Ημερίδα ευαισθητοποίησης για τη μεταμόσχευση οργάνων-Αύξηση αριθμού νεφροπαθών

12:09 14/3/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρώπη αναφορικά με τις μεταμοσχεύσεις οργάνων ενώ ο αριθμός των νεφροπαθών αυξάνεται. Αυτό έγινε γνωστό για άλλη μια φορά σε διημερίδα που ξεκίνησε σήμερα στο Νοσοκομείο του Βόλου με θέμα «Μεταμόσχευση – Δωρεά Οργάνων, Αλυσίδα Ζωής» και διοργανώνουν το Ίδρυμα και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρώπη αναφορικά με τη δωρεά οργάνων επιστήμανε ο διοικητής του Νοσοκομείου Ματθαίος Δραμητινός,

που πρόσθεσε ότι στόχος της εκδήλωσης είναι να ενημερωθεί το προσωπικό του Νοσοκομείου και οι υγειονομικοί για να δίνουν σωστές πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους εθελοντές.

Ο αντιπρόεδρος της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού ο κ. Κουτρούμπας είπε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνονται οι νεφροπαθείς είναι 800 εκ. και αυτό συμβαίνει γιατί αυξάνεται το όριο ηλικίας, άρα πρέπει να υπάρχει πρόληψη.

Ο μεταμοσχευμένος πρόεδρος των Νεφροπαθών Βασίλης Γιαννάκος είπε ότι αλλά προς το καλύτερο η ζωή ενός μεταμοσχευμένου, καθώς μπορεί να ταξιδέψει άνετα και να μην απαιτείται κάθε δύο μέρες να κάνει αιμοκάθαρση. Ο ίδιος είπε ότι ένα ποσοστό 10% των μοσχευμάτων είναι απορριπτέο, ενώ το μόσχευμα σε μια επιτυχή μεταμόσχευση έχει διάρκεια ζωής από 1-14 χρόνια, ενώ μπορεί να φθάσει μέχρι και 30 χρόνια.

Η διευθύντρια της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Βόλου, Αντιγόνη Καραθάνου, είπε ότι η μονάδα ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της διημερίδας, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει και το προσωπικό αλλά και να το ενημερώσει για το νέο νόμο περί μεταμοσχεύσεων ώστε να μπορεί να ενημερώσει σωστά τους συγγενείς αλλά και τους εθελοντές δότες.

Τέλος, ο Νέστορας Αντωνίου, διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας ανέφερε ότι υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια από το υπουργείο που έχει ξεκινήσει με μεγάλο ζήλο για τέτοιου είδους εκδηλώσεις – ενημερώσεις. Οι μεταμοσχεύσεις σε μας είναι από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις, καθώς δεν υπάρχουν οι εθελοντές και γι αυτό κατατασσόμαστε στην προτελευταία θέση της ευρωπαϊκής λίστας. «Γίνονται προσπάθειες όμως πέρα από τα δύο μητρώα ληπτών και εθελοντών να εμπλουτιστεί με κόσμο από το επιστημονικό προσωπικό, όπως γιατροί, νοσηλευτές κλπ. Επίσης υπάρχει μία προγραμματική συμφωνία μεταξύ του υπουργείου και του Ιδρύματος Ωνάση για την αναβάθμιση τόσο σε εξοπλισμούς όσο και με την καμπάνια που θα δώσει μια καινούργια ώθηση σε αυτό που εμείς υστερούμε και οι διαδικασίες πολύ αργές», τόνισε.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα