Καλαμάτα: Γιορτή για την εθελοντική αιμοδοσία (Ηχητικό)

21:05 3/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η χώρα μας έχει επιλεγεί φέτος να φιλοξενήσει τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη, που έχει καθιερωθεί η 14η Ιουνίου και η Καλαμάτα είναι μια από τις 12 συνολικά πόλεις που έχουν επιλεγεί να διοργανώσουν εκδηλώσεις το τριήμερο από 27 έως και 29 Απριλίου 2018. Οι άλλες πόλεις είναι οι: Ηράκλειο, Ρόδος,

Μυτιλήνη, Κέρκυρα, Πάτρα, Λάρισα, Κοζάνη, Αγρίνιο, Αλεξανδρούπολη, Γιάννενα και Θεσσαλονίκη. Την ημέρα αυτή τιμάται, διεθνώς, ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προσφέροντας χωρίς ανταμοιβή λίγο από το χρόνο του και λίγο από το αίμα του.

Στην Καλαμάτα οι εκδηλώσεις εορτασμού περιλαμβάνουν σκυταλοδρομία αγάπης με την συμμετοχή Ολυμπιονικών, αθλητών, εθελοντών και παιδιών, καθώς και πλήθος άλλων εκδηλώσεων, οι οποίες μπορούν να αναδείξουν τα τοπικά χαρακτηριστικά της πόλης μας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Μονάδας Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας «η ανάληψη αυτής της διοργάνωσης παρέχει μια μεγάλη ευκαιρία να αναδειχθεί διεθνώς η εθελοντική αιμοδοσία ως κομμάτι της κουλτούρας και του πολιτισμού της Ελλάδας. Επιπλέον, μπορεί με τον τρόπο αυτό να διαδοθεί το μήνυμα ότι η απάντησή μας σε μια περίοδο κρίσης μπορεί να είναι η αλληλεγγύη, ο αλτρουισμός και η προσφορά στον συνάνθρωπο.

Στόχος της διοργάνωσης εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια όλου του έτους, οι οποίες θα κορυφωθούν στις 12-14 Ιουνίου 2018, είναι:

η προσέλκυση νέων εθελοντών αιμοδοτώνη ενθάρρυνση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων να γίνουν τακτικοί μη αμειβόμενοι εθελοντές αιμοδότεςη μετάγγιση στη νέα γενιά αιμοδοτών της ιδέας της μη αμειβόμενης εθελοντικής αιμοδοσίαςη διεθνής προβολή της ιστορίας, του πολιτισμού και της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς της χώρας μας»

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), αρμόδιος φορέας για την προσέλκυση και διατήρηση εθελοντών αιμοδοτών και την εξασφάλιση επαρκών εθνικών αποθεμάτων αίματος, το οποίο διοργανώνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας ανοιχτή καμπάνια με διάφορες δράσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η διοργάνωση εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια όλου του έτους, που θα κορυφωθούν στις 12-14 Ιούνη 2018, έχει σαν στόχο να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες, να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες και να μεταγγίσει στη νέα γενιά αιμοδοτών την Ιδέα της μη αμειβόμενης Εθελοντικής Αιμοδοσίας».

Ακόμα σημειώνεται ότι «η χώρα μας, παρά την οικονομική κρίση που βιώνει, έχει σταθερή αύξηση του αριθμού εθελοντών αιμοδοτών και είναι σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) η πρώτη χώρα διεθνώς σε αριθμό αιμοδοτών ανά πληθυσμό, παρότι συμπεριλαμβάνεται ακόμα σημαντικός αριθμός δοτών αντικατάστασης (συγγενικό περιβάλλον ασθενών)».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ 2018

1η ημέρα δράσεων – Παρασκευή, 27/04/2018

10 π.μ. – 1 μ.μ. Κεντρική πλατεία Καλαμάτας:

Ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπήΔράσεις για παιδιά Ενημέρωση κοινούδιανομή εντύπων

7 μ.μ. – 8 μ.μ. Αμφιθέατρο Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας «Θόδωρος Αγγελόπουλος» Παράσταση με Καραγκιόζη

8 μ.μ. – 10 μ.μ. Προβολές από την Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

2η ημέρα δράσεων – Σάββατο, 28/04/2018

10 π.μ. – 1 μ.μ. Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας:Περίπτερο ενημέρωσης δίπλα στις δράσεις των δρομέων (παραμένει και το απόγευμα)

10 π.μ. – 1 μ.μ. & 8 μ.μ. – 10 μ.μ. Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας (χώρος σιντριβανιού: Έκθεση με ζωγραφιές από σχολεία και Προβολή βίντεο υλικού με μηνύματα για την αιμοδοσία (()

8 μ.μ. – 10 μ.μ. Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας Αίθουσα «Ν. Πολίτης»

Επίσημη έναρξη εκδηλώσεων,Χαιρετισμοί επισήμων,Ομιλίες,Καλλιτεχνικές ομάδες: Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης – Χορωδία, Λύκειο Ελληνίδων.

3η ημέρα δράσεων – Κυριακή, 29/04/2018

10 π.μ. – 12 μ. Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας:

Τα παιδιά προετοιμάζουν την υποδοχή της σκυταλοδρομίαςΚεράσματα από συλλόγους κυριών

12 μ. Πλατεία Αγ. Αποστόλων: Έναρξη σκυταλοδρομίας

Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας 12:30 μ.μ. – 1:30 μ.μ.

Η σκυταλοδρομία συναντάει τα παιδιάΛήξη δράσεων εορτασμού

Οι νοσηλεύτριες Έλενα Χρονοπούλου και Ιωάννα Μπούκη μίλησαν στην ΕΡΤ Καλαμάτας για τις εκδηλώσεις, αλλά και για την πορεία της αιμοδοσίας στη Μεσσηνία.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα