Κομοτηνή : ΕΡΤ Δελτίο ειδήσεων

15:32 27/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 27 Νοέμβρη 2018

Διαμελισμένα πτώματα στη σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Ροδόπης και Έβρου
Το μακάβριο θέαμα ανθρώπινων διαμελισμένων πτωμάτων πάνω στην σιδηροδρομική γραμμή, μεταξύ των νομών Ροδόπης και Έβρου, αντίκρυσαν σήμερα Αστυνομικοί και Πυροσβέστες, όπως και το ΕΚΑΒ, οι οποίοι εκλήθησαν να τα περισυλλέξουν.
Επρόκειτο για τρεις κατά πάσα πιθανότητα μη νόμιμους μετανάστες, οι οποίοι τραυματίστηκαν θανάσιμα από το χθεσινό δρομολόγιο Θεσ/νικης

Αλεξ-πολης και εντοπίστηκαν σήμερα από τον οδηγό του πρωϊνού δρομολογίου του τρένου, επειδή καθυστέρησε να φτάσει στον προορισμό του.

Πρωτογενής Τομέας
Εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά του κρέατος
Εντατικοποιούνται, εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, οι έλεγχοι στην αλυσίδα εμπορίας του κρέατος. Με την πλήρη εφαρμογή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία αφορά την ιχνηλασιμότητα και την επισήμανση του κρέατος από το σφαγείο μέχρι και τα σημεία λιανικής πώλησης, συνιστώνται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα κλιμάκια ελέγχου εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών (ΔΑΟΚ, ΕΦΕΤ και ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) για τη συμμόρφωση της αγοράς, σύμφωνα με τις διατάξεις.
Τα κλιμάκια είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ελέγχων στις επιχειρήσεις εμπορίας ζώων, τα σφαγεία, τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, τα κρεοπωλεία κ.λπ. για τη συμμόρφωση από μέρους τους με όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την σχετική προαναφερθείσα ΚΥΑ.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ
ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, σχέδιο τροποποίησης Κοινής Υπουργικής σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις καλλιέργειας των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis sativa L με περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη μέχρι 0,2%, για τη χορήγηση της βασικής ενίσχυσης, προκειμένου οι παραγωγοί βιομηχανικής κάνναβης να καταθέσουν τις προτάσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου καλλιέργειας της βιομηχανικής κάνναβης.
Το σχέδιο θα παραμείνει σε διαβούλευση μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 2018.

Πληρωμές 29 εκατ. ευρώ σε 7.000 δικαιούχους του προγράμματος Βιολογικής Κτηνοτροφίας
Ξεκίνησε χθες η διαδικασία πίστωσης των τραπεζικών λογαριασμών στους 7.001 δικαιούχους πανελλαδικά της Βιολογικής Κτηνοτροφίας του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 29 εκατ. ευρώ, ενώ η προκαταβολή αντιστοιχεί στο 75% του ποσού ενίσχυσης των δικαιούχων για την απώλεια εισοδήματος. Αξίζει να τονισθεί πως η προκαταβολή δίνεται έγκαιρα για το πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος και μάλιστα την ίδια χρονιά που δημοσιεύτηκε η προκήρυξη (20 Φεβρουαρίου 2018) και πραγματοποιήθηκαν οι εντάξεις των δικαιούχων (1 Ιουνίου 2018).
Κατά των αποτελεσμάτων της πληρωμής προκαταβολής οι παραγωγοί δύναται να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή, από την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 και εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών, δηλαδή έως και την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018, ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Δράσης με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.

Έτοιμος ο νέος χάρτης των μειονεκτικών περιοχών της χώρας μας
Ολοκληρώθηκε από τη χώρα μας η κανονιστικά προβλεπόμενη οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα και στέλνεται προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως είχε γίνει γνωστό, λήφθηκαν υπόψη οι θέσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης.
Η τελική μεθοδολογία οριοθέτησης είχε σαν αποτέλεσμα, οι εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως υποκείμενες σε φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα να παραμένουν στα ίδια επίπεδα με την υφιστάμενη οριοθέτηση.
Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ 2017, ο αριθμός των δικαιούχων Εξισωτικής Αποζημίωσης στις μειονεκτικές περιοχές με τη νέα οριοθέτηση θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.
Κατ’ επέκταση και οι πόροι που θα απαιτηθούν, αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια σημερινά επίπεδα, ή και ακόμη υψηλότερα, δεδομένου ότι οι δικαιούχοι των περιοχών που χάνουν το χαρακτηρισμό τους και δεν περιλαμβάνονται στη νέα οριοθέτηση θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μέρος της ενίσχυσης έως το 2020.
Κόμματα

Με τους προέδρους των κτηνοτροφικών συλλόγων Κομοτηνής και Σαπών, καθώς και με μέλη των συλλόγων αυτών, συναντήθηκε η πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βούλα Ελευθεριάδου.
Οι κτηνοτρόφοι της περιέγραψαν την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, τόσο όσον αφορά την συνεχώς μειούμενη τιμή του γάλακτος και κρέατος.
Επίσης της επισήμαναν την παντελή έλλειψ ελέγχου στα τελωνεία της χώρας, όσον αφορά τις εισαγωγές γάλακτος, καθώς και η μετέπειτα άγνωστη διαδρομή του, ως προς τον τρόπο διάθεσης του.
Οι Κτηνοτρόφοι πρόσθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την υπερφορολόγηση και τις τράπεζες.
Η κ Ελευθεριάδου ανέλυσε στους κτηνοτρόφους το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τον κλάδο τους και τους διαβεβαίωσε πως θα γίνουν όλες εκείνες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημα τους.

Επιχειρηματικότητα
Στρατηγικό σχέδιο δράσης ανάπτυξης από το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας της ΑΜ-Θ
Στην Χαρτογράφηση και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ΑΜ-Θ, μέσω ενεργειών ενός στρατηγικού σχεδίου δράσης που θα ξεκινήσει να υλοποιείται από τη νέα χρονιά, θα στρατευθεί το νέο όργανο του Περιφερειακού Συμβουλίου έρευνας και καινοτομίας της ΑΜ-Θ.
Αυτό τόνισε μιλώντας στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο πρόεδρος του οργάνου, Παντελής Μπότσαρης.
Όπως υπογράμμισε, στην έρευνα και την καινοτομία, παρουσιάζει υστέρηση η ΑΜ-Θ, ωστόσο από εδώ και πέρα ξεκινά μια εντατική δουλειά.
Στα κυριότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα ο κ. Μπότσαρης τοποθέτησε τον Αγρο-διατροφικό τομέα, τον Τουρισμό, τα ορυκτά και την Γεωθερμία.
Ξανά στο τιμόνι της ΟΕΕΘ ο Κων/ος Χατζημιχαήλ
Για δεύτερη θητεία εκλέχθηκε ως πρόεδρος ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Θράκης, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ.
Μιλώντας στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ ο κ. Χατζημιχαήλ, στάθηκε στις προσπάθειες ενημέρωσης που θα πρέπει να γίνουν προς την ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει τροποποίηση των πολιτικών που ασκούνται στην Ελλάδα, καθώς είναι μικρού μεγέθους και δεν μοιάζουν με τις επιχειρήσεις της Ευρώπης.
Επίσης ο κ. Χατζημιχαήλ πρόταξε την αξιοποίηση από πλευράς των επιχειρήσεων της σύγχρονης τεχνολογίας με το ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο αποτελεί μια τεράστια αγορά.
Κινήματα
Νέα προώθηση προϊόντων την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου στην Ξάνθη
Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης και Ομάδα Δράσης Ξάνθης Χωρίς Μεσάζοντες προχωρά σε νέα προώθηση προϊόντων το πρωί (09.00) της Κυριακής 9 Δεκεμβρίου, στον περιφραγμένο χώρο απέναντι από το 7ο δημοτικό σχολείο (δίπλα στο γήπεδο του Α.Ο.Ξ.). Παραγγελίες και στο τηλέφωνο 6949 208482 και στην ιστοσελίδα www.politesxanthis.gr

Αθλητισμός-Αυτοδιοίκηση
Ξεκινά το πρόγραμμα Άθληση για όλους στο Δήμο Κομοτηνής
Η ΔΚΕΠΠΑΚ ανακοινώνει την έναρξη του προγράμματος «Άθληση για όλους» για την περίοδο 2018-19.
Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν, ανάλογα με το τμήμα, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους γυμναστές.
Επίσης θα λειτουργήσει και ένα πρόγραμμα άθλησης για τους κρατούμενους στο Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής.

Πολιτισμός
Βιβλιοπαρουσίαση αύριο «Σκυλίσια ψυχή» Α. Κορτώ
Το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα Αύγουστου Κορτώ με τίτλο «Σκυλίσια Ψυχή» παρουσιάζουν αύριο Τετάρτη στις 19:30 στο υπόγειο της Λέσχης Κομοτηναίων, τα Βιβλιοχαρτοπωλεία «Βαφειάδης», σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Πατάκη».
Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα των έργων του.

24η ετήσια έκθεση εικαστικών από τον Αθηνίωνα
Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Ν Ροδόπης εγκαινιάζει την 24η ετήσια έκθεση εικαστικών των μελών του.
Η εκδήλωση των εγκαινίων θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο στις 20:οο΄στο χώρο της Δημοτικής Παπαδριελλείου Πινακοθήκης-Μέγαρο Στάλιου. Τα εγκαίνια θα διανθίσουν με τη φιλική καλλιτεχνική τους παρουσία το Ωδείο Κόψα, η ανοικτή λογοτεχνική ποιητική ομάδα Ν Ροδόπης, καθώς και η θεατρική ερασιτεχνική συντροφιά της Μαργαρίτας Μαργαριτοπούλου με θεατρικό κείμενο από την κωμωδία του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη»
Γενική συνέλευση και εκλογές στη Φ.Ε.Ξ.
Το διοικητικό συμβούλιο της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης καλεί τα μέλη του συλλόγου σε γενική συνέλευση και εκλογές την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου τις ώρες 10.00-14.00 στο Σπίτι Πολιτισμού.
Σε περίπτωση μη απαρτίας η συνέλευση και οι εκλογές θα γίνουν την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, τις ίδιες ώρες και στον ίδιο τόπο. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι:
1.Απολογισμός δράσεων
2.Οικονομικό – απολογισμός
3.Εκλογές ανάδειξης νέου διοικητικού συμβουλίου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα