Παράταση της προθεσμίας για τα αυθαίρετα σε Κεφαλονιά και Ιθάκη

16:30 31/1/2014 - Πηγή: ΕΡΤ
Νομοθετική πρωτοβουλία με στόχο την ανακούφιση των πληγέντων από τον πρόσφατο σεισμό δήμων Κεφαλονιάς και Ιθάκης, ανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, δίνοντας μεταξύ άλλων τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες αυθαιρέτων εκεί, να χρησιμοποιήσουν για τη στατική ενίσχυση των ακινήτων τους το σύνολο του ειδικού προστίμου που προβλέπεται για τα αυθαίρετα.Συγκεκριμένα, για ακίνητα που βρίσκονται στους δύο δήμους, το σύνολο του
ποσού του ειδικού προστίμου του νόμου 4178/2013 για τα αυθαίρετα, σε σχέση με το 50% που ισχύει για ολόκληρη τη χώρα, μπορεί να συμψηφίζεται με αμοιβές υπηρεσιών, εργασίες και υλικά για τη στατική επάρκεια των κατασκευών αυτών.

Επιπλέον, δίνεται παράταση δύο μηνών για ακίνητα που βρίσκονται στους εν λόγω δήμους, σε όλες τις προθεσμίες του νόμου 4178/2013 που λήγουν τον Φεβρουάριο. Επίσης, παρατείνεται για δύο μήνες, σε ακίνητα αυτών των περιοχών, η προθεσμία μεταφοράς στις διατάξεις του νέου νόμου 4178/2013 των δηλώσεων του παλαιότερου 4014/2011, οι οποίες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή βρίσκονται ακόμη σε αρχική υποβολή με πληρωμένο μόνο το σχετικό παράβολο.

Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ δήλωσε σχετικά ότι «η περιοχή χτυπήθηκε από σεισμούς και χρειάζεται την αρωγή του κράτους. Προσπαθούμε για το καλύτερο, με έμφαση στην ασφάλεια των κατασκευών». Όπως επισήμανε ο κ. Καλαφάτης, «το πιο σημαντικό είναι ότι δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες που εντάσσονται στο νόμο των αυθαιρέτων να χρησιμοποιήσουν ολόκληρο το πρόστιμο για να ενισχύσουν στατικά τα ακίνητά τους».
Keywords
Τυχαία Θέματα