«Η λογοτεχνία στη Λάρισα χτες και σήμερα»

14:58 27/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στo πλαίσιo του ευρωπαϊκού προγράμματος κυκλικής διαμονής «Το καταφύγιο του Οδυσσέα», το λογοτεχνικό περιοδικό Θράκα σε συνεργασία με την Aντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του δήμου Λαρισαίων, διοργανώνουν την εκδήλωση «Η λογοτεχνία στη Λάρισα χτες και σήμερα», την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου στις 8:30 μμ, στο αμφιθέατρο στο Μύλο του Παππά (κεντρικό κτήριο – 20ς όροφος).

Ομιλητές: Θάνος Γώγος, ποιητής, εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού θράκα,Κώστας Λάνταβος, ποιητής, μεταφραστής, Θωμάς Ψύρρας, συγγραφέας,

φιλόλογος.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με τον Θωμά Ψύρρα με θέμα «Η λογοτεχνία της Λάρισας από το 1800 μέχρι το 1974». Θα παρουσιαστούν οι Τούρκοι Λαρισαίοι ποιητές του 19ου αιώνα, οι Έλληνες Λαρισαίοι που εντάσσονται στο κλίμα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, οι πνευματικές προσπάθειες των Λαρισαίων την εποχή της προσάρτησης (1881) και οι κινήσεις που γίνονταν σ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα έως το 1974 και αφορούν πρόσωπα, έργα, περιοδικά και γενικά στοιχεία της πορείας που διαμορφώνουν σταδιακά το πνευματικό πρόσωπο της πόλης.

Στη συνέχεια, ο ποιητής Κώστας Λάνταβος θα μιλήσει για το ξεκίνημα του λογοτεχνικού περιοδικού Γραφή (1989), την πορεία του αλλά και το τέλος αυτού του σημαντικού πολιτιστικού κεφαλαίου για την πόλη μας.

Τέλος, ο Θάνος Γώγος, θα παρουσιάσει περιεκτικά το έργο και τις δράσεις της Θράκας, τους στόχους της για το άμεσο μέλλον καθώς και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα κυκλικών λογοτεχνικών διαμονών «Το καταφύγιο του Οδυσσέα» (Ulysses Project, Λάρισα, Λουμπιάνα, Μιλιέτ). Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα