Στη Βουλή το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο-Δεν κάνουμε σκόντο για το περιβάλλον τονίζει ο υπουργός

13:47 28/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Συζητείται σήμερα και αύριο στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο. Με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τις περιβαλλοντικές και οικοδομικές άδειες, τις ΑΠΕ και τις περιοχές Natura καθώς επίσης και για τους δασικούς χάρτες. Να σημειωθεί ότι με το νομοσχέδιο καθιερώνεται ενιαίο τέλος για όλες τις πλαστικές σακούλες ανεξαρτήτου πάχους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος το νομοσχέδιο αποτελεί εργαλείο πράσινης ανάπτυξης που

θα καταστήσει τη χώρα μας πρότυπο στην Ε.Ε.

Το νομοσχέδιο προκαλεί τις εντονότατες αντιδράσεις περιβαλλοντικών φορέων αλλά και κομμάτων με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητεί την απόσυρσή του, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με φωτογραφικές διατάξεις, ειδικές ρυθμίσεις και εξυπηρετήσεις.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη 4 και 5 Μαΐου.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης σε συνεντεύξεις του, υπογράμμισε πως «εμείς σκόντο δεν κάνουμε για το περιβάλλον! Όλοι έχουμε ευαισθησία για τα παιδιά μας και για το μέλλον της χώρας, από την άποψη της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος. Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το περιβάλλον είναι ο πλούτος της χώρας μας, επιδιώκουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη, την πράσινη ανάπτυξη. Και άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτό το νομοσχέδιο προβλέπουμε μέτρα που είναι σκληρά για κάποιους, αλλά πάντως φιλοπεριβαλλοντικά.

Είμαστε,είπε, η ίδια κυβέρνηση που παίρνει αυτά τα μέτρα και αποφάσισε -το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω του ΚΑΣ- να γκρεμίσει δύο ορόφους σε αυτό το πολύ ψηλό ξενοδοχείο κοντά στην Ακρόπολη και εμείς -σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ- θα φέρουμε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος τις επόμενες ημέρες που θα το στείλουμε στο ΣτΕ και θα ορίσουμε ύψη για την ανοικοδόμηση κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη πολύ χαμηλότερα από αυτά που προβλέπει ο οικοδομικός κανονισμός. Γιατί έχουμε περιβαλλοντική ευαισθησία, μένοντας παράλληλα μακριά από ακρότητες και ιδεοληψίες».

Ο υπουργός σημείωσε ότι η συζήτηση για πολλές πτυχές του νομοσχεδίου έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο ενώ για πρώτη φορά οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούνται κάθε δίμηνο για διάλογο στο υπουργείο.

Είπε  ακόμη ότι με το σημερινό καθεστώς των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων «καταστήσαμε την Ελλάδα χώρα του «ου μπλέξεις», διώχνουμε τις επενδύσεις και στέλνουμε τα παιδιά μας στο εξωτερικό» και καταλήγοντας επισήμανε:

«Υπήρχαν κάποιες υπηρεσίες οι οποίες απλώς δεν απαντούσαν. Εμένα δεν με πειράζει αν μια υπηρεσία έρθει και πει τεκμηριωμένα όχι. Λέει όχι γιατί πιστεύει ότι θίγεται το περιβάλλον, τελείωσε.  Είναι κάτι το οποίο το σέβομαι. Αυτό που δεν μπορώ να δεχτώ είναι να μην υπάρχει καμία απάντηση. Και να τρενάρει το θέμα για 6 με 8 χρόνια» κατέληξε ο υπουργός.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα