Ξάνθη: Αυτοψία σε ετοιμόρροπα κτήρια από τον γ. γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος

10:21 17/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

O γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, βρέθηκε στην Ξάνθη και επισκέφθηκε δύο διατηρητέα κτίσματα στην παλιά πόλη της Ξάνθης.

Ο κ. Μπακογιάννης σε δηλώσεις του μετά το πέρας των αυτοψιών δήλωσε πως το υπουργείο θα αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των ετοιμόρροπων κτηρίων, και πως έχει ήδη θεσμοθετηθεί στο χωροταξικό νομοσχέδιο η «τράπεζα γης», ένα εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες

των διατηρητέων μνημείων να δίνουν το υπόλοιπο του συντελεστή στην «τράπεζα γης» και να λαμβάνουν χρήματα για την αποκατάσταση του ακινήτου τους.

Ειδικότερα η ψηφιακή «τράπεζα γης» θα αγοράζει συντελεστή από τους ιδιοκτήτες των διατηρητέων ή και των χαρακτηρισμένων μνημείων και θα τον πουλά σε αυτούς οι οποίοι έχουν αυθαίρετα με πολύ μεγάλες παραβάσεις, που κατά τον νόμο έχουν υποχρέωση αγοράς συντελεστή μεσοπρόθεσμα. Αυτοί που θα λαμβάνουν τα χρήματα δίνοντας συντελεστή θα υποχρεούνται στην αποκατάσταση των διατηρητέων, και αυτοί που θα αγοράζουν τον συντελεστή στη σύννομη τακτοποίηση των παραβάσεών τους.

Πρώτοι στην «τράπεζα γης» θα εγγραφούν αυτοί που κατέχουν ήδη τίτλους μεταφοράς συντελεστή και έτσι θα εισπράξουν πρώτοι τις καταβολές -σε σχέση με όσους πρέπει να τακτοποιήσουν αυθαίρετα.

Επίσης, ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Διατηρώ» (όπως το πρόγραμμα «Εξοικονομώ») του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων με το οποίο θα προχωρήσει η αναβάθμιση και ανάδειξη κτιρίων που έχουν κριθεί διατηρητέα αλλά και σημαντικές αναπλάσεις σε αστικούς χώρους. Ο κ. Μπακογιάννης πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι αυτό το πολύτιμο κτιριακό απόθεμα που κουβαλάει μία ιστορία και μία ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, να μπορέσουμε να το αναβιώσουμε, να το αξιοποιήσουμε και να αποκαταστήσουμε το αστικό περιβάλλον για να γίνει πιο ελκυστικό για τους ίδιους τους κατοίκους αλλά να προσελκύσει και επισκέπτες».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ξάνθη, Αυτοψία, Χωρικού Σχεδιασμού, Αστικού Περιβάλλοντος,xanthi, aftopsia, chorikou schediasmou, astikou perivallontos