Καβάλα: «Μεγάλοι Ζωγράφοι» στη 12η αποκριάτικη «Αλφαβητοπαρέλαση»

13:26 9/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες όλων των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Καβάλας για τη μεγαλύτερη αποκριάτικη παρέλαση παιδιών και γονιών που διοργανώνεται τα τελευταία 12 χρόνια στο κέντρο της Καβάλας, μέσα σε ξέφρενους ρυθμούς, μουσική, φωνές, παιδικά γέλια και πολλές εκπλήξεις.

Η «Αλφαβητοπαρέλαση», που ξεκίνησε δειλά από μια ομάδα δασκάλων και μελών του εικαστικού συλλόγου «ArtAttack», σήμερα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αποκριάτικες μαθητικές γιορτές σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής

Μακεδονίας και Θράκης.

Μια μεγάλη αποκριάτικη γιορτή για την οποία όλα τα σχολεία προετοιμάζονται επί μήνες, προκειμένου να ράψουν τις στολές τους και να κατασκευάσουν μικρά και μεγαλύτερα άρματα.

Σήμερα, 12 χρόνια μετά τον αρχικό σχεδιασμό της, η «Αλφαβητοπαρέλαση» έγινε ένας σημαντικός πολιτιστικός θεσμός για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Δημιουργήθηκε ένας οργανωτικός πυρήνας ανθρώπων που εργάζονται συστηματικά για πολλούς μήνες προετοιμάζοντας τη μεγάλη αυτή γιορτή. Στην οργανωτική επιτροπή συμμετέχουν:

ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων κιο Σύλλογος Εικαστικών Τεχνών «ArtAttack»

Σημαντική είναι, εξάλλου, και η συμβολή του Δήμου Καβάλας.

Παιδιά και γονείς δίνουν και φέτος ραντεβού το μεσημέρι της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου 2017 για την παρέλαση, που φέτος έχει ως θέμα τους μεγάλους ζωγράφους και προκάλεσε δημιουργικό «πυρετό» με την προετοιμασία των στολών, αφού όλες βασίστηκαν σε έργα μεγάλων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών

Κάθε χρόνο πολλές από τις στολές που κατασκευάζονται τόσο για τα μικρά παιδιά όσο και για τους γονείς που συμμετέχουν ως συνοδοί είναι όλες χειροποίητες και το κόστος είναι 3-15 ευρώ. Σημαντική είναι η συμβολή των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων κάθε δημοτικού σχολείου που διαθέτει χρόνο για την κατασκευή όχι μόνο των παιδικών αποκριάτικων στολών, αλλά και αρκετών αρμάτων με πολύ γούστο και φαντασία.

Περισσότεροι από 2.000 μαθητές και γονείς από 30 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία των δήμων Καβάλας και Θάσου θα συμμετάσχουν φέτος στη μεγάλη μαθητική καρναβαλική γιορτή, που θα ξεκινήσει με μια μεγάλη παρέλαση στον κεντρικότερο εμπορικό δρόμο της πόλης και θα καταλήξει στην πλατεία Ελευθερία σ’ ένα πάρτι γεμάτο μουσική και χορό στην όπου θα δοθούν αναμνηστικοί έπαινοι σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα