ΙΣ Ροδόπης: «Όχι επανένωση οικογένειας – για ανάσα στο ΕΣΥ»

11:31 17/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Απομόνωση και όχι συνωστισμό, όχι επανένωση οικογενειών και επισκέψεις εγγονιών σε παππούδες και γιαγιάδες, κοινωνική αποστασιοποίηση παντού. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Κώστας Χαριτόπουλος, γιατρός πνευμονολόγος, εξήγησε πως με την κοινωνική αποστασιοποίηση θα γίνει εφικτό να δοθούν ανάσες στα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής -τα οποία πιέζονται ασφυκτικά.

Απαντώντας

στην ερώτηση τι άλλα μέτρα περιμένουμε στη Ροδόπη, δοθέντος ότι είναι η 11η «κόκκινη» περιοχή, τόνισε πως θα μειωθεί η ροή κυκλοφορίας σε αυτό το ήπιο δεύτερο απαγορευτικό. Θα αυξηθεί, ωστόσο, η τηλεργασία.

«Η Ροδόπη τον τελευταίο μήνα βρίσκεται σταθερά ψηλά στις θετικές διαγνώσεις κορονοϊού. Τα μέτρα του απαγορευτικού δεν απέδωσαν. Ας γίνει συνείδηση στον καθένα πως θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν να είναι φορέας και να τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας. Αρκεί να σας πω πως ένας φορέας μεταδίδει τον ιό, 24 ώρες πριν ο ίδιος εκδηλώσει συμπτώματα, τόσο ύπουλος είναι», είπε ο κ. Χαριτόπουλος.

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, ανέφερε ότι «όταν μιλάμε για εμβολιαστική κάλυψη, θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού της χώρας για να ισχύσει. Δεν ξέρω, ωστόσο, να σας πω για πόσο χρονικό διάστημα καλύπτει». Ενώ για τους πολίτες που αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα το εμβόλιο λέει ότι, «οι κατηγορίες που δε θα πρέπει να το κάνουν είναι όσοι έχουν νοσήσει από κορονοϊό, όσοι παρουσιάζουν αλλεργίες στην ουσία του εμβολίου, παιδιά κάτω από 16 ετών και 20χρονοι νέοι.
Σχετικά με τα φάρμακα ο κ. Χαριτόπουλος εξήγησε τη διαφορά μεγέθους ανάμεσα στο εμβόλιο και στα μονοκλωνικά αντισώματα. «Τα εμβόλια δοκιμάστηκαν σε εθελοντές υγιείς πάνω από 150.000, ενώ τα φάρμακα δόθηκαν σε περίπου 1.000 άτομα που νόσησαν. Τα φάρμακα στοχεύουν στη μη εξέλιξη της νόσου από ήπια σε σοβαρή κατάσταση, εκεί που στη γενικευμένη πολυπαραγοντική αντίδραση του οργανισμού -πνευμονία κ.α.- χάνεται ο έλεγχος. Τα φάρμακα δεν έχουν ακόμα την έγκριση από την ΕΕ -EMA, απλά έχουν την επείγουσα έγκριση από την Αμερική -FDA. Μόλις λάβουν την έγκριση θα κυκλοφορήσουν και στην Ελλάδα. Αλλά μέχρι τότε κοινωνική αποστασιοποίηση», υποστήριξε καταλήγοντας ο κ. Χαριτόπουλος.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα