Kαλαμάτα: Το κυβερνητικό κλιμάκιο για «Περιμετρικό», συμβάσεις και υποδομές

10:09 21/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Δυστυχώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισαν όλες οι παραχωρήσεις να έχουν συμβάσεις που δεν ήταν υπέρ του δημόσιου συμφέροντος και υπέρ του πολίτη» τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης κατά την παράδοση του τμήματος του «Περιμετρικού» της Καλαμάτας.

Απαντώντας και στον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά (ο οποίος, πριν λίγες μέρες είχε πει πως η σημερινή κυβέρνηση επί ενάμιση χρόνο δεν είχε κάνει τίποτα για τον «Περιμετρικό»), ανέφερε πως «η σύμβαση που βρήκαμε δεν

εξυπηρετούσε τους πολίτες και το δημόσιο συμφέρον και καλό θα ήταν ο κ.Σαμαράς να κάνει την αυτοκριτική του συνολικά για την παράταξή του, για την κυβέρνησή του και για τις εξελίξεις που είχαμε στα έργα, κυρίως για το ότι μετά από δέκα χρόνια δεν είχαν ολοκληρωθεί ούτε οι απαλλοτριώσεις ούτε οι απαιτούμενες εργασίες για αδειοδοτήσεις, ούτε οι περιβαλλοντικές μελέτες».
Ο κ.Σπίρτζης έκανε για μια ακόμα φορά λόγο στις αρχικές συμβάσεις παραχώρησης με υπουργό τότε τον κ. Σουφλιά και τα διόδια που θεσμοθέτησε και για τα οποία δεσμεύτηκε η κυβέρνηση της ΝΔ και τόνισε πως «η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε σε σκληρή διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους και πλέον αισθάνεται δικαιωμένη διότι οι αυτοκινητόδρομοι προχωρούν και τώρα, πρόσθεσε, «συνεχίζουμε για να προχωρήσουμε τα αναλογικά διόδια σε όλους τους αυτοκινητόδρομους όπως έχουμε συμφωνήσει για την επόμενη χρονιά και για να ολοκληρώσουμε τις υποδομές της χώρας».

Επίσης ο υπουργός σημείωσε πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις έδωσαν υποσχέσεις για τους δρόμους Καλαμάτας-Ριζόμυλου-Πύλου-Μεθώνης και Καλού Νερού-Τσακώνας ενώ για τα έργα αυτά δεν υπήρχαν χρήματα, για το δεύτερο μάλιστα δεν υπήρχαν ούτε μελέτες. «Υπήρχε η λογική και η τακτική του …καλοχαιρέτα, του παλαιοκομματισμού…», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης, τονίζοντας για το μεν δρόμο Καλαμάτας-Ριζόμυλου ότι είχε εκπονηθεί μια μελέτη που προέβλεπε ένα «φαραωνικό έργο», όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, με υπερβολικές διατομές. Η μελέτη που γίνεται τώρα, από τον Μορέα, θα προβλέπει τμήματα με νέα χάραξη αλλά και τμήματα που θα ακολουθούν τον υφιστάμενο δρόμο «που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και θα γλιτώσουμε εκατομμύρια ευρώ και από απαλλοτριώσεις και από πρόδρομες εργασίες.

Σε άναλογο μήκος κύματος κινήθηκαν και δηλώσεις του μεσσήνιου αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος σημείωσε από την πλευρά του ότι «όσα έγιναν στο παρελθόν με τις συμβάσεις παραχώρησης, από τις οποίες και τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου ζημιώθηκαν και τα έργα δεν προχώρησαν, πρέπει να αποτελέσουν ένα μάθημα για το πώς θα πάμε παρακάτω» τονίζοντας ότι «για την υλοποίηση τέτοιων έργων δεν μπορούμε να πηγαίνουμε με λογικές υποσχέσεων, ταξίματος, λογικές που δεν βάζουν μπροστά την ανάγκη ενός συνολικού σχεδιασμού». Ανέφερε λοιπόν, σε ό,τι αφορά το Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη και το Καλό Νερό-Τσακώνα, ότι όταν ο Μορέας εκπληρώσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις και «ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των μελετών που ήδη ολοκληρώνονται και τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, θα μπορέσουμε μετά πλέον με όρους πραγματικούς, όχι με όρους υποσχέσεων, να διερευνήσουμε τις δυνατότητες χρηματοδότησης. Είμαστε σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων άλλους φορείς χρηματοπιστωτικούς του εξωτερικού και για μια σειρά από άλλα έργα αλλά -΄ππως διευκρίνισε «δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να προχωρήσουμε σε σοβαρές συζητήσεις και να ολοκληρώσουμε διαδικασίες δανειοδότησης εφόσον δεν έχουμε πλήρη μελετητική ωριμότητα αυτών των έργων και ως προς το χρόνο υλοποίησης και ως προς τα κοστολόγιά τους».

