Κέρκυρα: Κοινό μέτωπο των νοσοκομειακών γιατρών κατά του οργανωγράμματος που προωθεί η 6η ΥΠΕ

11:37 21/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (ΕΓΕΣΥΚ) και η ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, σε κοινή γενική συνέλευση τις 10/11/2016, με θέμα συζήτησης το νέο οργανόγραμμα του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, αποφάσισαν ομόφωνα τα εξής:

«Oι προτάσεις των αρμόδιων Υγειονομικών αρχών, όπως μας έχουν κοινοποιηθεί, προβλέπουν μειώσεις προσωπικού σε βασικές ειδικότητες (παθολογία, γενική χειρουργική, παιδιατρική και άλλες), δεν προβλέπουν νέες ειδικότητες που θα έλυναν χρόνια

και διαρκή προβλήματα του νοσοκομείου (πχ αγγειοχειρουργός, θωρακοχειρουργός) και δεν λαμβάνουν οποιαδήποτε μέριμνα ώστε σε κάποιους έστω τομείς της δημόσιας υγείας να επιτευχθεί στο μέλλον ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας.
Με γνώμονα το γεγονός πως το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας καλύπτει ως μοναδικό νοσοκομείο έναν πολυπληθή νομό, σε απομακρυσμένη νησιωτική περιοχή, της οποίας ο πληθυσμός υπερδιπλασιάζεται την τουριστική περίοδο, και καθώς γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες και τις ελλείψεις του, πεποίθησή μας είναι πως το νέο οργανόγραμμα του νοσοκομείου θα πρέπει:
1. Nα εξασφαλίζει την πλήρη και ομαλή λειτουργία των υφιστάμενων κλινικών και τμημάτων εκ των οποίων κάποια σήμερα υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού (πχ κλειστές χειρουργικές αίθουσες).
2. Να προβλέψει την δημιουργία και στελέχωση νέων τμημάτων και ιατρικών ειδικοτήτων , ώστε οι κάτοικοι του νησιού να μην αναγκάζονται να μετακινούνται στα Ιωάννινα ή αλλού για να εξυπηρετηθούν. Μεγάλη σημασία για τη δημόσια υγεία επίσης έχει η λειτουργία των κλειστών έως σήμερα ειδικών μονάδων όπως μονάδα εμφραγμάτων, μονάδα νεογνών, αναισθησιολογική ανάνηψη, μαιευτήριο.
3. Να αποτελέσει το εφαλτήριο-οδικό χάρτη για καλύτερη δημόσια υγεία στο μέλλον.
4. Με βάση τα ανωτέρω προτείνουμε 153 θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού από τις 132 του υπάρχοντος προσχεδίου του Οργανογράμματος, βασιζόμενοι αφενός στην κάλυψη των βασικών αναγκών της υγείας στην περιοχή μας και αφετέρου στην αρχή ισονομίας και ισοπολιτείας όσον αφορά τον οδικό χάρτη της Δημόσιας Υγείας στη Νησιωτική Ελλάδα.
Απαιτείται η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών του νησιού, Βουλευτές, Περιφέρεια (στα πλαίσια αυτά έγινε συνάντηση με την βουλευτή του νησιού κα Βάκη), ώστε να ασκήσουν με την σειρά τους συνεχή πίεση και να διεκδικήσουν από την κεντρική πολιτική εξουσία, πράγμα που οι αντίστοιχες περιφερικές αρχές άλλων περιοχών της χώρας φαίνεται να τα καταφέρνουν σαφώς καλύτερα, διαχρονικά, από τα έως σήμερα αποτελέσματα στον τομέα Υγείας στο νησί.
Τονίζουμε την ανάγκη άμεσης αγοράς νέου Αξονικού Τομογράφου 16 τομών από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του Νοσοκομείου- το θέμα επικαιροποιείται με την νέα βλάβη του Αξονικού Τομογράφου από 17/11-, καθώς και την ανάγκη έναρξης λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Δομής Υγείας στην Πόλη της Κέρκυρας που θα αποσυμφορήσει κατά πολύ το Νοσοκομείο.
Επισημαίνουμε δε πως το Οργανόγραμμα παραμένει κενό γράμμα αν η Πολιτεία δεν προβεί άμεσα σε προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού και έγκριση επαρκών κονδυλίων για τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου».

Keywords
Τυχαία Θέματα