρεια η οποία θα μπορεί να απαντά θετικά στις προκλήσεις των καιρών και θα έχει ως γνώμονα την πραγματική ανάπτυξη. Μέχρι σήμερα συνεργαστήκαμε και καταφέραμε πολλά. Μαζί μπορούμε να συνεχίσουμε δημιουργικά και να καταφέρουμε περισσότερα. Η απόφασή μας αυτή σηματοδοτεί τη βούληση να προχωρήσουμε από κοινού δυναμικά και αποφασιστικά.» αναφέρεται στην ανακοίνωση η οποία καταλήγει ως εξής: «Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς αλλά και το σύνολο των υποψηφίων, παλαιότερων και νέων, της παράταξης αποτελούν την εγγύηση της μεγάλης νίκης μας στις επερχόμενες εκλογές».

Δηλώσεις Κ.Κατσιμίγα
«Να φροντίσουμε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής και κυρίως το κόστος της άρδευσης» δήλωσε ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επικεφαλής του συνδυασμού Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία, κ. Κώστας Κατσιμίγας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104.9 FM» του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. «Καθεμία από αυτές τις καλλιέργειες έχει τις ιδιαιτερότητές της, όσον αφορά το κόστος παραγωγής, τη διάθεση, την επάρκεια των προϊόντων για διάθεση», σημείωσε ο κ. Κατσιμίγας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να επαναπροσδιοριστούν αυτές οι παράμετροι και ειδικότερα «να φροντίσουμε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής και κυρίως το κόστος της άρδευσης». Εστιάζοντας σε αυτήν την προτεραιότητα, εξήγησε ότι «ένα πολύ μεγάλο ποσό το οποίο ξοδεύει ο παραγωγός, είναι για να ποτίσει». «Και μάλιστα, με τρόπους οι οποίοι δεν είναι δόκιμοι», προσέθεσε, διευκρινίζοντας ότι «δεν έχουμε κάνει απόλυτη εκμετάλλευση των επιφανειακών νερών και πολλοί ποτίζουν με άντληση, που εκτός από αυξημένο κόστος, προκαλεί και υφαλμύρωση του υδροφόρου ορίζοντα».

Πρωτογενής Τομέας
Συζήτηση στη Βουλή για την Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2020
«Η ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) πρέπει να παραμείνει μια ισχυρή κοινή πολιτική, εξασφαλίζοντας μια δίκαιη εισοδηματική στήριξη σε όλους τους ευρωπαίους αγρότες, αλλά έχοντας ασφαλή, υψηλής ποιότητας και σε προσιτές τιμές τρόφιμα, αντιμετωπίζοντας, παράλληλα, τις περιβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις.» Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, κατά τη διάρκεια της ενδελεχούς συζήτησης, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα για περίπου τρεις ώρες στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή και κινήθηκε γύρω από τα βασικά θέματα που απασχολούν αυτή την περίοδο τη διαμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της περιόδου 2021-2027 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Υπουργός ανέφερε, ότι λόγω των επικείμενων Ευρωεκλογών, η διαδικασία για την ψήφιση των νέων κανονισμών που θα διέπουν την ΚΑΠ θα καθυστερήσει, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η εφαρμογή της το 2022, μετά από μία μεταβατική περίοδο.

Εκδήλωση για την νέα ΚΑΠ στην Κομοτηνή
Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Μαρτίου στην Κομοτηνή σχετικά με τη νέα ΚΑΠ και με κεντρικό ομιλητή τον κ. Τάσο Χανιώτη, Διευθυντή Διεύθυνσης Στρατηγικής, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής στην Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής . Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι: «Η Νέα ΚΑΠ και οι προοπτικές για την Ροδόπη/ Βιώσιμη Ανάπτυξη-Στήριξη σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές». Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο δήμαρχος Αθηναίων. Θα συμμετάσχουν με σύντομες εισηγήσεις οι: Σινάν Αχμέτ εκ μέρους της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Έβρου- Ροδόπης, ο τ . πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, Νίκος Σκοπιανός, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας Ροδόπης, Ισμαήλ Μολλά Αλή Μεμέτ, η πρόεδρος του αγρο-τουριστικού συνεταιρισμού Τριγώνου Έβρου, Ζωή Φραγκούδη και ο διευθυντής πρωτογενούς τομέα της Αναπτυξιακής Ροδόπης, γεωπόνος Νίκος Καπούλας.

Βουλή
Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την άμεση πληρωμή της πρακτικής όλων των φοιτητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Την άμεση πληρωμή όλων των φοιτητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που πραγματοποίησαν την πρακτική τους αλλά κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι ζητά με ερώτησή της προς την Ευρ. Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος στην ερώτησή του αναφέρει: «Σύμφωνα με καταγγελίες, πολλοί φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που πραγματοποίησαν πρακτική άσκηση κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι, καθώς τα ποσά που προβλέπονται από το σχετικό ΕΣΠΑ, με κονδύλια και της ΕΕ (ΕΔΕΤ), δεν επαρκούν. Οι φοιτητές καλούνται να συναινέσουν στην απλήρωτη εργασία μέσω της πρακτικής άσκησης η οποία πολλές φορές είναι υποχρεωτική, ενώ οι εργοδότες απολαμβάνουν την τζάμπα εργασία χιλιάδων φοιτητών.»

Οικονομία
Ομοσπονδία Εμπορίου
Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΘΡΑΚΗΣ διοργανώνει Εκδήλωση Παρουσίασης της Ετήσιας Έκθεσης του Οικονομικού Περιβάλλοντος Θράκης 2018 το Σάββατο 23 Μαρτίου στο Ξενοδοχείο Grecotel Alexandroupolis .

Μητρόπολη
Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη
Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων στις δώδεκα το πρωί της Παρασκευής θα Χοροστατήσει κατά την ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου και της Α΄ Στάσεως των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ελευθερίου του Καταστήματος Κρατήσεως Κομοτηνής. Την Παρασκευή, στις πέντε το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα Χοροστατήσει κατά την ακολουθία του Μικρού Ἀποδείπνου καί της Α΄ Στάσεως των Χαιρετισμών πρός την Ὑπεραγία Θεοτόκο στην Ἱερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος.

Πανηγυρική θεία λειτουργία
Πανηγυρική Θεία Λειτουργία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Μαρτίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής υπό του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Θερμοπυλών κ. Ιωάννου λόγω της συμμετοχής του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής στην Συνοδική Θεία λειτουργία της Αθήνας. Της Θείας Λειτουργίας θα επακολουθήσει λιτάνευσης των ιερών εικόνων.

Πολιτισμός
Τους Σοφάδες Καρδίτσας και τον Τύρναβο Λάρισας επισκέφθηκαν οι Εβρίτες της Ροδόπης
Τους Σοφάδες Καρδίτσας και τον Τύρναβο Λάρισας επισκέφθηκαν οι Εβρίτες της Ροδόπης το τριήμερο της Αποκριάς 9, 10, & 11 Μαρτίου, συμμετέχοντας ενεργά και στα δύο μέρη της Θεσσαλίας που διοργανώνουν αποκριάτικες εκδηλώσεις. Ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Ροδόπης με 60μελή αποστολή βρέθηκε στους Σοφάδες Καρδίτσας ύστερα από πρόσκληση που απηύθυνε ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων για να συμμετέχει στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Σοφάδων. Το Σάββατο ο Σύλλογος συμμετείχε στο παραδοσιακό μέρος των εκδηλώσεων παρουσιάζοντας αντιπροσωπευτικούς χορούς και τραγούδια της Θράκης, ενώ την Κυριακή συμμετείχε ως «Red Εβρίτες» στην απογευματινή καρναβαλική παρέλαση των Σοφάδων. Την Καθ. Δευτέρα, κατά την επιστροφή της αποστολής, ο Σύλλογος Εβριτών βρέθηκε από το πρωί στον Τύρναβο, παρακολουθώντας από κοντά και συμμετέχοντας στο μοναδικό και ξεχωριστό παραδοσιακό έθιμο «Μπουρανί».

Βιβλιοπαρουσίαση
«Το λιμάνι των χαμένων γυναικών» το πρώτο μυθιστόρημα της Κομοτηναίας Νάγιας Δαλακούρα θα παρουσιαστεί το ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ στις 18:30 στο Ίδρυμα Ν. Παπανικολάου.

Αστυνομικό δελτίο

Συνελήφθη 17χρονος αλλοδαπός για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Συνελήφθη προχθές στον Ίασμο Ροδόπης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου, 17χρονος αλλοδαπός, διότι εντοπίστηκε να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης.

Σύλληψη 4 ημεδαπών για κλοπή και φθορά ξένης ιδιοκτησίας
Συνελήφθησαν προχθές στη Ξάνθη, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ, τέσσερις (4) ημεδαποί, ηλικίας 38, 33, 30 (άντρες) και 34 (γυναίκα) ετών, διότι εντοπίστηκαν να έχουν προκαλέσει φθορές στην περίφραξη αγροκτήματος και να αφαιρούν τούβλα από το εσωτερικό του. Τα αφαιρεθέντα τούβλα αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη τους.

Καιρός:
Νεφώσεις προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 . Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα