Κάστρο Μυτιλήνης: εντοπίστηκε τμήμα του τείχους του 5ου αι. και λουτρό που χρηματοδότησε ο Μπαρμπαρόσα

15:05 28/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Τρία έργα σε εξέλιξη βρίσκονται στο κάστρο Μυτιλήνης σε ένα απ΄τα μεγαλύτερα της Μεσογείου και οι εργασίες φέρνουν στο φως νέα ευρήματα και νέα στοιχεία για την ιστορία του.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε από φιλολογικά κυρίως κείμενα ότι η παλαιότερη φάση κατασκευής του μνημείου ανάγεται στον 6ο αιώνα, τώρα όμως υπάρχουν και ανασκαφικά στοιχεία. Στην τομή βάθους πέντε μέτρων για τις

εργασίες αποκατάστασης τμήματος του τείχους , βρέθηκε τμήμα της πρότερης κατασκευής του κλασσικού τείχους του  5ου αιώνα και πάνω από αυτό βρέθηκε για πρώτη φορά μεσαιωνική βυζαντινή οχύρωση του 14ου αιώνα που σχετίζεται με τη δυναστεία των Γατελούζων, όπως δήλωσε στην κάμερα της ΕΡΤ ο προϊστάμενος της εφορίας αρχαιοτήτων Παύλος Τριανταφυλλίδης.

Επίσης στην είσοδο του κάτω κάστρου δίπλα από το οθωμανικό λουτρό του 18ου αιώνα εντοπίστηκε και ήρθε στο φως ένα λουτρό του 16ου αιώνα που μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχαιολόγοι,  έγινε με τη χορηγία του ανελέητου κουρσάρου του Αιγαίου Μπαρμπαρόσα, που ως γνωστόν γεννήθηκε στη Λέσβο .

Στην πίσω πλευρά των τειχών , στις αποθήκες Σαπλιτζά , από την είσοδο της θάλασσας θα δημιουργηθεί ένα πολυμορφικό μεταλλικό κτίριο σαν χώρος εκδηλώσεων 250 ατόμων ενώ σε ειδικές προθήκες θα εκτεθούν όλα τα ανασκαφικά ευρήματα που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών στο κάστρο.

 

Ο προϊστάμενος της εφορίας αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλος Τριανταφυλλίδης μίλησε στην ΕΡΤ Αιγαίου για τα νέα ευρήματα

 

Τα νέα ευρήματα του κάστρου Μυτιλήνης


 

 

 

 

 

 

 

 

The post Κάστρο Μυτιλήνης: εντοπίστηκε τμήμα του τείχους του 5ου αι. και λουτρό που χρηματοδότησε ο Μπαρμπαρόσα appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα