ΗΠΑ σε Σκόπια: Πρώτα λύση για την ονομασία και μετά ένταξη στο ΝΑΤΟ

18:39 31/1/2014 - Πηγή: ΕΡΤ
Οι ΗΠΑ θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή φέτος στη διαμάχη μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας, καθώς η Ελλάδα έχει την Προεδρία της ΕΕ.Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο αναπληρωτής βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Hoyt Yee, σε διήμερη επίσκεψή του στην ΠΓΔΜ.

«Προτιμάμε
να κοιτάμε μπροστά και όχι προς τα πίσω, και να δούμε τι είναι πιθανό φέτος, όπου θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή αφού η Ελλάδα έχει την Προεδρία της ΕΕ», είπε ο Yee μετά τη συνάντησή του με τον Σκοπιανό Πρόεδρο Gjorge Ivanov και Πρωθυπουργό Nikola Gruevski.

«Είναι σημαντικό για όλες τις πλευρές που θέλουν να βρουν μια λύση στο ζήτημα να σκεφτούν καλά τις πιθανότητες, όπως και την αναγκαιότητα να βρεθεί λύση», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει πιθανότητα άμεσης παρέμβασης των ΗΠΑ ή της ΕΕ για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, ο Yee το απέκλεισε, λέγοντας ότι ο ρόλος της χώρας του είναι «υποστηρικτικός».

«Θα εργαστούμε μαζί για να βρούμε τον πραγματικό συνδυασμό. Δεν εναπόκειται στις ΗΠΑ ή την ΕΕ ή σε κανένα άλλο τρίτο μέρος να βρει και να επιβάλει μια λύση, αλλά στους δύο άμεσα εμπλεκόμενους- την Ελλάδα και την Μακεδονία», είπε, συμπληρώνοντας ότι ο ρόλος των ΗΠΑ είναι να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία.

Τέλος, αναφορικά με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός αξιωματούχος επεσήμανε ότι πρώτα θα βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας και εν συνεχεία η χώρα θα μπορέσει να ενταχθεί στους κόλπους του.

«Το εμπόδιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ειδικά μεταξύ της ΕΕ και της ΠΓΔΜ δεν ήταν το θέμα της ονομασίας», είπε πρόσφατα ο Έλληνας ΥΠΕΞ και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο συνέδριο ΕΕ-Σερβίας στις Βρυξέλλες. «Το πρόβλημα είναι η αποδοχή των ευρωπαϊκών αξιών και η πλήρωση των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης», τόνισε, προσθέτοντας ότι μιλά με την «ιδιότητα του Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ», που εκπροσωπεί τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να σημειωθεί ότι η ΠΓΔΜ είναι επίσημα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ από το 2005 και έχει λάβει θετική σύσταση από την Κομισιόν για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ωστόσο δεν έχει καταφέρει να τις ξεκινήσει εξαιτίας της έλλειψης συναίνεσης μεταξύ των Κρατών Μελών της ΕΕ.
Τα Σκόπια θεωρούν πως ο μόνος λόγος που μπλοκάρεται η ένταξή τους στην ΕΕ είναι η άρνηση της Ελλάδας να αποδεχθεί το όνομα «Μακεδονία».

Ωστόσο οι λόγοι είναι ευρύτεροι. Απόδειξη ότι στα τελευταία συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην αξιολόγηση της Κομισιόν εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με τη δημοκρατική πρόοδο της χώρας. Οι σχετικές εκθέσεις αναφέρονται σε «θολή» διάκριση μεταξύ κομμάτων και κράτους, επιθέσεις στην ελευθερία του Τύπου και έλλειψη ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, με πολλούς διπλωμάτες μάλιστα να κάνουν λόγο για «βήματα προς τα πίσω».
Keywords
Τυχαία Θέματα