Μετά τον περιμετρικό της Καλαμάτας το κυβερνητικό κλιμάκιο, μέσω του νέου δρόμου, έφθασε στην είσοδο της Θουρίας, όπου έχουν ξεκινήσει αντιπλημμυρικά έργα.
Σύμφωνα με τον κ.Σπίρτζη, αν αυτό το έργο είχε υλοποιηθεί εγκαίρως από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δε θα είχαμε τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, στις φτωχογειτονιές της Καλαμάτας.
Στη συνέχεια ο υπουργός ανέφερε ότι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είχαν φροντίσει να γίνουν αυτά τα έργα και να υπάρχει ένας σοβαρός σχεδιασμός, ενώ κλείνοντας το θέμα της αντιπλημμυρικής θωράκισης, επανέλαβε ότι θα χρηματοδοτηθούν άλλα δύο έργα , που έχουν ζητήσει οι Δήμοι Καλαμάτας και Μεσσήνης.

Τελευταίος σταθμός για το κυβερνητικό κλιμάκιο ήταν το νέο Δημαρχείο Καλαμάτας, όπου και πραγματοποιήθηκε κλειστή σύσκεψη, με τους τρεις υπουργούς να ενημερώνονται από τον Παναγιώτη Νίκα, καθώς και αρμόδιους αντιδημάρχους, για επί μέρους θέματα που απασχολούν την πόλη.
Από την πλευρά του, ο κ. Νίκας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το γεγονός ότι παραδόθηκε το μεγαλύτερο τμήμα του Περιμετρικού, ένα έργο για το οποίο, όπως είπε, «δούλεψαν αλλεπάλληλες κυβερνήσεις, όμως στα τελευταία δύο χρόνια επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες και έτσι φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα». Ο δήμαρχος Καλαμάτας ανέφερε επίσης πως «περνάμε δύσκολα ως λαός και τέτοια έργα μας γεμίζουν αισιοδοξία» και επιπροσθέτως ευχαρίστησε και για το οτι αυτή τη στιγμή στην πόλη εκτελείται ένα μεγάλο αντιπλημμυρικά έργο, που θα συνεχιστεί σε δύο ακόμα τμήματα. Στη συνέχεια ενημέρωσε τους υπουργούς για προβλήματα που αφορούν την πόλη και οφείλονται στην εκτός σχεδίου ανάπτυξη, στην καταπάτηση ρεμάτων, «κινήσεις με απληστία και έτσι είχαμε τα πρόσφατα αποτελέσματα» όπως σχολίασε.
Ο κ. Σπίρτζης με τη σειρά του τόνισε ότι η Μεσσηνία και η Πελοπόννησος έχουν πραγματικά πάρα πολλές ευκαιρίες να βοηθήσουν τη χώρα αποκτώντας παραγωγική δομή: «Να βγούμε από τη μιζέρια των υπηρεσιών και να περάσουμε σε εποχές της παραγωγής. Αρκεί να συμπληρωθούν οι κοινωνικές υποδομές και οι υποδομές που απαξιώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Γι’ αυτό και δίνεται έμφαση στην ωρίμανση του έργου του λιμανιού στο master plan, στους οδικούς άξονες, στο σιδηρόδρομο που είχε σταματήσει, στην οδοποιία την τοπική μέσα στη Μεσσηνία».

Keywords
Τυχαία Θέματα